ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ

Να γίνει η δουλειά και οι «ομορφιές» θα συνεχιστούν μετά…

Το έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού έχει τεράστιες δυνατότητες. Η ομοιογένεια θα αποκτηθεί μέσα από τους διαδοχικούς αγώνες, αλλά προέχει η διπλή «μονομαχία» με την Μπέρνλι.
Να γίνει η δουλειά και οι «ομορφιές» θα συνεχιστούν μετά…

Η Μπεσίκτας χρειάστηκε ένα γκολ στο 90′ για να γλιτώσει μία οδυνηρή εμπειρία στην έδρα της αυστριακής Λίντσερ. Η Πρωταθλήτρια Ολλανδίας του 2017, Φέγενορντ, αποκλείστηκε πανηγυρικά από την σλοβακική και άσημη Τρέντσιν. Η ζάμπλουτη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης τα… είδε όλα για να περάσει την αδύναμη Ντινάμο Μινσκ και έκανε μία, επική, ολική επαναφορά με παίκτη λιγότερο στην κανονική διάρκεια, που ολοκληρώθηκε με «οκτάρα» στην παράταση.

Για την πλειοψηφία, η Λουκέρνη είναι «καφενείο», αλλά δεν υπάρχουν αυτές οι «ετικέτες» στον αθλητισμό, πόσο μάλλον σε μία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του με ωραίο ποδόσφαιρο και εμφανή ανωτερότητα πάνω στο χορτάρι. Με αυτοματισμούς και συνεργασίες. Με παιχνίδι από τα άκρα και ορισμένα ένα-δύο για highlights (από αυτόν το σχεδιασμό ανάπτυξης προήλθαν τα δύο από τα τρία αποψινά γκολ, ενώ στο ενδιάμεσο τέρμα το κόρνερ προέκυψε από το ένα-δύο του Λάζαρου με τον Ελαμπντελαουί και το αριστερό σουτ του Ποντένσε). Η ομάδα του Πειραιά έπαιξε σοβαρά και αντιμετώπισε με σεβασμό την ελβετική ομάδα, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στα πλέι-οφ του Europa League με πειστικό τρόπο.

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έχει κάνει μία μοναδική αρχή με την ερυθρόλευκη φανέλα. Έχει ξεκινήσει… αγριεμένα! Χωρίς να εντυπωσιάζει και στα 90 λεπτά (θα ήταν αφύσικο για την εποχή να έχει διάρκεια στην απόδοσή του), μετράει, ήδη, όσα γκολ είχαν πετύχει την περυσινή σεζόν οι εξτρέμ Σεμπά και Πάρντο (κανένα ο Βραζιλιάνος, 4 ο Κολομβιανός)! Έχει καθοριστικές τοποθετήσεις και βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο, τη σωστή στιγμή. Ηγείται με το «καλημέρα» και προσδίδει ουσία, με καίρια αγωνιστικά ξεσπάσματα.

Η κίνηση του Έλληνα μεσοεπιθετικού στη φάση του 1-0, στον επαναληπτικό με τη Λουκέρνη, είναι υποδειγματική: ο Γκερέρο τράβηξε πάνω του τους δύο στόπερ και ο Λάζαρος πάτησε περιοχή, λειτουργώντας ως κρυφός κυνηγός, στην πλάτη του δεξιού οπισθοφύλακα των γηπεδούχων. Συνηθίζεται οι εξτρέμ να αλλάζουν πτέρυγα ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα και με ποιον αντίπαλο βολεύονται καλύτερα από την πλευρά τους, αλλά ο Πέδρο Μαρτίνς έδωσε νωρίς εντολή για το «τρικ». Έτσι, ο Ποντένσε μετατοπίστηκε δεξιά μετά το πρώτο τέταρτο και έπαιξε υπέροχα το ένα-δύο με τον Ελαμπντελαουί, ενώ ο Λάζαρος έκανε από αριστερά την κίνηση προς την αντίπαλη περιοχή. Είναι κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Στο δεύτερο ημίχρονο, βέβαια, αμφότεροι επέστρεψαν στη θέση που είχαν ξεκινήσει την αναμέτρηση. Ο Πέδρο Μαρτίνς δουλεύει με υπευθυνότητα και γνωρίζει πως οι δύο αγώνες με την Μπέρνλι μπορούν να αποδειχθούν άκρως σημαντικοί στην εξέλιξη της σεζόν. Προς τιμήν του, δεν έχει ζητήσει χρόνο. Γνωρίζει, όμως, πως μία ενδεχόμενη πρόκριση στους ευρωπαϊκούς ομίλους θα εξασφαλίσει ηρεμία στον ίδιο και τους συνεργάτες του για την απόλυτη υλοποίηση του πλάνου.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και μπόλικους παίκτες να ενσωματώσουν στην ομάδα (Μεριά, Νάτχο, Τοροσίδη, Γκιγιέρμε, Αχμέντ Χασάν), αλλά προέχει να γίνει η δουλειά. Χρονικό περιθώριο δεν υπάρχει και η Μπέρνλι καραδοκεί. Όχι μόνο επειδή είναι μία αγγλική ομάδα και δεν ταιριάζει το αγωνιστικό της στυλ με τον Ολυμπιακό, αλλά κυρίως γιατί διαθέτει ένα γκρουπ παικτών, που παίζει για χρόνια μαζί, έχοντας τον ίδιο προπονητή στον πάγκο. Ο Σον Ντάιτς έχει δημιουργήσει μία «πολεμική μηχανή», που αμύνεται μαζικά και υποδειγματικά. Μπορεί για 90 λεπτά να βρίσκεται στα σχοινιά, αλλά με μία φάση να πάρει αυτό που θέλει. Οι Πειραιώτες δεν έχουν ομοιογένεια (τι «ομορφιές» θα δούμε πάνω στο χορτάρι μόλις την αποκτήσουν…) και αυτό είναι το αγωνιστικό μειονέκτημα που καλούνται να καλύψουν εν όψει των δύο αγώνων με την Μπέρνλι, με την προσήλωση στην τακτική και την αποφασιστικότητα να να είναι τα βασικά ζητούμενα. Η δυναμική του «ερυθρόλευκου» ρόστερ θα γίνει ξεκάθαρη όταν ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος και τελειώσουν οι προσθαφαιρέσεις. Προς το παρόν, όμως, τρομάζει…

ΥΓ: Ο Φορτούνης είχε εξαιρετικά διαστήματα και στα δύο παιχνίδια. Αποκορύφωμα, τα τρία δοκάρια. Το ιδανικό θα είναι αυτή η μίνι γκίνια να σπάσει κόντρα στην Μπέρνλι.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Να γίνει η δουλειά και οι «ομορφιές» θα συνεχιστούν μετά…», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.