ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Η ΑΕΚ πήρε έναν «Ταύρο»

Ο Νίκος Μπουρλάκης γράφει για τη μεγάλη κίνηση της ΑΕΚ με τον Ματσιούλις και σκιαγραφεί την προσωπικότητα του σπουδαίου Λιθουανού
Η ΑΕΚ πήρε έναν «Ταύρο»

Τίποτα δεν είναι τυχαίο… Το ψευδώνυμο του Γιόνας Ματσιούλις είναι «Ταύρος» και φρόντισε να το αποδείξει όταν όλοι τον είχαν τελειωμένο!

Κι αυτό δείχνει περίτρανα ότι η ΑΕΚ πήρε έναν παίκτη όχι απλώς ικανό στο παρκέ ή για να διατηρεί άριστη ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια (θα μιλήσουμε και γι’ αυτό) αλλά γεννημένο νικητή. Όλα αυτά είναι τα καλύτερα στοιχεία για μια ομάδα που χτίζει χαρακτήρα και μεγαλώνει διαρκώς, μετά τους δύο περσινούς τίτλους.

Ο Ματσιούλις άρχισε την καριέρα του με τις καλύτερες προοπτικές και σε ηλικία 21-22 ετών ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Ζαλγκίρις στην απαιτητική Ευρωλίγκα (12.7 πόντοι και 5 ριμπάουντ). Στα 24 του έκανε ρεκόρ στην Λιθουανία με 8 συνεχόμενα εύστοχα τρίποντα απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο της Ζαλγκίρις, την Λιέτουβος.

Το 2009 μεταγράφηκε στο Μιλάνο αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Έπαιξε καλά στο Μιλάνο αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο τον άφησε εκτός δράσης για 9 ολόκληρους μήνες. Οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ο Ματσιούλις δεν θα έφτανε ποτέ ξανά σε υψηλό επίπεδο.

Τον Φεβρουάριο του 2012 επέστρεψε στην ταπεινή Μπαλτάι στην πατρίδα του, απλά και μόνο για να βρει φόρμα χωρίς να πάρει χρήματα! Δύο μήνες μετά τον κάλεσε η Σιένα για τα πλέι οφ και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου ο Παναθηναϊκός που προσπαθούσε να συνέλθει από τις τρανταχτές αποχωρήσεις.

Στον Παναθηναϊκό όλοι τον έμαθαν για τα εξής: Δεν δίστασε ποτέ να «θυσιάσει» το κορμί του, να το βάλει σε κάθε φάση στην άμυνα και στην επίθεση. Δεν υπήρχε διεκδικούμενη μπάλα που δεν θα έκανε βουτιά για να την πιάσει. Έμεινε πάντα πιστός στην λογική της ομάδας και δεν πήγε να κάνει κάτι…παραπάνω, τα δικά του. Πολύ δυνατός παίκτης, ικανός να παίξει και να μαρκάρει στο 3 και στο 4, ιδανικός συμπαίκτης που θα διασφάλιζε το άριστο κλίμα στα αποδυτήρια. Γι αυτό και ήταν αγαπητός σε όσες ομάδες αγωνίστηκε.

Ετσι βρέθηκε και στην Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2014 όταν- αν και δεν ήθελε να φύγει αλλά έπεσε… θύμα της μείωσης του μπάτζετ- αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό. Στην Μαδρίτη κατέκτησε και την Ευρωλίγκα το 2015 ενώ πέρυσι έκλεισε την σεζόν στην Κουμπάν.

Όλα τα προηγούμενα έχουν να κάνουν με την περιγραφή του χαρακτήρα, της προσωπικότητας και της νοοτροπίας του Γιόνας Ματσιούλις, του παίκτη που ταιριάζει απόλυτα στην λογική της ΑΕΚ. Είναι μια ομάδα που μετά τους δύο περσινούς τίτλους χτίζει χαρακτήρα μεγάλης ομάδας και ο Λιθουανός είναι ιδανικός.

Γενικά όμως (αν και θα το αναλύσουμε σύντομα γιατί σίγουρα αξίζει) η ΑΕΚ κινείται φέτος «ψαγμένα» και με συγκεκριμένη λογική. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ πιο ισορροπημένη και πιο «ομάδα» απ’ εκείνη που έκανε θραύση την σεζόν 2017-2018 με τους δύο τίτλους καθώς έχει περισσότερη φρεσκάδα, παντρεύει ιδανικά νιάτα και εμπειρία, με παίκτες περισσότερο αθλητικούς και αλτικούς που εξυπηρετούν πολυμορφικά σχήματα.

Ο Λιθουανός ήταν το κερασάκι στην τούρτα στην σπουδαία δουλειά που έκαναν οι άνθρωποι της ΑΕΚ καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Tα γενέθλια ενός «γκάνγκστερ» (pics/vids)

Στη Θεσσαλονίκη ο Σπάχια

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η ΑΕΚ πήρε έναν «Ταύρο»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College