ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ

Ομάδα με αρχές και ρόλους

Ο Ολυμπιακός έχει πολλά θέματα να επιλύσει εν όψει της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου
Ομάδα με αρχές και ρόλους

Ο Ολυμπιακός έχει πολλά θέματα να επιλύσει εν όψει της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου. Τα έχουμε αναλύσει στο Sportime καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ενα στοιχείο που ενόχλησε πολύ, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της αγωνιστικής χρονιάς, ήταν η έλλειψη πάθους και μαχητικότητας. Ορισμένοι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν και στο όριο της αδιαφορίας, κάποιοι μάλιστα το ξεπέρασαν, όπως ο Οτζίτζα.

Ξέχωρα από την πνευματική ετοιμότητα που καλείται να καλλιεργήσει κάθε ποδοσφαιριστής από μόνος του, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για το γεγονός πως η ομάδα δεν παρουσιάστηκε ψυχωμένη στα παιχνίδια που έπρεπε. Το κακό αρχίζει από την περίοδο της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Τότε, ο προπονητής μπολιάζει με τη φιλοσοφία του την ομάδα, δουλεύοντας τη φυσική κατάσταση, την τακτική, αλλά και δίνοντας ξεκάθαρους ρόλους μέσα στην ομάδα. Οταν σε ένα σύνολο λειτουργούν σωστά και αρμονικά όλες οι δομές του, τότε και ο ποδοσφαιριστής ξέρει τι πρέπει να κάνει στον αγωνιστικό χώρο. Που πρέπει να βρίσκεται, ποιος είναι ο χώρος ευθύνης του, τι πρέπει να κάνει με την μπάλα και χωρίς αυτή. Οταν σε μία ομάδα δεν υπάρχουν αρχές και αρμοδιότητες, τότε και ο παίκτης μοιάζει χαμένος στο γήπεδο.

Παραδείγματος χάρη: ξέχωρα από τους υπόλοιπους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη μιας αναμέτρησης, γιατί ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να νικήσει την ΑΕΚ σε τέσσερα παιχνίδια μέσα στη σεζόν, δύο για το πρωτάθλημα και δύο για το Κύπελλο; Γιατί ο αντίπαλος δουλεύει με τον ίδιο προπονητή εδώ και 15 μήνες. Η ΑΕΚ εμφανίστηκε καλύτερη στο τακτικό κομμάτι, οι παίκτες της είχαν ξεκάθαρους ρόλους πάνω στο χορτάρι: προσέγγισαν το παιχνίδι με τον κατάλληλο τρόπο (πνευματικά και τακτικά), πήγαιναν σχεδόν πάντα πρώτοι στη διεκδίκηση της μπάλας, και έδειχναν να το θέλουν περισσότερο, καλύπτοντας έτσι τη διαφορά ατομικής ποιότητας που έχουν με τους «ερυθρόλευκους».

Ο Ολυμπιακός πληρώνει τις διαδοχικές αλλαγές προπονητών και την αδυναμία του να βρει έναν άνθρωπο που θα εμπνεύσει τους πάντες γύρω από την ομάδα. Αν οι διοικούντες πιστεύουν πως η δουλειά μπορεί να γίνει με τον Οσκαρ Γκαρθία στο τιμόνι, ας τον στηρίξουν με πράξεις. Αν όχι, τότε είναι μονόδρομος η πρόσληψη ενός άλλου προπονητή που δεν θα απολυθεί στην πρώτη «στραβή» και θα βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προκριματικών του καλοκαιριού.

«Δαγκωτό» στη δεύτερη προοπτική.

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ομάδα με αρχές και ρόλους», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.