ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Τα «παράθυρα» της FIBA δίνουν ώθηση στο μπάσκετ

Ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο… έτρεξε η εταιρία Wasserman, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η απόφαση της FIBA να καθιερώσει ένα νέο σύστημα πρόκρισης για το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ, δίνει στην πραγματικότητα ώθηση στο άθλημα. Η έρευνα έδειξε ότι η βαρυσήμαντη κίνηση της FIBA να ανανεώσει τη δομή των διεθνών διοργανώσεών της, εγγυάται ότι κάθε...
Τα «παράθυρα» της FIBA δίνουν ώθηση στο μπάσκετ

Ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο… έτρεξε η εταιρία Wasserman, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η απόφαση της FIBA να καθιερώσει ένα νέο σύστημα πρόκρισης για το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ, δίνει στην πραγματικότητα ώθηση στο άθλημα.

Η έρευνα έδειξε ότι η βαρυσήμαντη κίνηση της FIBA να ανανεώσει τη δομή των διεθνών διοργανώσεών της, εγγυάται ότι κάθε ομάδα θα εμφανίζεται μπροστά στο κοινό της, δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες προβολής για το ίδιο το παιχνίδι, αυξάνει την προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα και μεγαλώνει τη βάση των φιλάθλων που έχει το μπάσκετ.

Πριν την καθιέρωση των Παραθύρων, η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες κρινόταν μέσω των Ηπειρωτικών πρωταθλημάτων, τα οποία διεξάγονταν σε ουδέτερες έδρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (όπως, για παράδειγμα το Ευρωμπάσκετ). Αυτό συνεπαγόταν ότι υπήρχαν ομάδες που σπανίως, αν όχι ποτέ, είχαν την ευκαιρία να παίξουν ανταγωνιστικά ματς μπροστά στο κοινό τους.

Η ομάδα της Wasserman ανέλυσε τα πρώτα τρία Παράθυρα της νέας δομής και η πρώτη διαπίστωση που έρχεται στην επιφάνεια είναι η κλιμάκωση: Περισσότερα από 200 παιχνίδια, στα οποία συμμετείχαν 80 ομάδες σε 149 γήπεδα παγκοσμίως, φέρνουν τους προκριματικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIBA μέσα σε μία ελίτ λίστα αθλητικών διοργανώσεων με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Τα Παράθυρα έφεραν περισσότερους αγώνες μπάσκετ, σε περισσότερες περιοχές, κάτι που είναι ένας σπουδαίος οδηγός στην προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων φιλάθλων, που επιθυμούν τα ζωντανά γεγονότα και όμοιες εμπειρίες. Διασφαλίζοντας ότι κάθε ομάδα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στην έδρα της, τα Παράθυρα έδωσαν την ευκαιρία στις ομάδες να συνδεθούν ξανά με τους φιλάθλους της. Στα πρώτα τρία Παράθυρα 939 χιλιάδες φίλαθλοι παραβρέθηκαν στα γήπεδα των αγώνων.

Εκτός από την ώθηση που δόθηκε στη φυσική παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες, τα Παράθυρα αποδείχτηκαν απόλυτα επιτυχημένα στην προσέλκυση κόσμου μέσα από άλλες πλατφόρμες επικοινωνίας. 

Τα παιχνίδι των Παραθύρων προβλήθηκαν ζωντανά στην τηλεόραση σε 150 αγορές, ενώ προσέλκυσαν περισσότερους από 1 δις φιλάθλους μέσω των κοινωνικών και ψηφιακών καναλιών. Οι δραστηριότητες εντός γηπέδου, αλλά και η καμπάνια που ονομάζεται #thisismyhouse δημιούργησαν περισσότερα από 7.2 δις impressions στα social media και 202 εκατομύρια θεάσεις βίντεο. Κάτι που είναι μία ισχυρή επιβεβαίωση της προστιθέμενες αξίας που είχε το περιεχόμενο το οποίο δημιούργησαν οι right holders.

Eίναι κρίσιμο να αναφερθεί ότι όλη αυτή η δραστηριότητα οδήγησε σε ποσοτικοποιήσιμες αλλαγές συμπεριφοράς. Τα πρώτα τρία Παράθυρα δημιούργησαν ένα σπουδαίο μομέντουμ για την προσέλκυση  followers στα κοινωνικά δίκτυα. Πριν από το πρώτο Παράθυρο, η μέση εβδομαδιαία αύξηση για τις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων της FIBA ​​και του FIBA ​​World Cup ήταν περίπου 56.000. Κατά τη διάρκεια των τριών Παραθύρων και μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός έχει ενισχυθεί σημαντικά, αυξανόμενος  κατά έξι φορές (φτάνοντας στις 300.000 κατά το τρίτο Παράθυρο).

Αυτή η ξεκάθαρη εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA ​​συνέβη επειδή τα Παράθυρα κατάφεραν να προκαλέσουν ενδιαφέρον στους υπάρχοντες λάτρεις του αθλήματος καθώς και να στρατολογήσουν νέους φιλάθλους.

Ενώ η δεδομένη βάση των φιλάθλων του μπάσκετ ανέκαθεν ενθουσιάζονταν με τις Εθνικές Ομάδες τους, τα Παράθυρα κατάφεραν να ελκύσουν ένα πανίσχυρο δευτερεύον ακροατήριο. Η έρευνα δείχνει ότι 24% του κοινού των Παραθύρων αποτελείται από εκείνους που, αν και δεν είναι φανατικοί φιλάθλοι του μπάσκετ, επιθυμούσαν  να παρακολουθήσουν την Εθνική ομάδα της χώρας τους, βρίσκοντας πολύ ελκυστική την κανονικότητα στη ροή των προκριματικών παιχνιδιών. Επιπλέον, αυτοί οι «νέοι» φίλαθλοι διαφέρουν από τους υπάρχοντες οπαδούς -διακρίνεται ισορροπία στο φύλο και είναι πιο νέοι – προσθέτοντας αξία σε δυνητικούς και υπάρχοντες εμπορικούς συνεργάτες.

Συνολικά, η έρευνα παρέχει σαφείς αποδείξεις ότι το νέο σύστημα πρόκρισης για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA διατηρεί τους δεσμούς με τους υπάρχοντες φιλάθλους και αυξάνει τη βάση τους. Το κλειδί είναι η τακτικότητα πουθ παρουσιάζεται σε ανταγωνιστικούς αγώνες με τις ομάδες να έχουν την ευκαιρία να παίξουν στο σπίτι τους, ενώ η επιρροή των αγώνων τροφοδοτήθηκε από τη μαζική έκθεση σε ψηφιακά και κοινωνικά μέσα που δημιούργησε μια δυναμική που μοιάζει να συνεχίζεται καθώς προχωράμε στους επόμενους γύρους.

https://twitter.com/WassermanX/status/1042381022145536000

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τα «παράθυρα» της FIBA δίνουν ώθηση στο μπάσκετ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.