ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ

Γελάς ή κλαις που σου πήραν ό,τι είχες;

Τελικά ο απώτερος σκοπός δεν ήταν η δημιουργία μίας νέας ΤΣΣΚΑ, μίας νέας Στεάουα. Ήταν ο αφανισμός του Παναθηναϊκού. Να μην υπάρχει… Γιατί χαλούσε την πιάτσα; Χαλούσε την πιάτσα, διότι στηριζόταν σε δύο μεγάλες οικογένειες (Βαρδινογιάννηδες και Γιαννακόπουλους). Δύο οικογένειες Παναθηναϊκές, ισχυρές οικονομικά και διαρκώς αναπτυσσόμενες, που με το «τριφύλλι» και δύο εκατομμύρια κόσμου πίσω...
Γελάς ή κλαις που σου πήραν ό,τι είχες;

Τελικά ο απώτερος σκοπός δεν ήταν η δημιουργία μίας νέας ΤΣΣΚΑ, μίας νέας Στεάουα. Ήταν ο αφανισμός του Παναθηναϊκού. Να μην υπάρχει…

Γιατί χαλούσε την πιάτσα; Χαλούσε την πιάτσα, διότι στηριζόταν σε δύο μεγάλες οικογένειες (Βαρδινογιάννηδες και Γιαννακόπουλους). Δύο οικογένειες Παναθηναϊκές, ισχυρές οικονομικά και διαρκώς αναπτυσσόμενες, που με το «τριφύλλι» και δύο εκατομμύρια κόσμου πίσω θα μπορούσαν ν’ ανεβοκατεβάζουν Κυβερνήσεις. Αυτό έπρεπε να «σπάσει».

Κι επειδή όλα τα κάστρα πέφτουν από μέσα, ο εχθρός πάτησε στο dna του Παναθηναϊκού από την ημέρα ίδρυσής του. Τον διχασμό και τη φιλονικία μεταξύ παραγόντων. Όποιος έχει διαβάσει την ιστορία καταλαβαίνει, με το κεφάλαιο των Πράσινων Πουλιών να είναι χαρακτηριστικό. Υπήρχε μία άτυπη κόντρα ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η οποία εκκίνησε το 1979 κι αποτέλεσε το λίπασμα της διάλυσης. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν παρατάξεις μέσα στον Παναθηναϊκό, αλλά το θέμα δεν είναι το τώρα.

Βλέποντας τι συμβαίνει σήμερα, το 2015 είχα κάνει λάθος. Δεν ήταν σκοπός να γίνει ο Ολυμπιακός… εθνικός σύλλογος. Δεν μπορούσε μία ομάδα να καλύψει το μεγαλείο του «τριφυλλιού», τη δύναμη που εκπορευόταν από ένα brand name το οποίο προερχόταν από τη μικρούλα Ελλάδα μα ήταν γνωστό σ’ όλο τον πλανήτη. Κι όσοι έχουν ταξιδέψει εξωτερικό με τους «πράσινους» γνωρίζουν.

Ήταν να πάρουν όλοι οι άλλοι λίγη από τη λάμψη, την ώρα που ο Παναθηναϊκός διαλυόταν ηθικά και όχι αγωνιστικά. Το πλήγμα είναι ηθικό και δεν χωρά σε χαμένους τίτλους. Έτσι λέξεις άγνωστες στο Παναθηναϊκό λεξιλόγιο έγιναν νέο αλφαβητάρι. Άλλοι έμπαιναν στα… 44 και ξαναχρωστούσαν. Σ’ άλλους διακανονίζονταν χρέη σε δόσεις… Κωτσόβολου. Άλλοι έφταναν να διαλύονται κάθε τρία χρόνια με μαθηματική ακρίβεια και σώζονταν από τοπικούς βουλευτές. Κι όλα αυτά, πλέον, απειλούν τον Παναθηναϊκό.

Αν κοιτάξετε τα νεότερα διακριτικά Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι ο Παναθηναϊκός προ ετών. Ο Ολυμπιακός επιχειρεί να δημιουργήσει έναν πολυαθλητικό οργανισμό με έδρα την… Αθήνα! Ο Πειραιάς, ως έδρα, ακούγεται όλο και λιγότερο. «Συνθήκη των Αθηνών», φωτογραφίες με φόντο την Ακρόπολη. Γάζωμα σε όλα τα ερασιτεχνικά σπορ. Η ΑΕΚ, αφού γλίτωσε την εξαΰλωση, πλέον λογίζεται ως υγιές σωματείο. Αν σ’ εμένα προσωπικά είχαν χαριστεί – διότι αυτό συνέβη με νόμους του κράτους κι ας το πλήρωσε με κάποια χρόνια στις μικρές κατηγορίες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ – ό,τι… μλκ είχα κάνει 38 χρόνια, θα ήμουν ο πιο ανέμελος άνθρωπος στη Γη! Για τον ΠΑΟΚ ο πλούτος είναι αυτό που καθορίζει τι πρέπει να γίνει. Έχουμε τον Ιβάν που τα στάζει και πρέπει σώνει και ντε να πάρουμε Πρωτάθλημα. Στοιχεία που όλα μαζί – στην ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΓΙΗ ΕΚΦΑΝΣΗ τους όμως – συγκεντρώνονταν στον Παναθηναϊκό. Χρήματα κι επιτυχίες… Σ’ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΟΡ, ΠΑΝΤΟΤΙΝΕΣ.

Η διχόνοια που έσπειραν μέσω Δούρειων Ίππων – εκτοξευτών του γλυκού νερού που κλήθηκαν να εκτοξεύσουν τι ακριβώς; – έφερε τον Παναθηναϊκό ζητιάνο και ουρά όλων των υπόλοιπων. Οι Βαρδινογιάννηδες έφυγαν από το ποδόσφαιρο, διότι δεν κολλούσαν πουθενά με τους νυν πρωταγωνιστές διοικητικά. Οι Γιαννακόπουλοι δεν μπορούν να νικήσουν τον χρόνο και ο Δημήτρης έχει δρόμο ακόμη για να φτάσει Παύλο και Θανάση. Την ίδια ώρα που οι άλλες ομάδες «χτίζουν» νέο οπαδικό πυρήνα, απαλλαγμένες από έναν πανίσχυρο Παναθηναϊκό, στο «τριφύλλι» αρχίζει και εκκολάπτεται μία διαδικτυακή αλητεία 15χρονων που βρίζουν μανάδες στα social media όσων διαφωνούν μαζί τους… Που υποστηρίζουν πρόσωπα και όχι τον Παναθηναϊκό! Που δεν έχουν πρόβλημα με τον Παναθηναϊκό στη Γ’, αρκεί ν’ αναλάβει ο αγαπημένος τους Πρόεδρος.

Ο Παναθηναϊκός έγινε μία ομάδα μετριοπαθών φιλάθλων, γενικότερα, που χειροκρότησε το Κύπελλο του ΠΑΟΚ. Ζήλεψε τα Final 4 του Ολυμπιακού. Τώρα χειροκροτά το Πρωτάθλημα Ευρώπης… Γ’ Κατηγορίας που πήρε η ΑΕΚ. Θέλοντας, μάλιστα, όσο η «Ένωση» μεθοδεύει – και πολύ σωστά κάνει – τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα να… αυτοϋποβιβαστεί στο Champions League που δεν παίζει ΚΑΜΙΑ Πρωταθλήτρια ομάδα! Είναι να γελάς ή να κλαις; Να κλαις με μαύρο δάκρυ… Γι’ αυτό κι επειδή οι Παναθηναϊκοί μάς τελείωσαν, η κατάσταση γυρίζει μόνο μ’ έναν τρόπο. Μ’ έναν Εσκιμώο, Ινδιάνο ή Μαορί επενδυτή, που θα δει αυτήν την ομάδα ως μέσο κέρδους. Θα έρθει να της φτιάξει γήπεδο και να συσπειρώσει ξανά τον κόσμο μέσω έργων κι επιτυχιών. Όχι υποσχέσεων και… πενηντάρικων!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γελάς ή κλαις που σου πήραν ό,τι είχες;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λάμπρος Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.