ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η μέρα που ο Διαμαντίδης… εκτέλεσε τη Γαλλία (pic/vid)

Αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ
Η μέρα που ο Διαμαντίδης… εκτέλεσε τη Γαλλία (pic/vid)

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Σεπτεμβρίου 2005, όταν η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κλήθηκε να αντιμετωπίσει στον ημιτελικό του Eurobasket, την πανίσχυρη Γαλλία.

Σε αυτό το παιχνίδι, σημειώθηκε σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα σουτ στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που έστειλε όλους τους Έλληνες στα «ουράνια».

Το χρονικό του ημιτελικού

Η Εθνική δεν έκανε και το καλύτερο ξεκίνημα κόντρα στους Γάλλους και σχεδόν σε όλο το παιχνίδι κυνηγούσε το σκορ, δείχνοντας ότι αδυνατεί να προσπεράσει και να καταφέρει να πάρει την νίκη.

Όλα αυτά μέχρι το παιχνίδι να φτάνει στο 1 λεπτό και 12 δευτερόλεπτα πριν από την λήξη και την ομάδα του Τόνι Πάρκερ να είναι μπροστά στο σκορ με 58-51.

Εκεί κάτι άλλαξε, ακόμα και με τον χρόνο να κυλάει κατά της, η «επίσημη αγαπημένη» ξεκίνησε την ανατροπή με πρωταγωνιστές τους Ζήση, Παπαλουκά και Διαμαντίδη.

Αρχικά ο τότε άσος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ευστόχησε σε ένα τρίποντο όμως στην συνέχεια ήδη τον Ντιό να καρφώνει στον αιφνιδιασμό και να κάνει το 62-55.

Στη συνέχεια ο Νίκος Ζήσης κέρδισε φάουλ στην προσπάθεια του για τρίποντο και μείωσε ακόμα περισσότερο το σκορ σε 62-58, με τον νεοεισελθόντα Λάζαρο Παπαδόπουλο να καρφώνει στην επόμενη φάση και να κάνει το 62-60.

Η Ελλάδα κάνει φάουλ στον Πάρκερ που ανεβάζει το σκορ στο 64-60 και ο Παπαλουκάς με λέι-απ μειώνει εκ νέου και δεν αφήνει την Γαλλία να ηρεμήσει.

Ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, οι «τρικολόρ» ήταν μπροστά με 66-64 και η μπάλα βρισκόταν στα χέρια του Ζήσης, εκείνος διέσχισε το γήπεδο και στη προσπάθεια του να περάσει για να φτάσει στο καλάθι, συνάντησε τα μεγάλα κορμιά την γαλλικής άμυνας, με αποτέλεσμα να πασάρει στον ελεύθερο Δημήτρη Διαμαντίδη. Εκείνος με κρύο αίμα πέτυχε το τρίποντο και «εκτέλεσε» του Γάλλους, δίνοντας μία τεράστια πρόκριση στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Η συνέχεια γνωστή, η Εθνική του Παναγιώτη Γιαννάκη κερδίζει εύκολα στον τελικό την Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι και στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Σπανούλης, Διαμαντίδης 7(1), Παπαλουκάς 10, Χατζηβρέττας 3, Ζήσης 11, Κακιούζης 3(1), Βασιλόπουλος, Τσαρτσαρής, Φώτσης 4, Ντικούδης 14, Παπαδόπουλος 15, Μπουρούσης

ΓΑΛΛΙΑ (Μπερζό): Πάρκερ 20(2), Φοτού, Ριγκοντό 6, Ντιαό 14(2), Φ. Πιετρούς 8, Ντιαρά, Τζιφά, Μ. Πιετρούς 6(2), Ζελαμπάλ 7(1), Ζιλιάν 2, Σμιτ 2, Βάις 1

Βολές Μάλτση κατά των διαιτητών

Παγκόσμιο Κύπελλο: Ήττα στο τέλος από τη Γαλλία η Εθνική γυναικών

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η μέρα που ο Διαμαντίδης… εκτέλεσε τη Γαλλία (pic/vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.