BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE

«Η απόφαση ανήκει στον Παναθηναϊκό»

Κάθε απάντησή του, διέθετε την απαραίτητη… αιχμή προς την Ευρωλίγκα. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Basketball Champions League, Πατρίκ Κομνηνός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα «Basket Europe», δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες της λίγκας, της οποία ηγείται. Μίλησε για τον Παναθηναϊκό, για τις ομάδες του BCL, τις σχέσεις με την Ευρωλίγκα και άλλα πολλά. ΓΙΑ ΤΙΣ...
«Η απόφαση ανήκει στον Παναθηναϊκό»

Κάθε απάντησή του, διέθετε την απαραίτητη… αιχμή προς την Ευρωλίγκα. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Basketball Champions League, Πατρίκ Κομνηνός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα «Basket Europe», δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες της λίγκας, της οποία ηγείται. Μίλησε για τον Παναθηναϊκό, για τις ομάδες του BCL, τις σχέσεις με την Ευρωλίγκα και άλλα πολλά.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΣΕΖΟΝ

«Κάθε χρόνο, καλωσορίζουμε νέες ομάδες. Δεν είμαστε μία κλειστή διοργάνωση. Για εμάς είναι βασική αρχή της ύπαρξής μας. Η προσβασιμότητα όλων των ομάδων. Όταν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα θα ξέρουμε τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο BCL. Αυτός είναι ο τρόπος, με τον οποίο αναπτύσσονται τα σπορ. Αν ξέραμε ήδη ποιος θα συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μειώνουμε το αθλητικό κριτήριο και τη σημασία των εθνικών πρωταθλημάτων. Φέτος, 52 ομάδες από 32 χώρες ήθελαν να πάρουν μέρος στο BCL. Αρνηθήκαμε 10 ομάδες. Το 60% των συμμετεχόντων ήταν είτε πρωταθλητές, είτε φιναλίστ στα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Στόχος μας είναι να εργαστούμε τόσο προς την κατεύθυνση της ποιότητας, αλλά και την ποσότητας των ομάδων και των χωρών που εκπροσωπούνται.

Για μας το καλύτερο σημάδι είναι ότι όλες οι ομάδες που έχουν κερδίσει το δικαίωμα να επανέλθουν στο BCL μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης σεζόν, έχουν επιστρέψει. Με εξαίρεση την Πάρτιζαν, η οποία στοχεύει στη EuroLeague. Λαμβάνουμε καθημερινά μηνύματα από ομάδες που θέλουν να συνομιλήσουν μαζί μας και που αγωνίζονται στα playoffs του εγχώριου πρωταθλήματος τους με την προοπτική να γίνουν μέλη μας της επόμενης σεζόν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΜΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ BCL

«Δεν θα υπάρχει κανένα κριτήριο σχετικά με το μπάτζετ. Δεν είναι καλό κριτήριο. Σημασία για εμάς έχουν τα αποτελέσματα στα εγχώρια πρωταθλήματα. Μια ομάδα δεν πρέπει να τιμωρείται, επειδή κερδίζει το πρωτάθλημα στη χώρα της. Θα πρέπει να ανταμείβεται. Ζητάμε ένα συγκεκριμένο επίπεδο υποδομών για το γήπεδο, την οργάνωση, τα ξενοδοχεία. Αλλά ποτέ δεν θα επιβάλλουμε οικονομικούς περιορισμούς. Η συμμετοχή σε ένα Ευρωπαϊκό Κύπελλο πρέπει να είναι μια ευχαρίστηση, όχι ένας περιορισμός. Γνωρίζουμε συλλόγους που μερικές φορές φοβούνται ότι πρέπει να… φουσκώσουν τον προϋπολογισμό τους για να είναι ανταγωνιστικοί για μία σεζόν σε μία διοργάνωση και στη συνέχεια καταρρέουν.

Ο νικητής του BCL κερδίζει ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτό το είδος πριμοδότησης έχει μεγάλο αντίκτυπο σε έναν προϋπολογισμό. Θέλουμε να αναπτυχθούμε, αλλά σε ένα λογικό και βιώσιμο μακροπρόθεσμο μοντέλο.

Ένα αντίθετο παράδειγμα: Η Φενερμπαχτσέ, την περασμένη σεζόν, ήταν Πρωταθλήτρια Τουρκίας και νίκησε στην Ευρωλίγκα. Ήταν μία ονειρεμένη χρονιά. Αυτή την εποχή χάνουν 18 εκατομμύρια ευρώ. Τι θα συμβεί την ημέρα που θα αντιμετωπίσουν μια κακή σεζόν; Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές μας αξίες. Οι ομάδες δεν πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο, ούτε να τιμωρούνται».

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

«Ο Παναθηναϊκός μας ζήτησε να εξετάσουμε μια πιθανή συμμετοχή στο BCL για την επόμενη σεζόν. Η πρωτοβουλία είναι δική τους. Πρέπει να απαντήσουμε. Είχαμε το ίδιο αίτημα από τη Μπολόνια και τους συναντήσαμε. Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν, συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού, ήταν πολύ ενδιαφέρον. Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε σε θέση να εξετάσουμε όλα αυτά, αλλά στο τέλος η απόφαση ανήκει στις ομάδες. Γνωρίζουν την προσφορά μας, τη θέση μας, τις αρχές μας, το όραμά μας. Δεν δίνουμε καμια υπόσχεση, έχουμε μια δομή, κι εμμένουμε σε αυτή. Αλλά η επιθυμία της σκέψης είναι παρούσα και στις δύο πλευρές. Η απόφαση θα ληφθεί σε λίγες εβδομάδες.

Θα ήταν υπέροχο για εμάς να έρθει ο Παναθηναϊκός στο BCL. Είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ένα μεγάλο κλαμπ, με πολλούς οπαδούς και  σπουδαία ιστορία. Για εμάς, ο Παναθηναϊκός και η οικογένεια που διοικεί εδώ και πολλά χρόνια την ομάδα, είναι κοντά στην οικογένεια της FIBA. Κοντά στις αξίες μας. Θα ήταν πρωτοπόρος με μία τέτοια επιλογή. Θα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα. Αλλά μιλάμε με πολλούς άλλους συλλόγους στην Ευρώπη».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΟΥ BCL

«Θα προσπαθήσω να απαντήσω σοβαρά (σ.σ.: χαμογελά). Λάβαμε αυτή την πρόταση, όταν δεν είχαμε ζητήσει τίποτα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά και ακριβή στοιχεία, το Eurocup δεν είναι καλύτερη διοργάνωση από το BCL. Οι ομάδες που παίζουν στο BCL, κατά μέσο όρο, πήραν καλύτερες θέσεις την περασμένη σεζόν στα εγχώρια πρωταθλήματα, από όσες αγωνίζονται στο Eurocup. Γιατί να ζητήσουμε ένα εισιτήριο σε μία διοργάνωση που είναι χειρότερη; Επιπλέον, η Μονακό και η ΑΕΚ, είχαν την επιλογή και την περασμένη σεζόν να αγωνιστούν στο Eurocup. Επιλέγουν το BCL. Ακόμη και χωρίς να φτάσουν στον τελικό αυτή τη σεζόν, θα γίνουν αποδεκτοί στο Eurocup την επόμενη σεζόν αν επιλέξουν να πάνε εκεί».

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Η απόφαση ανήκει στον Παναθηναϊκό»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.