ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Καταπίνεις την μπάλα, δεν χάνεις τρία ριμπάουντ εκεί!

Ο Νίκος Μπουρλάκης γράφει για την εντελώς λάθος εμφάνιση του Παναθηναϊκού, τα τρία χαμένα αμυντικά ριμπάουντ σε… 13’’ και με το σκορ στο +2, τον θρίαμβο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τακτικά και πνευματικά αλλά και τα 9/29 τρίποντα και το 57% στις βολές
Καταπίνεις την μπάλα, δεν χάνεις τρία ριμπάουντ εκεί!

Ναι, ήταν λάθος. Και λάθη δεν είναι τα 8 (καλός αριθμός παρεμπιπτόντως) που αναγράφονται στο φύλλο στατιστικής αλλά η γενικότερη παρουσία, εικόνα, προσέγγιση του Παναθηναϊκού στην αναμέτρηση με την Ζαλγκίρις.

Υπάρχουν άλλωστε κάποια στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Ένας Παναθηναϊκός που έπαιζε ακριβώς όπως ήθελε η Ζαλγκίρις στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης (βρέθηκε και στο -17) καταφέρνει κι ανατρέπει την κατάσταση και βρίσκεται στο 76-74 ενώ απομένουν 41’’ για το τέλος.

Είναι στο +2, παίζει στην έδρα του, βρίσκεται στην άμυνα. Πρώτο σουτ του Ουόλκαπ (19’’ για το τέλος) άστοχο. Επιθετικό ριμπάουντ από τον Ουάιτ. Νέο άστοχο σουτ (τρίποντο) του Ουόλτερς (στα 9’’) νέο επιθετικό ριμπάουντ από τον Ουόλκαπ που αστοχεί. Νέο επιθετικό ριμπάουντ (στα 6’’) του Ντέιβις που ισοφαρίζει. Παράταση…

Πρώτο θέμα: Όταν είσαι στο +2, έχεις ανατρέχει σκορ από -17, είναι οι τελευταίες φάσεις του αγώνα και χάνεις τρία ριμπάουντ στην ρακέτα σου τότε υπάρχει μεγάλο θέμα συζήτησης. Όπως κάτι αντίστοιχο συνέβη 1’11’’ πριν το τέλος της παράτασης όταν ο Ουλανόβας πάει το σκορ στο +6 για την Ζαλγκίρις μετά από επιθετικό ριμπάουντ. Κάπου εκεί μπήκε ένα τέλος στις ελπίδες του Παναθηναϊκού.

Τι λένε; Ότι σε τέτοιες φάσεις όπως η παραπάνω, απλά…καταπίνεις την μπάλα και δεν επιτρέπεις στον αντίπαλό σου να πάρει 3 επιθετικά ριμπάουντ σε 13’’ και να στείλει τον αγώνα στην παράταση.

Όταν έχεις 14 ριμπάουντ λιγότερα κι ακόμα 9/29 τρίποντα και ποσοστό 57% στις βολές με 12 χαμένες, μόνος σου περιορίζεις τις ελπίδες σου.

Όταν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα παίζεις όπως ακριβώς θέλει ο αντίπαλος προπονητής και είσαι προβλέψιμος, δεν έχεις κίνηση και ειδικά στο πρώτο ημίχρονο η άμυνά σου έχει μεγαλύτερες τρύπες κι από τα τούνελ της Εθνικής οδού Αθηνών- Κορίνθου, τότε δεν είσαι έτοιμος ούτε αγωνιστικά/τακτικά αλλά ούτε και πνευματικά.

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού ήταν αυτό ακριβώς, ότι έπαιξε όπως ήθελε ο Γιασικεβίτσιους. Έδωσε τα σουτ στους «πράσινους» κλείνοντας την ρακέτα του κι εκμεταλλευόμενος και την απουσία του Λοτζέσκι, υποχρέωσε τον Καλάθη να αναζητήσει εκτελεστικό (22 πόντοι με 8/19 σουτ και 3/10 τρίποντα) και όχι δημιουργικό ρόλο (5 ασίστ ενώ πριν τον αγώνα είχε μέσο όρο 10,3), είχε πάντα ένα…χέρι κολλημένο στο πρόσωπο του Λάνγκφορντ, δεν «πόνεσε» από τους ψηλούς του Παναθηναϊκού, έπαιξε στον ρυθμό του. Χτύπησε στο χαμηλό post, διάβασε τα miss match του αντιπάλου, είχε 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων!!!

Ο Γιασικεβίτσιους θριάμβευσε τακτικά αλλά και πνευματικά καθώς έπαιξε με το μυαλό των «πράσινων» και στα mind games αποδείχθηκε πολύ καλύτερος τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του. Κι ας μην διαθέτει την ποιότητα και την «ποσότητα» του ρόστερ του Παναθηναϊκού. Στο ΟΑΚΑ παρουσιάστηκε πολύ πιο έτοιμη η Ζαλγκίρις.

Οι άγνωστες «πράσινες» ιστορίες του Γιασικεβίτσιους

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καταπίνεις την μπάλα, δεν χάνεις τρία ριμπάουντ εκεί!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College