ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Η λύση είναι να την αλλάξει, όχι να φύγει!

Ο Νίκος Μπουρλάκης γράφει για τη δυναμική του Παναθηναϊκού που γεμίζει… δύο ΟΑΚΑ σε 72 ώρες, για το αδιανόητο της αποχώρησης από την Ευρωλίγκα και προτείνει κάτι διαφορετικό από δημοψήφισμα!
Η λύση είναι να την αλλάξει, όχι να φύγει!

Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους: Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχει άλλη ομάδα στην Ευρωλίγκα που μέσα σε 72 ώρες θα εξαφάνιζαν οι οπαδοί της τα εισιτήρια δύο αγώνων (άλλωστε σύντομα αναμένεται να τελειώσουν τα εισιτήρια του δεύτερου αγώνα) σε μια έδρα όπως το ΟΑΚΑ, που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 18 χιλιάδες ανθρώπους.

Στον Παναθηναϊκό τα κατάφεραν και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτό όμως, ως στοιχείο, είναι εντυπωσιακό και συγκλονιστικό και μαρτυρά τη δυναμική της ομάδας που είτε αντίπαλος ήταν η Ρεάλ (όπως τώρα) είτε η Φενέρμπαχτσε, είτε η Ζαλγκίρις, είτε ο Ολυμπιακός, είτε, είτε, είτε… Το ΟΑΚΑ θα είχε γράψει σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο sold out.

Ο πρόλογος ήταν απαραίτητος ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Ευρωλίγκας, την Πέμπτη διότι εκεί θα κριθούν πολλά. Ακούγεται ότι ο Μπερτομέου αλλά και οι περισσότεροι μέτοχοι θα είναι σκληροί απέναντι στον Παναθηναϊκό λόγω της συμπεριφοράς του Δημήτρη Γιαννακόπουλου (στο Instagram). Όμως απ’ ότι έχουμε καταλάβει (και μάθει) ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός θα είναι περισσότερο σκληρός και θα παρουσιάσει στοιχεία ικανά να πλήξουν τον Μπερτομέου.

Ηδη άρχισε η παραφιλολογία ότι ο Παναθηναϊκός θα φύγει από την Ευρωλίγκα. Είτε ότι θα αποχωρήσει είτε ότι θα τον…αποχωρήσουν. Η ουσία είναι ότι πρέπει να περιμένουμε τα γεγονότα και να μην βγάζουμε συμπεράσματα βιαστικά και γραφικά.

Ας προτείνω κάτι αρχικά: Σε μια επιστολή του ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε προτείνει δημοψήφισμα των φίλων του Παναθηναϊκού για το αν η ομάδα θα έμενε στην Ευρωλίγκα. Τελικά η πρόταση πήγε πίσω ελέω έλευσης Τζέιμς (όπως ανακοινώθηκε επίσημα) αλλά σίγουρα δεν ήταν και τόσο ρεαλιστική…

Ο κόσμος είχε αρχίσει τους αλαλαγμούς. «Πάμε να φύγουμε, πάρε την ομάδα και φύγε, πήγαινε στο Champions League» και διάφορα άλλα. Μόνο που οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με σχόλια κάτω από το προφίλ του προέδρου στο Instagram…

Θα μπορούσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να κάνει κάτι διαφορετικό από δημοψήφισμα, αφουγκραζόμενος κιόλας την λαϊκή απαίτηση: Να βγάλει στην κυκλοφορία τα διαρκείας της περιόδου 2018-2019 και να ξεκαθαρίσει ότι σεβόμενος την απαίτηση του κόσμου αποχωρεί από την Ευρωλίγκα για το Champions League αλλά περιμένει στήριξη και… τουλάχιστον 15 χιλιάδες κάρτες μόνιμης θέσης στο ΟΑΚΑ για τη νέα σεζόν.

Να έβλεπα τότε πόσοι απ’ αυτούς που ωρύονται στο Instagram για αποχώρηση θα έκλειναν θέση για να δουν (όχι τον Ολυμπιακό, την Μπαρτσελόνα, την ΤΣΣΚΑ ή την Ρεάλ αλλά) την Ρόσα Ράντομ και την Ζιέλονα Γκόρα και ο υψηλότερου επιπέδου αγώνας να ήταν με την Στρασμπούρ και την Μονακό.

Πάμε παρακάτω… Η παραφιλολογία λέει «θα ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες τον Παναθηναϊκό αν αποχωρήσει». Αλήθεια, ποιες; Λένε για την ΤΣΣΚΑ. Μπορεί κάποιος να μου βρει έναν ρεαλιστικό λόγο ώστε να αποχωρήσει η ΤΣΣΚΑ από την Ευρωλίγκα; Λένε για την Μακάμπι λόγω- προφανώς- των παραδοσιακά άριστων σχέσεων με τον Παναθηναϊκό και ειδικά του Σιμόν Μιζράχι με την οικογένεια Γιαννακόπουλου… Μα η Μακάμπι προτίμησε να έρθει σε ρήξη με την Λίγκα του Ισραήλ παρά με την Ευρωλίγκα. Μα η Μακάμπι πρωτοστάτησε στο να βρεθεί η IMG και να προχωρήσουμε στα δεκαετή συμβόλαια. Μα η Μακάμπι είναι ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ με την FIBA από τότε που χάθηκαν εκατομμύρια (στο τέλος της σεζόν της Suproleague)….

Οι Ισπανοί ΔΕΝ φεύγουν από την Ευρωλίγκα, άλλωστε όταν τέθηκε το δίλημμα πρόπερσι το καλοκαίρι, η Ρεάλ (που θα μπορούσε να είναι απέναντι στον Καταλανό Μπερτομέου) είχε ξεκαθαρίσει «ακόμα κι αν δώσει παραπάνω λεφτά η FIBA εμείς δεν πάμε σ’ αυτούς».

Η Φενέρμπαχτσε δεν φεύγει. Ο Ολυμπιακός επίσης. Μα ποιος θα φύγει; Βλέπετε ότι ακόμα και οι «δεύτερης ταχύτητας» Ρώσικες ομάδες (Κουμπάν ή Ούνικς) επέλεξαν το Eurocup προκειμένου να επιστρέψουν στην Ευρωλίγκα.

Δεν θέλουμε να πούμε ότι η Μπερτομέου είναι ο ιδανικός παράγοντας και η Ευρωλίγκα η ιδανική διοργάνωση. Πρόκειται όμως για τη διοργάνωση όπου αγωνίζονται οι ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ κι εκεί ανήκει ο Παναθηναϊκός.

Η ταπεινή μου άποψη, επίσης, είναι ότι ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ αποχωρεί όταν βλέπει προβλήματα, εμπόδια και τρικλοποδιές (όπως λέει) ή οικονομικές ατασθαλίες (όπως αφήνει να εννοηθεί). ΜΕΝΕΙ ΕΚΕΙ και τα αλλάζει ΟΛΑ. Είναι ο Παναθηναϊκός, έχει δυναμική, μπορεί να αναπτύξει ένα συγκεκριμένο πλάνο, μια στρατηγική, να βρει ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ (γιατί αυτή τη στιγμή ΔΕΝ έχει) και σταδιακά να τα αλλάξει όλα.

Αυτό όμως θα γίνει με πλάνο (που όπως αφήνουν να εννοηθεί, έχει και θα παρουσιάσει την Πέμπτη ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος) και απαιτεί χρόνο και κόπο. Δεν αλλάζουν όλα σε μια μέρα ούτε και με διαρκή πόλεμο χαρακωμάτων.

Σε πρώτη φάση ο Παναθηναϊκός πρέπει να πείσει για το πλάνο του και να βρει συμμάχους. Και τότε ίσως κοπεί το χαμόγελο του Μπερτομέου. Διότι μέχρι τώρα έχει πείσει τους πάντες ότι υπάρχει ένα «μαύρο πρόβατο» που παρενοχλεί τους υπόλοιπους για λόγους καθαρά προσωπικούς.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η λύση είναι να την αλλάξει, όχι να φύγει!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College