ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ

Σόουζα ή Κουτσουρές; Δεν μπορεί το παλικάρι!

Ο Άγγελος Αναστασιάδης λογίζεται ένα από τα φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ελλάδας, μετά το διαζύγιο με τον Σκίμπε.
Σόουζα ή Κουτσουρές; Δεν μπορεί το παλικάρι!

Ο Άγγελος Αναστασιάδης λογίζεται ένα από τα φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ελλάδας, μετά το διαζύγιο με τον Σκίμπε.

Η αποκάλυψη του Sportime για το διαζύγιο με τον Γερμανό τεχνικό έφερε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τον έμπειρο ποδοσφαιράνθρωπο, που πέρασε από τον πάγκο του Παναθηναϊκού προσφέροντας έργο αλλά και στιγμές που δείχνουν γιατί το «τριφύλλι» περνά ό,τι περνά σήμερα. Ίσως με όχι δική του απόλυτη ευθύνη.

Άλλωστε ο Αναστασιάδης δεν διαφέρει πολύ από την περίπτωση του Κυράστα κι ας μην πρόλαβε ο αείμνηστος να κοουτσάρει την Εθνική. Ως λύση ανάγκης ήρθε στους «πράσινους», έτσι τον χαρακτήριζε ο Τύπος της εποχής, κι έπαιξε μπαλάρα! Ο Φερνάντο Σάντος ήταν… καρπουζάς του Εστορίλ στον Παναθηναϊκό, μετά στην Εθνική και στην Πορτογαλία έγινε mastermind. Το φαιδρό; Από τους ίδιους που τον χλεύαζαν. Αλλά το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα. Σ’ αυτά γινόταν πόλεμος, επειδή φορούσαν την πράσινη φόρμα. Το δάσος ήταν ο αφανισμός του Παναθηναϊκού, που έπρεπε να γίνει πραγματικότητα.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης βρέθηκε στην ομάδα στην εποχή Φιλιππίδη, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Στον όμιλο με Γιουβέντους, Λα Κορούνια, Αμβούργο, οι «πράσινοι» πέρασαν δεύτεροι πίσω από την Ντεπορτίβο, κάνοντας τη μεγάλη «διπλούρα» στη Γερμανία με Νασιόπουλο και την τεράστια νίκη με τη «Γιούβε» στο ΟΑΚΑ όπου ο παικταράς Πάουλο Σόουζα άνοιξε τον δρόμο με τη γνωστή γκολάρα στο 7’!

Ο δεύτερος όμιλος που κλήθηκε να βγάλει ήταν πιο δύσκολος με Βαλένθια και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως την πάτησε από τη Στουρμ Γκρατς του «δικού» του Ίβιτσα Όσιμ. Η ζημιά από τους Αυστριακούς έγινε περισσότερο στο ΟΑΚΑ, με το τελικό 1-2 να «τελειώνει» κάθε ελπίδα για την 8άδα του Champions League! Ενώ στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός πήγε σούπερ, στην Ελλάδα δεν πήρε Πρωτάθλημα και στο Κύπελλο αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό με το γνωστό 1-4 στη Λεωφόρο, όπου ο Νικοπολίδης το είχε «φάει» από τα 40 μέτρα από τον Λουτσιάνο, με τον Αναστασιάδη να μην βγάζει τη χρονιά.

ΕΧΕΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ

Στον Παναθηναϊκό ο Αναστασιάδης ήρθε κλείνοντας μία δεκαετία στους πάγκους. Κι έχοντας κάνει δουλειά στον Ηρακλή κυρίως πριν. Στο «τριφύλλι» σχολιάστηκε η στενή του σχέση με τη θρησκεία, με τη μεγάλη του ατυχία να είναι πως υπήρξε ο πρώτος προπονητής μετά τον Καπετάνιο. Δηλαδή ανοχύρωτος από παντού… Η εποχή είναι ομιχλώδης και σκοπός δεν είναι να χρεωθεί τίποτα στον κ. Άγγελο, που σήμερα απολαμβάνει σημαντικής αποδοχής από πολύ κόσμο.

Οι Έλληνες τότε τον γούσταραν πολύ, είναι πραγματικότητα. Οι ξένοι (εκτός ο μεγάλος Χένρικσεν, που δεν είχε κακό λόγο για κανέναν) όχι τόσο. Ο Αναστασιάδης είναι ο προπονητής που σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό γαλούχησε ένα σημαντικό μέρος της Εθνικής, που πήρε το Euro στην Πορτογαλία. Παράσημο, το οποίο έκανε τους θαυμαστές του να είναι ακόμη περισσότεροι κι ακόμη να λένε πως μέσα στο ματς, στη διαχείριση του αγώνα, δεν υπάρχει δεύτερος. Μεγάλη αλήθεια. Οι αλλαγές του διόρθωναν πάντα την αρχική εικόνα της ομάδας του, οι οποίες πολλές φορές ήταν κακή!

ΔΕΝ ΚΟΥΜΠΩΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΥΛΟ ΣΟΟΥΖΑ

Τα όσα λέει η πιάτσα για τη σχέση τους αγγίζουν τη σφαίρα του μύθου. Η περιβόητη φράση «δεν μπορεί το παλικάρι». Μπροστά του! Η επιλογή του ν’ αρχίσει ο Κουτσουρές στο Γκρατς, τον Φεβρουάριο του 2001, που δημιούργησε το δίλημμα το οποίο μνημονεύεται έως σήμερα «Κουτσουρές ή Σόουζα»… Το ότι κάποιες φορές δεν επέτρεπε στον Πορτογάλο να γευτεί στο φαγητό της ομάδας το αγαπημένο του κόκκινο κρασί. Το επικό σκηνικό, που δεν είναι επιβεβαιωμένο, με το φανελάκι στο δίτερμα. Μοίραζε τις ομάδες ο Αναστασιάδης και φτάνοντας στον Σόουζα το πετάει χωρίς να το δώσει στα χέρια, όπως στους υπόλοιπους. Ο σούπερ σταρ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, λίγο πριν φύγει για τ’ αποδυτήρια, του απαντά: «Εγώ έχω μάθει να έρχεται ο Λίπι και να μου λέει κ. Σόουζα η φανέλα σας. Και να του λέω ευχαριστώ κ. Λίπι»!

Είναι πολλά τα σκηνικά. Με τον Σόουζα ποτέ κανείς δεν βγήκε να πει πως η σχέση τους υπήρξε κακή. Σε προσωπικό επίπεδο, διότι σε αγωνιστικό αυτό δεν συζητείται. Σύμφωνα με άλλο μύθο, μέσα στη θεωρία του για… αγγέλους και διαβόλους, δεν πήρε στην αποστολή για το Μάντσεστερ (Νοέμβριος 2000, ήττα 3-1 από τη Γιουνάιτεντ) παίκτη που ναι μεν δεν τον υπολόγιζε (ας μην λέμε ονόματα) διότι του είχε πει στην προπόνηση «αν σε πάρω φοβάμαι θα πέσει το αεροπλάνο»! Ο φουκαράς τι ν’ απαντήσει; «Κόουτς, είμαι Μάντσεστερ από μικρό παιδί. Άσε με να έρθω να δω το γήπεδο και μην με βάλεις». Μάταια, λέει ο αστικός μύθος…

«ΘΑΝΑΤΟΣ! ΥΠΑΚΟΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΗ»

«Όποιος διανοηθεί να χαλάσει τα αποδυτήρια, θα πεθάνει! Θάνατος! Την ξέρετε τη λέξη; Υπακοή, σημαίνει ζωή!». Η ατάκα του Άγγελου Αναστασιάδη που έμεινε στην ιστορία, με σφιγμένη γροθιά στην παρουσίαση μεταγραφικών αποκτημάτων τον Φεβρουάριο του 2001. Λίγες ημέρες πριν ο Ζίζι Ρόμπερτς «παγώσει» τη Λεωφόρο στα χασομέρια, για λογαριασμό του Πανιώνιου (0-1). Είχαν μαζευτεί πολλά… Η κριτική στον προπονητή, παρά τη μεγάλη πορεία στην Ευρώπη (κλασικά πράγματα για τον Παναθηναϊκό), δεν τον άφησε να βγάλει τη χρονιά, με τον Στράτο Αποστολάκη να τον αντικαθιστά.

Ο φερόμενος ως νέος τεχνικός της Εθνικής είναι σπουδαία ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Δεν είναι, πιθανότατα, η ενδεδειγμένη επιλογή, αφού ανήκει σε μία εποχή άλλη. Το σίγουρο είναι πως, πλέον, θα του φερθούν άπαντες με περισσότερο σεβασμό… Όσο κι αν προκάλεσε την τύχη του στον Παναθηναϊκό, άξιζε καλύτερη μεταχείριση. Ό,τι διαβάσατε δεν βγήκε από κανένα κεφάλι. Κάποιοι τα διέδιδαν. Όπως για τις νηστείες 40 ημερών στον Λυμπερόπουλο, τη θρησκοληψία κτλ. Αλλά τότε, είπαμε, δεν ήταν το πρόβλημα ο Άγγελος. Το πρόβλημα ήταν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος κόντρα στην Παράγκα οργίαζε στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σόουζα ή Κουτσουρές; Δεν μπορεί το παλικάρι!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λάμπρος Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.