ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ

O Παναθηναϊκός έχει ανάγκη τον δυνατό και άφθαρτο Δώνη

Στο μυαλό κάθε φιλάθλου πρέπει να δέσει το εξής. Η σταθερά, αυτή τη στιγμή, λέγεται Γιώργος Δώνης.
O Παναθηναϊκός έχει ανάγκη τον δυνατό και άφθαρτο Δώνη

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται τον μοναδικό αψεγάδιαστο στο φαίνεσθαι του συλλόγου, μέχρι στιγμής. Ο Δώνης είναι άφθαρτος, μέχρι στιγμής.

Χωρίς καμία διαμορφωμένη μομφή εναντίον του, μέχρι στιγμής. Όχι μόνο είναι «καθαρός», αλλά ξεπέρασε και την καλοκαιρινή σύγκριση με τον Μαρίνο Ουζουνίδη που, ειρήσθω εν παρόδω, προσπαθεί να κρατήσει τη θέση του στην ΑΕΚ.

Ο Νίκος Νταμπίζας και στην προηγούμενη θητεία του έκανε δουλειά. Αντιμετώπισε την επιφυλακτικότητα, λόγω του Ολυμπιακού παρελθόντος του. Το ξεπέρασε, με την εργασία του. Γύρισε για να κάνει ξανά ό,τι στην εκκίνηση της πρώτης του φοράς. Έχοντας συνδεθεί, όμως, με την παρούσα διοίκηση. Έχοντας έρθει σε τριβή με τα Παναθηναϊκά δρώμενα ξανά, δεν είναι αυτή τη στιγμή στο απυρόβλητο. Ούτε θα είναι, όπως τώρα ο Δώνης. Φυσικά σ’ αυτά δεν μπαίνει ζυγαριά. Άλλο είναι το θέμα…

Για τον 49χρονο προπονητή υπάρχουν σημαντικές σταθερές εργασίας. Μετά από το πέρασμά του από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και εξωτερικό, η εμπειρία είναι μεγάλη για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων. Οι απαιτήσεις που, προσωπικά, έχει δεδομένες. Ο ερχομός του, στα μάτια ακόμη και αυτών που προτιμούσαν να συνεχίσει ο Ουζουνίδης, αποτέλεσε μίας μορφής εγγύηση για ό,τι θ’ ακολουθήσει. «Για να έρθει ο Δώνης αποκλείεται να γίνουν τα περυσινά». Το έγραψε ο Τύπος, το είπε πολύς κόσμος.

Στο χέρι του Δώνη είναι να κρατήσει το ύψος που κατέχει τώρα. Και δικαίως το κατέχει. Να μην χαμηλώσει ανάστημα. Ήδη καλείται να διαχειριστεί τα πρώτα άσχημα αποτελέσματα. Ορισμένες, αγωνιστικές, συμπεριφορές ξένες με τον πυρήνα της θεωρίας του. Απέναντι στη φιλοσοφία του πλάνου που «τρέχει» στον Παναθηναϊκό. Οι νίκες και οι καλές εμφανίσεις, διότι αυτή η έκδοση του «τριφυλλιού» έτσι έμαθε το κοινό της, θα κρατήσουν όλα αυτά μακριά από την επικαιρότητα. Το αντίθετο, θα φέρει ενδεχόμενη αγωνιστική πτώση και απώλεια στόχων.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Ο Γιώργος Δώνης, μέχρι στιγμής, κρατά μία απόσταση από τις διοικητικές εξελίξεις. Δεν ερωτάται πλέον. Όταν αυτό συνέβη, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, είτε παρέπεμψε στον Νίκο Νταμπίζα για απαντήσεις, είτε μίλησε με γνώμονα την προσωπική του εμπειρία από τις προσωπικές συναναστροφές. Συγκεκριμένα η άποψη που έχει για τον Γιάννη Αλαφούζο είναι καλή. Ό,τι του υποσχέθηκε το καλοκαίρι τηρείται, σύμφωνα με δικά του λόγια.

Μετά την απομάκρυνση Στραματσόνι είχε ακουστεί τ’ όνομά του, αλλά δεσμευόταν με συμβόλαιο με την Αλ Σαρτζάχ. Έφυγε από εκεί λίγους μήνες μετά. Προϊόν του ρεπορτάζ είναι η άποψη ότι η διαμορφωμένη γνώμη, από τότε, για τον Αλαφούζο ήταν καλή. Τον θεωρούσε και τον θεωρεί έναν άνθρωπο που δεν μπλέκει στα πόδια του προπονητή. Σίγουρα καλό για κάθε επαγγελματία να δουλεύει σε τέτοιες συνθήκες.

Όσες φορές ρωτήθηκε για την προοπτική Πιεμπονγκσάντ μίλησε με καλά λόγια για την ενδεχόμενη διάδοχη κατάσταση στο «τριφύλλι». Για προσγειωμένους ανθρώπους που δεν έταξαν θαύματα. Για γνώστες του ποδοσφαίρου. Φυσικά οι δηλώσεις αυτές δεν πήραν την προβολή που τους άξιζε. Αγνοώντας οι υποκινητές τέτοιων διαδικασιών, ηθελημένα φυσικά, ότι από τη στιγμή που το λέει ο Δώνης έχει μία σημαντική αξία η άποψή του. Πάντως τούτη τη στιγμή ο προπονητής δεν έχει κάποια ανησυχία, δημοσίως λεγόμενη, για τα διοικητικά.

ΡΕΥΣΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ…

Όσο δεν προκύπτει κάποια ουσιαστική εξέλιξη με τη συμφωνία που έχει ανακοινώσει ο Αλαφούζος με τον Ταϊλανδό (για πάρα πολύ κόσμο έχει «καεί» ως προοπτική) και ο Νταμπίζας μιλά επισήμως για πλάνο αταίριαστο, δεδομένα, με τη δυναμική των «πράσινων». Όσο έρχονται ήττες από ΟΦΗ και Λαμία με τον τρόπο που αυτές ήρθαν. Όσο ξεμακραίνουν Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για γνωστούς λόγους. Είτε αγωνιστικούς, είτε όχι. Τόσο το έργο του Δώνη θα δυσκολεύει…

Πέτυχε την ομάδα που «χτίζει» να την αγαπήσει ο κόσμος. Ο ίδιος κόσμος που το καλοκαίρι τής γύρισε την πλάτη! Μακάρι ο προπονητής να έχει καταλάβει πόσο ρευστά είναι όλα. Να διατηρηθεί ανέγγιχτος. Να συνεχίσει να είναι δυνατός. Θα χρειαστεί αυτά τα στοιχεία για ν’ απορροφά κραδασμούς. Να εφαρμόζει την απαραίτητη αποσυμπίεση όταν χρειάζεται. Για τη συγκεκριμένη δουλειά είναι ο μόνος με τα ακέραια χαρακτηριστικά να το κάνει. Το μέλλον, αυτή τη στιγμή, είναι ρευστό. Όση προσήλωση και να υπάρχει σ’ ένα πλάνο, η πρόσφατη Παναθηναϊκή ιστορία είναι γεμάτη διδαχές. Που, όσο κωδικοποιημένη και αν εμφανίζεται αυτή η προτροπή, οφείλει να τις γνωρίζει…

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη σελίδα 3 της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας Sportime, στο φύλλο του Σαββάτου 12 Ιανουαρίου 2019.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «O Παναθηναϊκός έχει ανάγκη τον δυνατό και άφθαρτο Δώνη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λάμπρος Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.