ΚΥΡ-ΣΑΒΒΑΣ

Ποιος φταίει;

Ο ΚυρΣάββας ξεκαθαρίζει πως δεν πρέπει να τεθεί θέμα Μαρτίνς και γράφει για εκείνους που ευθύνονται για τα προβλήματα του φετινού Ολυμπιακού
Ποιος φταίει;

Ο Ολυμπιακός αποχωρεί για τρίτη φορά τη φετινή σεζόν πικραμένος από παραδοσιακό ντέρμπι. Την πρώτη φορά, εκείνη με τον ΠΑΟΚ, έπαιξε θεαματικά καλύτερα, έφτιαξε φάσεις, επιτέθηκε συντονισμένα αλλά έχασε το παιχνίδι μέσα από τα χέρια του, από ένα στιγμιαίο λάθος.

Όταν αντιμετώπισε την ΑΕΚ, στήθηκε σωστά και έξυπνα, προηγήθηκε χάρη στην ατομική κλάση του αρχηγού του και θα έφευγε νικητής αν τα φαντάσματα της περσινής σεζόν δεν ξυπνούσαν στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού.

Σήμερα (11/11), βρέθηκε απέναντι σε έναν θεαματικά κατώτερο αντίπαλο. Έναν αντίπαλο που καθυστερούσε  από το πρώτο λεπτό. Έναν αντίπαλο που κατέβηκε αποφασισμένος να παίξει ξύλο. Και όχι μόνο δεν τον κέρδισε, αλλά τον ισοφάρισε μόλις στο 93ο λεπτό.

Αγωνιστικά, οι παρατηρήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος δεν διαφέρουν σε πολλά από εκείνες των προηγούμενων παιχνιδιών. Το πρώτο ημίχρονο πετάχτηκε για άλλη μία φορά στα σκουπίδια, με τον Νάτχο να δίνει μεμονωμένες ενέσεις ποιότητας σε ένα σύνολο που δεν είχε σαφή προσανατολισμό και τον Φορτούνη να χαραμίζεται στα πλάγια.

Κοινώς, ο Πέδρο Μαρτίνς προσπάθησε να ρίξει τον Παναθηναϊκό από το πρώτο λεπτό στο καναβάτσο, χρησιμοποιώντας τη διάταξη που έκαμψε μετά από πολύ κόπο την αντίσταση του Άρη στο ντέρμπι της προηγούμενης Κυριακής.

Ο Μπουχαλάκης παρατάχθηκε δίπλα στον «αθόρυβο» Γκιγιέρμε, συνθέτοντας ένα δίδυμο που ομολογουμένως παρείχε μια αμυντική σταθερότητα, αλλά υστερούσε σε δημιουργικότητα και ανάπτυξη.

Η ταυτόχρονη συνύπαρξη περισσότερων δημιουργικών παικτών στην ενδεκάδα θεωρητικά φάνταζε αποδοτικότερη, όμως τα πλεονεκτήματα του Φορτούνη δεν συμπίπτουν με τα απαραίτητα στοιχεία της θέσης του εξτρέμ, με αποτέλεσμα το πείραμα που έδωσε τη νίκη στη Θεσσαλονίκη να αποβεί άκαρπο για τον Ολυμπιακό στο πρώτο ημίχρονο.

Με 45 λεπτά να απομένουν και τον βασικό φορ της ομάδας να αποχωρεί τραυματίας, ο Μάρτινς υπέπεσε στο δεύτερο σημερινό του λάθος, ξεκινώντας το δεύτερο ημίχρονο με τον Χριστοδουλόπουλο σε θέση σέντερ φορ. Ο Δημήτρης Μάνος, ο λυτρωτής των αγώνων με Λεβαδειακό και Απόλλωνα Σμύρνης, φαντάζομαι πως κοιτούσε από τον πάγκο αποσβολωμένος.

Ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου υπάγει ότι όταν μια  ομάδα δεν εξαργυρώνει την ανωτερότητα της με προβάδισμα στο σκορ, θα δεχθεί γκολ. Και ο Παναθηναϊκός κατάφερε να προηγηθεί στη μοναδική του τελική στο παιχνίδι, και μάλιστα με ένα σουτ που ο Έργκις Κάτσε δεν θα ξανακαταφέρει ποτέ στην καριέρα του.

Έπρεπε να φτάσουμε στο 63ο λεπτό του αγώνα, ο Ολυμπιακός να είναι πίσω στο σκορ και το γήπεδο να βράζει, για να δούμε για πρώτη φορά ορθολογική ενδεκάδα στο παιχνίδι. Ο Μάνος αντικατέστησε τον Μπουχαλάκη, περνώντας στην κορυφή της επίθεσης, ο Φορτούνης πέρασε στην φυσιλογική του θέση, ο Νάτχο ήρθε δίπλα στον Γκιγιέρμε και οι Λάζαρος και Ποντένσε πήραν τις θέσεις τους στα φτερά.

Ο Ολυμπιακός διέθετε στη διάθεση του τριάντα γεμάτα λεπτά για να ανατρέψει στο σκορ και να αποκαταστήσει την τάξη. Τα αξιοποίησε τουλάχιστον προβληματικά, γεγονός που αποδεικνύεται από τον τρόπο που τελικά επιτεύχθηκε η ισοφάριση.

Έβγαλε φάσεις, απείλησε, πίεσε μαζικά αλλά το έκανε κυρίως με σέντρες και γεμίσματα, με τους δύο κεντρικούς αμυντικούς του να περνούν τα τελευταία λεπτά εγκατεστημένοι στην αντίπαλη περιοχή.

Τα δύο πέναλτι που ξεκάθαρα έπρεπε να έχουν δοθεί, τα καπνογόνα που χάλασαν το μομέντουμ τα πέντε τελευταία λεπτά και ο Κότσαρης που σε τρεις περιπτώσειες έκανε τις αποκρούσεις της ζωής του αποτελούν βολικά και υπαρκτά ελαφρυντικά, αλλά δεν αρκούν για να βάλουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Η ομάδα δείχνει θετικά σημάδια από καιρό σε καιρό, βγάζει μια υγεία και δείχνει να βαδίζει σε σωστό δρόμο μετά την περσινή καταστροφική χρονιά. Ωστόσο είναι η ίδια ομάδα που σε 10 αγωνιστικές έχει σκοράρει μονάχα δύο φορές παραπάνω από ένα γκολ. Και έχει κατορθώσει να το πετύχει αυτό, δημιουργώντας μεγάλο αριθμό τελικών προσπαθειών στα περισσότερα παιχνίδια του.

Επομένως, στα μάτια μου δεν πρέπει να τεθεί θέμα αντικατάστασης του Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος ανέλαβε μία διαλυμένη ομάδα, με είκοσι καινούριους ποδοσφαιριστές και κατάφερε να τη μετατρέψει σε ομοιογενές σύνολο μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Η ευθύνη που βαρύνει εκείνον και τους υπόλοιπους υπεύθυνους του αγωνιστικού σχεδιασμού είναι η ελλιπής στελέχωση της επιθετικής γραμμής της ομάδας. Οι υπάρχοντες σέντερ φορ δεν μοιάζουν ικανοί να σηκώσουν το βάρος της φανέλας του Ολυμπιακού, και ακόμη και όταν μεμονωμένα κάνουν καλές εμφανίσεις, δεν μπορούν να χτίσουν πάνω σε αυτό ένα παραγωγικό σερί.

Ο Ολυμπιακός φεύγει από τα τρία ντέρμπι του πρώτου γύρου με δύο βαθμούς, ενώ θα μπορούσε να είχε φύγει με εννιά και να είναι τώρα το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο.

Συμπερασματικά, δεν είναι ώρα για λήψη βεβιασμένων αποφάσεων και για μηδενισμούς. Η χρονιά θα κριθεί επιτυχημένη ή αποτυχημένη όχι στα πρώτα κρύα του Νοεμβρίου, αλλά στις πρώτες ζέστες του Μαΐου. Μέχρι τότε, η ομάδα θα είναι πιο ζημιωμένη από δύο ή τρεις αλλαγές προπονητών και δέκα ή δεκαπέντε αλλαγές παικτών, παρά από επτα χαμένους βαθμούς.

ΚυρΣάββας

#κατιμαγικο

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-1: Μισές δουλειές!

Απεβίωσε ο φίλαθλος του Ολυμπιακού

Αιχμές Καραπαπά για τη διαιτησία

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ποιος φταίει;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ΚυρΣάββας

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.