AUTO TIME

Το Peugeot e-Legend Concept είναι ρετρό, είναι φουτουριστικό, είναι αυτόνομο (και ηλεκτρικό)

Με αφορμή τη συμπλήρωση σχεδόν 50 ετών (πώς περνάει ο χρόνος) από την πρώτη παρουσίαση του 504 Coupé και ακριβώς 50 ετών από το ντεμπούτο του θρυλικού 504, η Peugeot μας κάνει δώρο ένα από τα εντυπωσιακότερα concept που θα δούμε στο προσεχές Σαλόνι στο Παρίσι, το e-Legend Concept. Η σχεδίαση ακολουθεί πιστά τις φόρμες...
Το Peugeot e-Legend Concept είναι ρετρό, είναι φουτουριστικό, είναι αυτόνομο (και ηλεκτρικό)

Με αφορμή τη συμπλήρωση σχεδόν 50 ετών (πώς περνάει ο χρόνος) από την πρώτη παρουσίαση του 504 Coupé και ακριβώς 50 ετών από το ντεμπούτο του θρυλικού 504, η Peugeot μας κάνει δώρο ένα από τα εντυπωσιακότερα concept που θα δούμε στο προσεχές Σαλόνι στο Παρίσι, το e-Legend Concept.

Η σχεδίαση ακολουθεί πιστά τις φόρμες του -σχεδιασμένου από τον Pininfarina- 504 Coupé, μεταφρασμένες με έντονα κοψίματα και ακμές σε σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα που μας κάνει να ονειρευόμαστε μια έκδοση παραγωγής!

Επαναφέροντας και την ιστορική έκδοση του λογοτύπου της γαλλικής φίρμας μέσα σε θυρεό, το e-Legend Concept φευγαλέα θυμίζει ένα αρκετά πιο παλιό concept, αυτό της αναβίωσης της Lancia Fulvia που ναι μεν δυστυχώς δεν πέρασε ποτέ στην παραγωγή, εντούτοις όμως είχε τον ίδιο “χαρακτήρα” και μοιραζόταν και κάποιες λεπτομέρειες στην εμφάνιση.

Εκεί όμως που οι ρετρό “τόνοι” είναι σαφώς πιο έντονοι, είναι στην καμπίνα, όπου το γαλάζιο ελεκτρίκ βελούδο θυμίζει τις παλιές καλές εποχές των sixties και seventies, παντρεμένες ιδανικά με τεχνολογικές λύσεις των 2030s!

Πάντως μηχανικά θα πρέπει να ομολογήσουμε πως το Peugeot e-Legend Concept απέχει τόσο πολύ από το 504 Coupé, όσο η Γη από το Γαλαξία της Ανδρομέδας, καθώς το πρωτότυπο είναι και πλήρως αυτόνομο, με δύο λειτουργίες αυτονομίας (Soft, για περισσότερη άνεση των επιβαινόντων και Sharp για δυναμική αυτόνομη οδήγηση) και δύο λειτουργίες χειροκίνητης χρήσης – Legend, για “ταξιδιάρικη” εμφάνιση, στην οποία οι έγχρωμες οθόνες στην καμπίνα προβάλλουν εικόνες… ξύλινων επενδύσεων και Boost, για δυναμική οδήγηση με τη συμβολή του ηλεκτρικού συστήματος.

Και μιλώντας για το ηλεκτρικό σύστημα, το μήκους 4.65 μέτρων αμάξωμα διαθέτει μπαταρίες χωρητικότητας 100 kWh, που αφενός επιτυγχάνουν αυτονομία 600 χιλιομέτρων (η φόρτιση μέχρι τα 500 χλμ. αυτονομίας απαιτεί μόλις 25 λεπτά), αφετέρου χαρίζουν στο ηλεκτρικό σύστημα πλήρη εκμετάλλευση των 800 Nm ροπής, με τα 100 km/h να έρχονται από στάση σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα, φτάνοντας στο οδόστρωμα μέσα από ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών και ελαστικά παραγωγής (και όχι ειδικά για το concept) της Michelin!

Κρίνοντας κι από το ολοκαίνουριο 508, η Peugeot σίγουρα βρίσκεται καθ’οδόν να θέσει εαυτόν σαφέστατα απέναντι στις παραδοσιακές γερμανικές premium μάρκες και, να είμαστε ειλικρινείς, δε βλέπουμε την ώρα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το Peugeot e-Legend Concept είναι ρετρό, είναι φουτουριστικό, είναι αυτόνομο (και ηλεκτρικό)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Φίλιππος Ντάσκας

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.