ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ

Κουβέντα για μπροστινούς

Είναι αηδία. Να μην παραδέχεσαι τα λάθη σου. Να μην λες «ναι, έφταιξα». Να μην παραδέχεσαι «με εξαπάτησαν». Στη δύσκολη ώρα από το καράβι πηδούν όλοι. Εν προκειμένω την εξαετία του Γιάννη Αλαφούζου κανείς δεν τον στήριζε!
Κουβέντα για μπροστινούς

Είναι αηδία. Να μην παραδέχεσαι τα λάθη σου. Να μην λες «ναι, έφταιξα». Να μην παραδέχεσαι «με εξαπάτησαν». Στη δύσκολη ώρα από το καράβι πηδούν όλοι. Εν προκειμένω την εξαετία του Γιάννη Αλαφούζου κανείς δεν τον στήριζε!

Μόνος του διοίκησε με τον τρόπο που έφερε τον Παναθηναϊκό στο χείλος του γκρεμού. Δεν είχε καμία αρωγή. Ο κόσμος που δεν γούσταρε δεύτερες θέσεις κι έκραζε για αποκλεισμούς στα νοκ άουτ του Champions League, ανεχόταν σε βαθμό πρόκλησης το άσπρο να γίνεται μαύρο. Τώρα με αγωνία και λαχτάρα άπαντες συνωστίζονται να βγουν από το κάδρο. Αναζητούν μπροστινούς στον Βαρδή και στον Μαρινάκη. Λες και όσοι στήριξαν τι είναι; Μπροστινοί των μπροστινών ή χρήσιμοι ηλίθιοί τους; Σε κάθε περίπτωση, συνένοχοι.

Και δεν υπάρχει η δικαιολογία «στηρίζαμε για το καλό του Παναθηναϊκού». Μ’ αυτήν τη λογική θα στηρίζατε και τώρα, που ένας άνθρωπος επιχειρεί να βάλει 5 δραχμές για επιχειρηματικούς λόγους. Δεν θα ψάχνατε από το πρωί ως το βράδυ πως ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα, «κυνηγώντας» κουδούνια στην Ελβετία! Είναι βολικό να φταίει ο Βαρδινογιάννης, έστω κι αν πέρασαν χρόνια. Είναι ακόμη πιο βολικό να φταίει ο αντίπαλος, ειδικά με τον συγκεντρωτισμό του Μαρινάκη να δίνει απλόχερα άλλοθι.

Η προ εβδομάδων ωμή παραδοχή του Γιαννακόπουλου ότι στήριξε τον Αλαφούζο αποτυπώνει και το μέγεθος του προβλήματος. Τώρα η κριτική δεν έχει καμία σημασία. Όσοι ασκούν εξαντλητικής μορφής τέτοια στον Γιάννη Αλαφούζο για τον τρόπο που τα έκανε όλα χάλια, ή επιχειρούν να βγουν από το πορτρέτο της καταστροφής ή είναι βραδείας αντίληψης και δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι συνέβαινε εμπρός στα μάτια τους.

Η Παναθηναϊκή Συμμαχία αποφάσισε να δημοσιεύσει το εξώδικο που της απέστειλε η πλευρά του πρώην πρόεδρου της! Η Συμμαχία, που είναι μέτοχος του Παναθηναϊκού. Που μάζεψε μέσα στο χειμώνα κάποια χρήματα για την ομάδα. Που είναι τα λεφτά αυτά; Που αποτέλεσε εισπρακτικό μηχανισμό με το έξτρα μισό εισιτήριο άνευ απόδειξης. Που είναι τα λεφτά αυτά; Που μάζευε χορηγίες για κερκίδες που δεν είχαν γίνει ακόμη στη Λεωφόρο, μέσω της Δράσης Γηπέδου. Που είναι τα λεφτά αυτά; Ότι άλλαξαν τα πρόσωπα, δεν σημαίνει ότι διαφοροποιήθηκε ο ρόλος της. Σαφής ρόλος: Δούρειος Ίππος εισόδου στην ΠΑΕ κι αν αποδειχτεί ποτέ δικαστικά «πλυντηριάκι».

Το εξώδικο αφορά το διάστημα 2012-2015. Πρόεδρος ήταν ο Γιάννης Αλαφούζος, ο εμπνευστής της. Που έφτασε η χάρη του ως την Κύπρο και την Αμερική, για να μεταλαμπαδεύσει τη λαϊκή βάση στον σύλλογο που έχει αναγάγει τη λατρεία προσώπων σε επιστήμη! Φοβερά πράγματα… Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ βαθιά, ώστε να καταλάβει τι σημαίνει αυτή η κίνηση του πρώην προέδρου του «τριφυλλιού» προς το δημιούργημά του. Απάντηση στην κίνηση της παρούσας διοίκησης της Συμμαχίας είναι, η οποία έχει δράσει νομικά από τον Μάιο. Ουσιαστικά ο Αλαφούζος λέει «πληρώστε τα τιμολόγια στον ΣΚΑΪ κι εγώ θα τα δώσω τα χρήματα στον Παναθηναϊκό»!

Έτσι πάνε αυτά. Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο. Όπως θεωρεί ότι τον κρέμασαν, τους κρεμά. Δεν είναι αποδέκτης της θεσμικής κίνησης και της αξίωσης μονάχα η Συμμαχία. Είναι όλοι αυτοί που συμπορεύτηκαν μαζί του, για απολύτως συγκεκριμένους λόγους. Για όφελος προσωπικό και όχι του συλλόγου. Ίσως είναι μία προειδοποιητική βολή. Για το τι μπορεί να επακολουθήσει. Πιστεύει κανείς ότι δεν έχει κόσμο και κοσμάκη στο χέρι; Δεν σας έκανε εντύπωση όλο τον χειμώνα μία σιωπή και βουβαμάρα, με την ομάδα να πεθαίνει, τη στιγμή που άλλες εποχές «καιγόταν» ο… πλανήτης επειδή ο Παναθηναϊκός έχανε ένα πρωτάθλημα;

Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να μιλήσει κάποια στιγμή ο Αλαφούζος. Και να πει, τελικά, γιατί βγήκε εμπρός στη Μνημονιακή Ελλάδα να σώσει ένα μεγάλο και δύσκολο καράβι που βούλιαζε; Γιατί δεν μπήκε το 2008 με άλλα μεγάλα πορτοφόλια; Ποιανού… μηχανισμό στήριξης παρέλαβε έτοιμο κι απογείωσε, βυθίζοντας το «τριφύλλι»; Για να μάθουμε, επιτέλους, ποιος είναι μπροστινός ποιου…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη σελίδα 40 του Sportime του Σαββάτου 30 Ιουνίου.

Οι 57 ημέρες του Μνημονίου της… αλλαγής!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κουβέντα για μπροστινούς», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λάμπρος Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.