ΚΥΡ-ΣΑΒΒΑΣ

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Ο ΚυρΣάββας γράφει για τα κέρδη του Ολυμπιακού από την πρόκριση επί της Μπέρνλι
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Άλλη μία τέτοια νίκη εναντίον των Ρωμαίων, και θα καταστραφούμε». Η φράση αυτή ανήκει στον βασιλιά Πύρρο, που συνέδεσε το όνομα του μέσα στους αιώνες με το νικηφόρο αποτέλεσμα που όμως έχει βαρύτατες και καταστροφικές συνέπειες.

Η ρεβάνς με την Μπέρνλι ήταν ένα τρομακτικής σημασίας παιχνίδι για τον Ολυμπιακό. Το εύθραυστο αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα και η αμυντική ασυνέπεια που έδειξε η ομάδα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας έβαζαν ψύλλους αποκλεισμού ακόμη και στα αυτιά του πιο αισιόδοξου αναλυτή.

Αν ο υπερηχητικός Ολυμπιακός του πρώτου αγώνα, που επί της ουσίας δεν κινδύνευσε ποτέ, μπόρεσε να δεχτεί γκολ από αυτή την κάκιστη εκδοχή μιας σαστισμένης Μπέρνλι μπροστά στον ψυχωμένο κόσμο του, τι θα γινόταν στην Αγγλία;

Η άπειρη αλλά σκληροτράχηλη και ικανότατη Αγγλική ομάδα δεν θα πιανόταν ξανά εξαπίνης από το καλοδουλεμένο σύνολο του Πέδρο Μάρτινς. Η πραγματική διαφορά ποιότητας και μπάτζετ των δύο ομάδων είναι πιο κοντά στην εικόνα του δεύτερου αγώνα, παρά σε εκείνη του πρώτου.

Η ρεβάνς λοιπόν ήρθε να επιβεβαιώσει όχι τους απαισιόδοξους και μεμψίμοιρους, αλλά τους ρεαλιστές. Η Μπέρνλι, αφού ξεπέρασε το σοκ του παθιασμένου Ολυμπιακού και του φλογερού Καραϊσκάκη, διεκδίκησε μαχητικά την πρόκριση, κλείνοντας τον φυσιολογικά ανομοιογενή και ανυποψίαστο Ολυμπιακό στα σχοινιά.

Η καλή τύχη, το άστρο του Πέδρο Μάρτινς και ο βραχύσωμος μάγος Ποντένσε έσωσαν τον διαχρονικά συνεπέστερο πρέσβη του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη από έναν οδυνηρό αποκλεισμό που θα αποτελούσε ισχυρότατο πλήγμα σε επίπεδο πρεστίζ για το club και σε επίπεδο εγωισμού για ένα πολλά υποσχόμενο σύνολο που δουλεύει οργανωμένα, με αρχές και συνέπεια.

Ο Ολυμπιακός έχει υπάρξει διαχρονικά άτυχος στις ευρωπαϊκές του περιπέτειες. Παρόλα αυτά, το βράδυ της Πέμπτης ήταν πραγματικά τυχερός. Φυσικά, η μία όψη του νομίσματος της τύχης έγκειται στο γεγονός ότι μία καταφανώς καλύτερη Αγγλική ομάδα δεν κατάφερε να τον αποκλείσει, χάνοντας πολλές και καθαρές ευκαιρίες να πετύχει τα δύο πολυπόθητα για εκείνη γκολ.

Όμως το πραγματικό κέρδος, η πραγματική τύχη του Ολυμπιακού βρίσκεται αλλού. Η μαγική εικόνα των πρώτων ευρωπαϊκών αναμετρήσεων οδήγησε σε έναν εκτός ορίου ενθουσιασμό άπαντες στην Ερυθρόλευκη οικογένεια. Άλλωστε, η αδυναμία ψύχραιμης στάθμισης των δεδομένων είναι συνώνυμο της Ολυμπιακής ιδιότητας.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ολυμπιακός κέρδισε χρόνο, ηρεμία και χρήματα. Φυσικά τα άξιζε, διότι στο σύνολο των δύο αγώνων ήταν καλύτερος από τον αντίπαλο του.

Όμως ο βασανιστικός τρόπος που ήρθε τελικά η πρόκριση, τον βοήθησαν να δει τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Τον βοήθησαν να καταλάβει ότι το ρόστερ χρειάζεται βάθος. Ότι τα αστέρια του δεν μπορούν να βγάζουν 3 ενενηντάλεπτα σε μία εβδομάδα. Ότι σε ματς υψηλής πίεσης, χρειάζεται τρέξιμο, εγρήγορση και αμυντική συνέπεια από όλη την ομάδα. Ότι στο επίπεδο που ανήκει και θέλει να ανήκει ο Ολυμπιακός, κάθε λάθος κοστίζει ακριβά.
Μια εύκολη νίκη εναντίον μιας παραιτημένης Μπέρνλι θα ήταν πύρρειος για τον Ολυμπιακό.

Και αργά ή γρήγορα, θα τον κατέστρεφε.

ΚυρΣάββας

#κατιμαγικο

Καμία ανησυχία για Τουρέ!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ΚυρΣάββας

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.