EUROLEAGUE

Από τα… σπλάχνα του Ζοτς (pics-vids)

Από αυτόν ξεκινούν όλα. Και σε αυτόν τελειώνουν. Φανταστείτε ένα γενεαλογικό δέντρο. Στην μπασκετική έκδοσή του. Στην κορυφή βρίσκεται ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Μία φιγούρα (μπασκετικά) αυστηρή. Ενας πατριάρχης διαφορετικός από τους άλλους. Το βλέμμα προχωρά παρακάτω. Από τα… σπλάχνα του «Ζοτς» εμφανίζονται τρεις… λώροι. Οι οποίοι καταλήγουν στα προπονητικά «τέκνα» του. Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ...
Από τα… σπλάχνα του Ζοτς (pics-vids)

Από αυτόν ξεκινούν όλα. Και σε αυτόν τελειώνουν.

Φανταστείτε ένα γενεαλογικό δέντρο. Στην μπασκετική έκδοσή του.

Στην κορυφή βρίσκεται ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Μία φιγούρα (μπασκετικά) αυστηρή. Ενας πατριάρχης διαφορετικός από τους άλλους.

Το βλέμμα προχωρά παρακάτω. Από τα… σπλάχνα του «Ζοτς» εμφανίζονται τρεις… λώροι. Οι οποίοι καταλήγουν στα προπονητικά «τέκνα» του.

Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας,  Δημήτρης Ιτούδης υπήρξε το… δεξί χέρι του για 13 έτη. Ο τεχνικός της Ζαλγκίρις Κάουνας, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ακολούθησε τις οδηγίες του Σέρβου προπονητή για 3 σεζόν. Και ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Πάμπλο Λάσο συνυπήρξε με τον «Ζοτς» στη Ρεάλ Μαδρίτης. Όταν ο Λάσο ήταν ένας από τους πλέι μέικερ της ισπανικής ομάδας.

Η σύναξη της 18ης Μαΐου στο Βελιγράδι δεν θα είναι μόνο μία γιορτή για το μπάσκετ. Θα είναι η γιορτή του Ομπράντοβιτς. Είτε κερδίσει, είτε χάσει το τρόπαιο. Αυτό δεν έχει σημασία.

Αυτός και οι άλλες τρεις φιγούρες είναι συνδεδεμένες με το παρελθόν του. Αποτελούν, ωστόσο και την  κληρονομία που θα αφήσει στον κόσμο του μπάσκετμπολ.

Ο 58χρονος προπονητής βρίσκεται στο δρόμο για την 12η… σταυροφορία του. Στην αναζήτηση ενός ακόμη «Αγιου Δισκοπότηρου». Του 10ου! Με τον ίδιο να μην χορταίνει να τα συγκεντρώνει. Και να γεύτεται το… νέκταρ της νίκης.

 «Ζοτς» VS Σάρας

Στον ημιτελικό θα βρει αντίκρυ του τον Σάρας. Εχουν μοιραστεί αρκετά. Στο παρελθόν χώρισαν περισσότερα. Όταν ο Λιθουανός με τη φανέλα της Μακάμπι… άρπαζε τη δόξα από τον Παναθηναϊκό, το 2005 στη Μόσχα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Σάρας ήταν στο πλευρό του «Ζοτς». Μαζί κατέκτησαν την Ευρωλίγκα το 2009. To έβδομο «παράσημο» του Σέρβου προπονητή. Και το τέταρτο του Λιθουανού (τότε) γκαρντ. Με τον Σάρας να σημειώνει τον τελευταίο πόντο εκείνης της αναμέτρησης, με μία ελεύθερη βολή.

Ο καιρός κύλησε. Ο Σάρας άλλαξε… μετερίζι. Πιθανότατα χρησιμοποίησε κάποια από τα τρικ που του έμαθε ο Ομπράντοβιτς στην κοινή θητεία του.

Ήδη ο Γιασικεβίτσιους έχει καταφέρει να κλέψει μία νίκη από τον τρόπον τινά δάσκαλό του. Μία σε τέσσερις απόπειρες και μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη, την τρέχουσα σεζόν με 90-89. Θα… σκαρώσει την δεύτερη το βράδυ της Παρασκευής;

«Ζοτς» VS Δημήτρης

Τούτη εδώ αποτελεί μία κλασική σχέση «Δάσκαλου – μαθητή». Από τα ατελείωτα ξενύχτια και τις δίχως σταματημό αναλύσεις, στο… παιχνίδι του «είμαι καλύτερος από εσένα». Πάντα σε κλίμα φιλικό.

Ακόμη και αν ο «Ζοτς» έβαλε τις φωνές στον Ιτούδη στο φινάλε του τελικού το 2016 στο Βερολίνο. Τότε που ο Δημήτρης Ιτούδης έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης. Σε εκείνη που είχε καθίσει και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά πάντοτε βρίσκονταν στη σκιά του… δάσκαλου.

https://www.dailymotion.com/video/x4b4ppf

«Όταν βρεθήκαμε με τον Ζέλικο υπήρχαν αμφιβολίες όπως σε όλες τις σχέσεις της ζωής, Έπρεπε να χτίσουμε την εμπιστοσύνη. Γνωριστήκαμε το 1993 σε ένα τουρνουά και έκτοτε κρατήσαμε επαφή. Το 1999 με κάλεσε και δέχτηκα την πρόταση να συνεργαστώ μαζί του, αντί να πάω στην ΜΕΝΤ. Η πιο σημαντική στιγμή είναι ο τίτλος στη Μπολόνια, εκεί όπου μείναμε 15 λεπτά στα αποδυτήρια… Ήταν η πιο ξεχωριστή στιγμή της σχέσης μας», είχε παραδεχτεί στο Final Four του Βερολίνου ο Ιτούδης.

Ο Ομπράντοβιτς τον εμπιστεύτηκε, το 1999. Και ο Ιτούδης του απέδειξε πως όχι μόνο άξιζε την εμπιστοσύνη του, αλλά και τον σεβασμό του. Ετσι και αλλιώς, ο «Ζοτς» συνηθίζει να μην αλλάζει το επιτελείο του. Για πολλούς και διάφορους λόγους.

Πλέον, η σχέση τους βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Ή ο «Ζοτς», ή ο Δημήτρης! Και το γνωρίζουν και οι δύο.

Ηταν μαζί σε… αμέτρητα πρωταθλήματα και Κύπελλα, αλλά και πέντε κούπες της Ευρωλίγκας. Το τρόπαιο που θα μπεί ανάμεσά τους. Και θα αποτελέσει την αιτία για μία γερή… σπαζοκεφαλία. Οπως αυτές που λατρεύουν να λύνουν.

«Ζοτς» VS Πάμπλο

Με την ιδιότητα του προπονητή, έχουν δαπανήσει χιλιάδες λεπτά ως αντίπαλοι στο παρκέ. Ο Πάμπλο Λάσο ανήκει σε νεώτερη γενιά, από αυτή του… δεινόσαυρου Ομπράντοβιτς.

Το ρολόι πρέπει να γυρίσει 21 χρόνια πίσω. Τότε ο νυν προπονητής της Φενερμπαχτσέ ήταν ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης.

Είχε ήδη πατήσει την ευρωπαϊκή κορυφή δις. Μία με την Παρτιζάν, στο παρθενικό Final Four του και άλλη μία με την… διαστημική Ρεάλ, των Αρβιντας Σαμπόνις και Τζο Αρλάουκας. Κάπου εκεί προστέθηκε στην εικόνα ο Λάσο.

Eνας πλέι μέικερ που λάτρευε τη θέση του. Είχε διαπρέψει με τη φανέλα της Ταουγκρές. Και ήξερε να μοιράζει πάσες. Ο «Ζοτς» τον… ερωτεύτηκε. Ετσι και αλλιώς, η σχέση που έχει ο Σέρβος με τους πλέι μέικερ του είναι πάντα ξεχωριστή. Ίσως επειδή ήταν και ο ίδιος πόιντ γκαρντ στα νιάτα του.

Μαζί αγωνίστηκαν στο Eurocup της σεζόν 1996-1997 και το κατέκτησαν στη Λευκωσία με αντίπαλο τη Βερόνα (78-64).

https://www.youtube.com/watch?v=DORJKGdj_TU&t=1s

Την προηγούμενη χρονιά είχαν φτάσει στο Final Four του Παρισιού. Ενας… προάαγγελος της σχέσης του Ομπράντοβιτς με τον Παναθηναϊκό. Βλέπετε, η Ρεάλ Μαδρίτης αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Μπαρτσελόνα, όμως ο «Ζοτς» αντίκρισε τους «πράσινους» να αρπάζουν το πρώτο… αστέρι τους!

Mη λησμονούμε πως ακόμη και σήμερα, ο Λάσο είναι ο κορυφαίος πασέρ στην ACB με 2.896 ασίστ (σε 624 ματς), κάτι παραπάνω από 600 περισσότερες από τον δεύτερο Νάτσο Αζόφρα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Από τα… σπλάχνα του Ζοτς (pics-vids)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.