ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ

Ραντεβού στους ομίλους

Ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του και πέτυχε με επιβλητικό τρόπο τον πρώτο σημαντικό στόχο της νέας αγωνιστικής περιόδου.
Ραντεβού στους ομίλους

Αν συνυπολογίσουμε τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η περυσινή σεζόν εντός συνόρων και τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο έμψυχο δυναμικό για ένα ακόμα καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε στην Αγγλία έναν αγωνιστικό άθλο.

Νέος προπονητής, καμιά εικοσαριά μεταγραφές, εννέα καινούργιοι παίκτες στην εντεκάδα, μόλις δύο στο βασικό σχήμα από το περυσινό ρόστερ. Τρεις νίκες με καλό ποδόσφαιρο και μία ισοπαλία επί αγγλικού εδάφους, όπου μέχρι απόψε η ομάδα είχε μόλις μία νίκη (κόντρα στην Άρσεναλ) και 12 ήττες. Με 11-3 τέρματα σε τέσσερις προκριματικούς αγώνες, ήρθε μία εμφατική πρόκριση στη φάση των ομίλων του Europa League. Αυτό έγραψε η ιστορία, όπως και το γεγονός πως οι Πειραιώτες για πρώτη φορά απέκλεισαν ομάδα από την Αγγλία σε νοκ-άουτ φάση ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Τα αγγλικά γήπεδα είναι κατηφορικά για την πλειοψηφία και ο Ολυμπιακός άντεξε, παίρνοντας την πρώτη του ισοπαλία στο Νησί. Για την ιστορία, πάντως, οι συνολικές τελικές προσπάθειες ήταν 10-12!

Σε αυτό το υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται και η τύχη, που τόσες φορές στο παρελθόν έχει γυρίσει την πλάτη στον Ολυμπιακό. Η Μπέρνλι έχει συνηθίσει να παίζει κάθε εβδομάδα σε υψηλό ρυθμό και μεγάλη ένταση. Έβδομη στην Premier League την περυσινή σεζόν, με καμιά 140αριά εκατομμύρια ευρώ μπάτζετ. Ήταν αναμενόμενο να βγάλει αντίδραση και να πιέσει ασφυκτικά. Με τον παλαιομοδίτικο τρόπο παιχνιδιού της και τις «καμινάδες» από την άμυνα προς την επίθεση (είτε με οργανωμένη προσπάθεια είτε μέσω κάποιας στατικής φάσης) να δημιουργήσει προβλήματα στον αέρα, παίζοντας ορισμένες φορές… βόλεϊ στη μεγάλη περιοχή. Πίεσε στον επαναληπτικό, έβγαλε φάσεις για γκολ, αλλά η ουσία είναι πως από το 56′ μέχρι το 81′ δεν έκανε καθαρή ευκαιρία. Και αν δεν ήταν η απερίσκεπτη ενέργεια του Μπουχαλάκη να γυρίσει με κεφαλιά την μπάλα προς το τέρμα, σε εκείνο το λεπτό, βάζοντας σε απρόσμενους μπελάδες την ομάδα του στην τελική ευθεία της αναμέτρησης, η Μπέρνλι δεν θα απειλούσε ξανά την εστία του Γιαννιώτη.

Το πρόβλημα στο κέντρο ήταν ευδιάκριτο, αλλά ακόμα δεν έχουν μπει στην «εξίσωση» οι Γκιγιέρμε, Νάτχο, ενώ έρχεται και ο σπουδαίος Τουρέ. Για το απόλυτο μεταγραφικό «μπαμ» του καλοκαιριού στην Ελλάδα, θα τα πούμε άλλη στιγμή. Η ουσία είναι πως ο Ολυμπιακός πέτυχε τον πρώτο στόχο της σεζόν, βγάζοντας κυριαρχική εικόνα στα τρία από τα τέσσερα ευρωπαϊκά του παιχνίδια, και ο Πέδρο Μαρτίνς έχει, πλέον, την απαιτούμενη ηρεμία για να συνεχίσει το έργο του. Θέλω να τον δω όταν θα επέλθει μία φυσιολογική αγωνιστική κάμψη, πώς θα διαχειριστεί πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά και τις αγωνιστικές κρίσεις που θα προκύψουν. Ένας άλλος παράγοντας είναι το πώς θα καταφέρει να ενσωματώσει στην ομάδα τους παίκτες που αποκτήθηκαν προς το τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Η νέα προσπάθεια χρειάζεται υπομονή και στήριξη. Έγινε μία επανεκκίνηση το φετινό καλοκαίρι, με ξεκάθαρο στόχο την άμεση επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα έξοχο γκολ χάρη στο δυναμικό παιχνίδι και το κλέψιμο του Καμαρά, όπως και την επιμονή του Χασάν, που οδήγησαν σε μία υποδειγματική αντεπίθεση. Ο Αιγύπτιος είναι «δύναμη» στη γραμμή κρούσης και θέμα χρόνου να περάσει πρώτος στην ιεραρχία, καθώς δίνει οντότητα στην επίθεση. Στη συνέχεια, οι Λάζαρος, Χασάν, Φορτούνης έπαιξαν γρήγορα και ο Ποντένσε έκανε τα δικά του! Ο Πορτογάλος εξτρέμ δίστασε στο 6ο λεπτό να σουτάρει όταν έπρεπε, αλλά έβαλε γκολάρα, στέλνοντας για… τσάι τον Μπάρντσλεϊ. Αν συνεχίσει να σκοράρει με συχνότητα, εκτός από τη δεδομένη ικανότητα που έχει στη δημιουργία, θα είναι άπιαστος. Ο Φορτούνης έκανε ματσάρα. Ο Μπουχαλάκης πραγματοποίησε πολύ κακό παιχνίδι. Δεν κράτησε μπάλα και δεν έδωσε ηρεμία στην ομάδα στο χώρο του κέντρου. Με προβλημάτισε ο Γιαννιώτης (από την προετοιμασία, βασικά, με είχε προβληματίσει), στις εξόδους και τα διωξίματα με τα πόδια, αλλά έκανε τεράστια απόκρουση στο σουτ του ΜακΝίλ. Ο Μιράντα ήταν αξιοπρεπής στο κέντρο της άμυνας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, διενεργείται η κλήρωση της φάσης των ομίλων του Europa League στο Μονακό και κανείς δεν θα θυμάται πως η Μπέρνλι πίεσε στον επαναληπτικό για 56 λεπτά. Δεν είναι αποδεκτό για τον Ολυμπιακό να μην παίζει στην Ευρώπη το χειμώνα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που υπάρχουν. Αποστολή εξετελέσθη, λοιπόν. Αν το πάρει στα σοβαρά και το πιστέψει, η φετινή ευρωπαϊκή διαδρομή θα είναι μεγάλη.

Οι πιθανοί αντίπαλοι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στους ομίλους του Europa League

Τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ ο Ολυμπιακός από το Europa!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ραντεβού στους ομίλους», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.