ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Να τρέχει αλλά να μη βιάζεται!

Ο Νίκος Μπουρλάκης γράφει για την ΑΕΚ που πρέπει να πάει με στόχο τη δεύτερη νίκη και όχι να παίξει με το χρόνο για να υπερασπιστεί τη διαφορά
Να τρέχει αλλά να μη βιάζεται!

Σε αγώνες όπως αυτός με την Στρασμπούρ που έχει μπροστά του η ΑΕΚ, σε ανάλογες προκλήσεις και σε αντίστοιχες συνθήκες κάθε φιλόδοξη ομάδα πρέπει να δείχνει ότι έχει κίνητρο και φιλοδοξία στον αντίπαλό της. Να του κόβει τον αέρα από την αρχή. Να του δείχνει ποιος ελέγχει την κατάσταση.

Για να το κάνουμε πολύ πιο απλά: Η ΑΕΚ κουβαλάει στην Γαλλία ένα +9 για τον επαναληπτικό αγώνα με την Στρασμπούρ και φιλοδοξεί να το υπερασπιστεί και να προκριθεί στο φάιναλ φορ του Champions League. Πως θα γίνει αυτό; Μα φυσικά καταθέτοντας ανάλογη ενέργεια και ζωντάνια στο παρκέ και όχι…παθητικά.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να πεις «αντέχω να χάσω μέχρι οχτώ». Είναι λάθος… Η Στρασμπούρ είναι πολύ καλή και συγκροτημένη ομάδα, έχει καλούς παίκτες και εξαιρετικό τεχνικό επιτελείο. Όμως δεν απέχει και τόσο πολύ από την ΑΕΚ, δεν είναι μεγαθήριο, οι διαφορές τους δεν είναι πολλές.

Τι θέλουμε να πούμε; Ότι σε αυτές τις περιπτώσεις κάθε ομάδα που βρίσκεται στη θέση της ΑΕΚ μπαίνει στο παρκέ με τη λογική να κατακτήσει και δεύτερη νίκη επί του αντιπάλου της. Πολύ απλά… Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίξει με το ρολόι εκτός βέβαια αν φέρει την υπόθεση στα μέτρα της στο χρονικό σημείο που πρέπει.

Αυτή τη στιγμή η πρόκριση απαιτεί ενέργεια. Κι αυτό θα γίνει με ταχύτητα μυαλού, ποδιών και κινήσεων. Η ΑΕΚ πρέπει να τρέξει προς το φάιναλ φορ αλλά να μη βιάζεται. Άλλο είναι να τρέχεις κι άλλο να βιάζεσαι.

Όλα θα γίνουν μεθοδικά όπως ακριβώς χτίστηκαν στο ΟΑΚΑ. Όπως δεν πανικοβλήθηκε η ομάδα και αντέδρασε σωστά τη στιγμή που βρέθηκε πίσω στο σκορ και απάντησε με τον κατάλληλο τρόπο.

Στο ΟΑΚΑ η Στρασμπούρ έπεσε περίπου 10 πόντους από τον μέσο όρο της επιθετικής της παραγωγής. Σούταρε πολύ κάτω από τα ποσοστά της στα δίποντα (από 53% στο 46%) και στα τρίποντα (από 39% στο 29%). Δεν τα κατάφερε όμως να προστατέψει επαρκώς το καλάθι της καθώς τα 16 επιθετικά ριμπάουντ των Γάλλων δεν είναι καλός αριθμός για την ΑΕΚ, έστω κι αν οι πόντοι που πήραν οι δύο ομάδες από δεύτερες επιθέσεις ήταν ίδιοι (10).

Που ήταν η μεγάλη διαφορά; Στο στατιστικό κομμάτι που λέει “points from the bench” δηλαδή πόντοι από τον πάγκο: 43 η ΑΕΚ (περίπου τους μισούς) και 31 η Στρασμπούρ. Το γεγονός ότι περισσότεροι παίκτες έδειξαν έτοιμοι και αποφασισμένοι αποτελεί παράσημο για την ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα.

Ακριβώς ίδια διάθεση πρέπει να υπάρχει και στην Γαλλία. Χωρίς τα τετριμμένα «ο αγώνας είναι μηδέν- μηδέν» και τέτοια. Δεν υπάρχει…0-0, υπάρχει μια πραγματικότητα με το +9 που η ΑΕΚ οφείλει να διαχειριστεί επαγγελματικά και ψυχρά.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Να τρέχει αλλά να μη βιάζεται!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College