ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Θα βγει αθλητής της χρονιάς στην Ελλάδα όταν κατακτήσει το φεγγάρι!

Βεβαίως και ψήφισα όπως κάθε χρόνο άλλωστε, στην καθιερωμένη ψηφοφορία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου για τα βραβεία των κορυφαίων της χρονιάς. Και φυσικά δεν θα το κρύψω (έστω κι αν η ψήφος είναι μυστική) ότι ψήφισα για Ελληνα αθλητή της χρονιάς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ακόμα κι αν δεν τον είχαν στο… ψηφοδέλτιο εκείνοι που...
Θα βγει αθλητής της χρονιάς στην Ελλάδα όταν κατακτήσει το φεγγάρι!

Βεβαίως και ψήφισα όπως κάθε χρόνο άλλωστε, στην καθιερωμένη ψηφοφορία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου για τα βραβεία των κορυφαίων της χρονιάς.

Και φυσικά δεν θα το κρύψω (έστω κι αν η ψήφος είναι μυστική) ότι ψήφισα για Ελληνα αθλητή της χρονιάς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ακόμα κι αν δεν τον είχαν στο… ψηφοδέλτιο εκείνοι που διοργάνωσαν την ψηφοφορία.

Υπάρχει μια αξιολόγηση βέβαια για τους προτεινόμενους κι αυτό έχει να κάνει με τις επιτυχίες τους και τα μετάλλια τους,  κάτι που σημαίνει ότι για να ψηφιστεί ο Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα (γιατί στις ΗΠΑ και στο ΝΒΑ ευτυχώς κατακτά διακρίσεις από ΜΜΕ, προπονητές, συμπαίκτες και αντιπάλους) θα πρέπει να συμβούν τα εξής: Είτε να κατακτήσει τον τίτλο στο ΝΒΑ (αλλά και πάλι παίζεται…) είτε να πάρει χρυσό μετάλλιο με την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή στους Ολυμπιακούς Αγώνες (που όσο υπάρχει Team USA αυτό δεν θα γίνει ποτέ) είτε να… κατακτήσει το φεγγάρι και να καρφώσει καμιά ελληνική σημαία όπως είχε κάνει ο Νιλ Αρμστρονγκ με την αμερικάνικη πριν από περίπου μισό αιώνα.

Το γεγονός ότι αυτή την στιγμή ο Γιάννης είναι μέσα στους ΤΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΒΑ, του κορυφαίου ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ επαγγελματικού πρωταθλήματος στον πλανήτη, ότι ήταν πέρυσι στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα της Λίγκας και για 2η σερί χρονιά All Star, το ότι ΧΑΡΗ Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ το όνομα της Ελλάδας έχει γίνει γνωστό στα πέρατα του κόσμου, το ότι αποτελεί πρότυπο για όλα τα νέα παιδιά κι έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ στην κοινωνία, είναι πράγματα που κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει.

Και με ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ στον Λευτέρη Πετρούνια, στον Στέφανο Τσιτσιπά και τον Κρίστιαν Γκολομέεφ, αυτών των μεγάλων αθλητών που προκρίθηκαν στην τριάδα, στο επίπεδο του Αντετοκούνμπο δεν έχει φτάσει κανείς Ελληνας που ασχολείται με τα σπορ. Είναι σπουδαίοι αθλητές, είναι μεγάλοι αθλητές, αλλά Αντετοκούνμπο δεν είναι!

Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των αθλητικών συντακτών δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει να έχει η Ελλάδα έναν αθλητή στο επίπεδο του Γιάννη. Και δεν το λέμε αυτό επειδή είμαστε… μπασκετικοί (σοβαροί να είμαστε) και υπερασπιζόμαστε το σπορ μας αλλά αδυνατούμε να εξηγήσουμε τα κριτήρια βάση των οποίων ο ΥΠΕΡΑΘΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΗΜΟΣ Αντετοκούνμπο, θα καταφέρει κάποια στιγμή ν’ αναδειχθεί κορυφαίος Ελληνας αθλητής.

Σε τελική ανάλυση αν τα κριτήρια που τίθενται «αδικούν» (γιατί ΝΑΙ, τον αδικούν) τον Γιάννη, τότε υπάρχει η λύση του βραβείου της «κορυφαίας αθλητικής προσωπικότητας της χρονιάς», που να μην περιλαμβάνει δηλαδή μόνο τα αποτελέσματα, τους τίτλους και τα μετάλλια αλλά την ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΗ παρουσία, προσφορά και επίδραση.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που γίνεται ΑΔΙΚΕΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ τον πιο αναγνωρισμένο Ελληνα αθλητή παγκοσμίως. Όχι ότι του αλλάζει την μοίρα ή την ζωή, βέβαια. Απλά δεν είναι δίκαιο.

Κάτι τελευταίο: Προσπαθήστε οι περισσότεροι ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ τι θα πει να είναι ένας αθλητής στο TOP3  του ΝΒΑ. Προσπαθήστε… Δεν είναι κακό! Όπως επίσης κακό δεν είναι να μας κρίνουν όταν… κρίνουμε.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θα βγει αθλητής της χρονιάς στην Ελλάδα όταν κατακτήσει το φεγγάρι!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College