ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ

Πήξαμε στην «εξυγίανση»

Πώς τα φέρνει η ζωή. Μέσα σε δύο χρόνια, ο Σιδηρόπουλος από «κορυφαίος» κρίνεται, πλέον, ικανός μόνο για να σηκώνει την ταμπέλα με τις αλλαγές και τα λεπτά των καθυστερήσεων!
Πήξαμε στην «εξυγίανση»

Όχι. Για ένα χαμένο Πρωτάθλημα, δεν θα τιναχθούν όλα στον αέρα. Ο Ολυμπιακός μπορεί και πρέπει να βγει πιο δυνατός από την πρώτη αποτυχημένη σεζόν επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη. Το «7 στα 8» και «19 στα 22» δεν θα… χωνευτεί ποτέ από τους εν Ελλάδι αντιπάλους του, αλλά πρέπει άμεσα να γίνει το «8 στα 9» και «20 στα 23».

Η αυτοαποκαλούμενη «εξυγίανση» είχε θέσει ένα συγκεκριμένο πλάνο για εφαρμογή, το οποίο και υλοποιήθηκε στην πιο σημαδεμένη τράπουλα όλων των εποχών. Όλοι είδαν το πώς. Βασικός στόχος ήταν βήμα-βήμα να μείνει ο Ολυμπιακός μακριά από τους τίτλους. Μέσω του Κυπέλλου ήταν πιο εύκολη η «αποστολή» και από αυτό ξεκίνησαν τα όργια εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ο Ολυμπιακός δεν… έπρεπε να κατακτήσει το Κύπελλο του 2016 και να μην φτάσει καν σε τελικό τις τελευταίες δύο σεζόν. Όπερ και εγένετο. Και το ύπουλο σχέδιο ολοκληρώθηκε φέτος με την απώλεια του όγδοου συνεχόμενου Πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό, πάντα με το κράτος να είναι «σύμμαχος» της αυτοαποκαλούμενης «εξυγίανσης», που έχει ρημάξει και απαξιώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πού είναι ο «κορυφαίος» Έλληνας διαιτητής Σιδηρόπουλος, ο οποίος είχε οριστεί κατά παραγγελία στον ντροπιαστικό τελικό Κυπέλλου του 2016, ο οποίος διεξήχθη ένα μήνα μετά το τέλος της Super League εκείνης της σεζόν με τις «ιστορικές» παλινωδίες και υπουργικές πραξικοπηματικές αναβολές του Κοντονή; Πλέον, κρίνεται ικανός μόνο για να σηκώνει τον πίνακα και την ταμπέλα με τις αλλαγές και το χρόνο των καθυστερήσεων. Πού είναι αυτοί οι «κορυφαίοι» βοηθοί του «κορυφαίου» Σιδηρόπουλου, Ευθυμιάδης και Κωσταράς, για τους οποίους παραλίγο να διαλυθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο πριν από δύο χρόνια; Γιατί τότε δεν είχε επιλεγεί η λύση ξένων διαιτητών και ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε ένα παίξει έναν αγώνα, που κρίνει τρόπαιο, τριάντα ημέρες (!) μετά τη λήξη του Πρωταθλήματος; Τι έγινε ξαφνικά; Δεν είναι πια «κορυφαίος» ο Σιδηρόπουλος; Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη αυτός ο «αμόλυντος» και ο «μοναδικός ακέραιος και αξιόπιστος διαιτητής», που έχει… βαρεθεί (λέμε τώρα) να σφυρίζει παιχνίδια Champions League; Μα να του «φάει» τη θέση ο Ισπανός, Μπορμπαλάν και να τον υποβαθμίζουν η ΕΠΟ και η ΚΕΔ, που τον είχαν αναδείξει ως κορυφαία σφυρίχτρα της χώρας; Οι μάσκες εξακολουθούν να πέφτουν πανηγυρικά.

Τον Ιανουάριο, η ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε αποτανθεί μέχρι και στη FIFA, ζητώντας ξένους διαιτητές για τα μεγάλα παιχνίδια του δεύτερου γύρου στη Super League. Πριν από τον οριακό εντός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ στις 4 Φεβρουαρίου, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν απαιτήσει, μέσω επιστολής του Σάββα Θεοδωρίδη στις ΕΠΟ, ΚΕΔ και UEFA, να αντικατασταθούν ο Παπαπέτρου και οι βοηθοί του, που έκριναν εν τέλει και την αναμέτρηση. Και για πρώτη φορά στα χρονικά, η ΕΠΟ είχε καταφερθεί τότε εναντίον μιας ελληνικής ομάδας, μέσω μιας κατάπτυστης ανακοίνωσης, αντιμετωπίζοντας τον Ολυμπιακό σαν να είναι ξένος και… εχθρός του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο σύλλογος με την πιο βαριά φανέλα και τα περισσότερα τρόπαια στη χώρα, που εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Και αγωνιστικά, αλλά και σε θέμα πρεστίζ. Ο Ολυμπιακός σέβεται το προϊόν και έχει μία ζηλευτή κοινωνική δράση. Αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό παρά τον διαρκή «πόλεμο» που δέχονται οι σύλλογος και ο Μαρινάκης.

Πού είναι τώρα ο Γραμμένος; Πόση ξεφτίλα αντέχει; Πόσο θα υποβαθμίζει και θα προσβάλλει ακόμα το ελληνικό ποδόσφαιρο στο εξωτερικό; Γιατί τώρα ο τελικός Κυπέλλου δεν καθυστερεί κάνα μήνα; Πού είναι η απειλή του Grexit; Γιατί τώρα η ΕΠΟ, όπως αποκάλυψε το Sportime.gr, αποφάσισε τον ορισμό ξένου διαιτητή για τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ; Δεν υπάρχουν, δηλαδή, αξιόλογοι Έλληνες διαιτητές; Πού είναι ο Σιδηρόπουλος; Ο Καλογερόπουλος; Ο Κομίνης; Ο τύπος που έβαλε «ταφόπλακα» σε ένα ολόκληρο Πρωτάθλημα. Ο Παπαπέτρου; Ο Μάνταλος; Ο Αρετόπουλος; Ο Παπαδόπουλος; Ο Ευαγγέλου; Ο Κατσικογιάννης; Ο Βάτσιος; Ο Τζήλος; Πού είναι όλα αυτά τα «φυντάνια» της «εξυγίανσης»; Δεν κρίνεται κανείς ως ικανός για να «σφυρίξει» αυτό το παιχνίδι; Μήπως έχουν άλλη σειρά για τη νέα σεζόν;

«Εξυγίανση», λοιπόν, είναι να πάψει ο Ολυμπιακός να κατακτά το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Και στη μοιρασιά, παρά τις όποιες κόντρες, τα βρίσκουν. Οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να προετοιμαστούν τη νέα σεζόν και για τα δύο τρόπαια εντός συνόρων. Η ευρωπαϊκή διάκριση μπορεί να έρθει στο Europa League, αλλά για μένα δεν είναι αυτοσκοπός στην επόμενη αγωνιστική χρονιά. Η ομάδα πρέπει να προπονηθεί σωστά και να ανταπεξέλθει από το πρώτο επίσημο ματς μέχρι το τελευταίο, έχοντας διάρκεια στην απόδοσή της και δυνάμεις για να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Την καινούργια σεζόν, δεν αρκεί μόνο το Πρωτάθλημα. Είναι απαραίτητο και το Κύπελλο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πήξαμε στην «εξυγίανση»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.