ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Είναι πλεονέκτημα αν το αξιοποιήσεις

Τα πλέι οφ είναι η πιο δίκαιη διαδικασία ακριβώς επειδή σε μια σειρά πέντε αγώνων θα επιβραβευτεί η καλύτερη, η πιο ανθεκτική και η πιο έτοιμη (αγωνιστικά, πνευματικά και ψυχολογικά) ομάδα. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που καθορίζουν τον τελικό νικητή και σίγουρα το αβαντάζ έδρας είναι σημαντικό κομμάτι. Αβαντάζ όμως… Δεν είναι «τελεία και παύλα» και...
Είναι πλεονέκτημα αν το αξιοποιήσεις

Τα πλέι οφ είναι η πιο δίκαιη διαδικασία ακριβώς επειδή σε μια σειρά πέντε αγώνων θα επιβραβευτεί η καλύτερη, η πιο ανθεκτική και η πιο έτοιμη (αγωνιστικά, πνευματικά και ψυχολογικά) ομάδα. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που καθορίζουν τον τελικό νικητή και σίγουρα το αβαντάζ έδρας είναι σημαντικό κομμάτι.

Αβαντάζ όμως… Δεν είναι «τελεία και παύλα» και πάρε το εισιτήριο για το φάιναλ φορ! Είναι στο χέρι των ομάδων να το αξιοποιήσουν και όχι να το πετάξουν στα σκουπίδια. Επί της ουσίας όμως αν μια ομάδα είναι ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς το πλεονέκτημα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μετά το (ευπρόσδεκτο) δώρο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και της Ζαλγκίρις στον Παναθηναϊκό, θα έχουν και οι «πράσινοι» μετά τον Ολυμπιακό το πλεονέκτημα έδρας. Η πρόκριση για το φάιναλ φορ του Βελιγραδίου μετά το ΣΕΦ (ήταν γνωστό εδώ και κάμποσες αγωνιστικές) θα περάσει κι από το ΟΑΚΑ.

Για 3η φορά στην ιστορία της Ευρωλίγκας θα έχουν ταυτόχρονα πλεονέκτημα οι δύο «μεγάλοι». Την σεζόν 2008-2009 πέρασαν και οι δύο απέναντι σε Σιένα και Ρεάλ Μαδρίτης. Πέρυσι, ο Ολυμπιακός κόντρα στην Εφές, ο Παναθηναϊκός όμως δεν τα κατάφερε απέναντι στην Φενέρμπαχτσε.

Μια στιγμή όμως… Στην πρώτη περίπτωση ο Παναθηναϊκός είδε την Σιένα να του ισοφαρίζει τη σειρά στο ΟΑΚΑ σε 1-1. Απάντησε όμως με δύο νίκες στην Ιταλία και με 3-1 πήρε την πρόκριση.

Πέρυσι ο Ολυμπιακός ισοφαρίστηκε στο ΣΕΦ από την Εφές. Εχασε και τον τρίτο αγώνα στην Κωνσταντινούπολη και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Ισοφάρισε όμως σε 2-2 και πήρε το πέμπτο ματς στο ΣΕΦ.

Προσέξτε και κάτι ακόμα: Πόσες ομάδες τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες αν και δεν είχαν πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ; Το 2011 ο Παναθηναϊκός που είχε περάσει από την έδρα της Μπαρτσελόνα, στην πόλη της οποίας γινόταν το φάιναλ φορ. Το 2012 ο Ολυμπιακός που έκανε break με την Σιένα. Το 2014 η Μακάμπι που «έσπασε» την έδρα της Αρμάνι που θα φιλοξενούσε στο φάιναλ φορ στο Μιλάνο. Το 2017 η Φενέρμπαχτσε που πέρασε δύο φορές από το ΟΑΚΑ και με 3-0 επικράτησε τελικά του Παναθηναϊκού!

Στα τελευταία 7 χρόνια δηλαδή, τέσσερις ομάδες που δεν είχαν πλεονέκτημα έδρας κατέκτησαν το τρόπαιο. Ο Ολυμπιακός το 2013 με την Εφές, η Ρεάλ το 2015 πάλι με την Εφές και η ΤΣΣΚΑ το 2016 με τον Ερυθρό Αστέρα έφτασαν στο τρόπαιο αφού προστάτεψαν το πλεονέκτημα έδρας!

Από την περίοδο 2000-2001 όταν και εμφανίστηκαν τα πλέι οφ, συνολικά  14 φορές έχει γίνει break σε έδρα. Οι τέσσερις έγιναν στην πρώτη σεζόν (2000-2001). Το 2005, όταν επέστρεψαν τα πλέι οφ και το 2006 μόνο η Μπασκόνια έκανε break (την πρώτη σεζόν κόντρα στην Μπένετον Τρεβίζο την δεύτερη κόντρα στον Παναθηναϊκό). Από το 2010 και μετά…οχτώ φορές έχει «σπάσει» η έδρα!!! Αποκορύφωμα η σεζόν 2010-2011 όταν στο φάιναλ φορ βρέθηκαν τρεις ομάδες μετά από break (Παναθηναϊκός σε Βαρκελώνη, Μακάμπι σε Βιτόρια και Σιένα σε ΣΕΦ) και μόνο η Ρεάλ κόντρα στην Βαλένθια είχε προστατέψει την έδρα της…

Επιμένουμε λοιπόν ότι το αβαντάζ το κάνουν χειροπιαστό οι ίδιες οι ομάδες και δεν μετρά από μόνο του.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Είναι πλεονέκτημα αν το αξιοποιήσεις», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College