ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ

Το τρένο ξανά σε ράγες

Ο Ολυμπιακός γίνεται ξανά κανονική ομάδα. Τα «διαμαντάκια» στο έμψυχο δυναμικό του και το μεγάλο credit στον Πέδρο Μαρτίνς.
Το τρένο ξανά σε ράγες

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Μία ομάδα που δουλεύει πολύ καλά και μεθοδικά, φαίνεται ακόμα και σε ένα φιλικό ματς κόντρα στην αδύναμη Βάτενς. Πώς λειτουργεί πάνω στο χορτάρι, τι θέλει να παίξει, πού βασίζει το παιχνίδι της. Στους αγώνες προετοιμασίας, το αποτέλεσμα δεν έχει την παραμικρή σημασία. Σε αυτό το διάστημα, όμως, μπαίνουν οι βάσεις προκειμένου η ομάδα να είναι αποτελεσματική εκεί που πρέπει: στα επίσημα.

Είναι το καλοκαίρι της αγωνιστικής ανοικοδόμησης και το πρώτο δείγμα είναι ενθαρρυντικό. Ο Πέδρο Μαρτίνς δοκίμασε τρεις διατάξεις και η ομάδα σκόραρε από ένα γκολ στο αντίστοιχο διάστημα της χρησιμοποίησης του 4-2-3-1, του 4-4-2, του 3-5-2. Οι «ερυθρόλευκοι» λειτούργησαν θετικά. Κυκλοφόρησαν σωστά την μπάλα χωρίς περιττές ενέργειες, πίεσαν την αντίπαλη ομάδα όσο άντεχαν για τα δεδομένα της εποχής, απέφυγαν τις «γιόμες». Το υπάρχον ρόστερ έχει «αστεράκια», αλλά την τελική του μορφή θα τη διαπιστώσουμε στο τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, καθώς αναμένονται και άλλες διαφοροποιήσεις.

Ο Μαντί Καμαρά επιβεβαίωσε το scouting report και το εξαιρετικό πρόσωπο που δείχνει στις προπονήσεις. Ο ποιοτικός παίκτης φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Με την πρώτη ματιά. Είναι μεγάλη επιτυχία για τον Ολυμπιακό που «καπάρωσε» αυτό το ακατέργαστο ποδοσφαιρικό διαμάντι, μπροστά από τη «μύτη» των γαλλικών ομάδων. Ο Μοντέστο βρίσκει «λαβράκια» και πρέπει να του πιστωθεί. Δεν θα διαφωνήσουμε από τώρα για το ποια είναι η θέση του Καμαρά. Στα δικά μου μάτια, μπορεί να εξελιχθεί σε εξάρι πρώτης γραμμής, για άλλους είναι οκτάρι, αλλά δεν θα τα χαλάσουμε εκεί. Ο μέσος από τη Γουινέα έκλεισε τα 21, τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά παρουσιάζει αξιοζήλευτη ωριμότητα. Θέλει την μπάλα στα πόδια του, για αυτό και προς το παρόν θεωρείται «οκταροεξάρι». Βλέπει γήπεδο, παίζει με το κεφάλι ψηλά, μοιράζει υποδειγματικά την μπάλα. Έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης και διαθέτει αστείρευτες φυσικές δυνάμεις. Δεν είναι τυχαίο ότι έβγαλε για πλάκα ολόκληρο το ενενηντάλεπτο! Αν δουλέψει περισσότερο και τις προσωπικές μονομαχίες, θα έχει ένα πλήρες πακέτο. Είναι, όμως, ένας σύγχρονος κεντρικός μέσος, που του αρέσει να παίρνει την πρώτη μπάλα από την άμυνα και να οργανώνει το παιχνίδι, πατώντας και την αντίπαλη μεγάλη περιοχή.

Από τα υπόλοιπα νέα πρόσωπα, ο Δημήτρης Μάνος ήταν μέσα στις φάσεις και, αυτό που άρεσε, είναι ότι δεν ήταν «ψαρωμένος» και έδειχνε σίγουρος στις κινήσεις του εντός αγωνιστικού χώρου. Δεν είναι απλό μέσα σε λίγες ημέρες να αγωνίζεται από τη Football League στον Ολυμπιακό. Ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο σκόραρε δύο γκολ, ένα με απευθείας εκτέλεση φάουλ (αυτός ο τομέας δεν ήταν ψηλά στη «συστατική επιστολή» που τον συνόδευε όταν αποκτήθηκε) και ένα με κεφαλιά, βγάζοντας μία ωραία συνεργασία με τους Ρομαό και Πάρντο, αλλά και κάνοντας μία «σεντερφορίσια» κίνηση προς την αντίπαλη περιοχή. Στην έως τώρα καριέρα του, δεν παρουσίασε συνέπεια στο σκοράρισμα. Θα είναι ευχής έργον για τον Ολυμπιακό να βελτιώσει ο Ισπανός επιθετικός τις επιδόσεις του, φορώντας τα «ερυθρόλευκα». Είναι κοντρολαρισμένος ποδοσφαιριστής και παίζει καλά με την πλάτη. Δεν είναι ο επιθετικός των ονείρων μας, αλλά μπορεί να προσφέρει λύσεις.

Ο Πέδρο Μαρτίνς θέλει να δώσει ξανά αγωνιστική ταυτότητα στον Ολυμπιακό και να θέσει τις αρχές στο παιχνίδι του. Πραγματικά, γίνεται δουλειά υψηλού επιπέδου. Και το μεγάλο credit στον Πορτογάλο είναι πως δουλεύει, χτίζει, και οργανώνει μία ομάδα, χωρίς έναν «δικό» του παίκτη μέχρι στιγμής στο έμψυχο δυναμικό. Είναι τεράστια μαγκιά για έναν προπονητή να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Και είναι σίγουρο πως όποιος δουλεύει σκληρά, δικαιώνεται. Μην ξεχνάμε πως ο Ολυμπιακός στοχεύει ακόμα σε τέσσερις-πέντε μεταγραφές εντεκάδας.

ΥΓ: Πρώτη επαφή με την μπάλα και ένα ασύλληπτο γκολ με δεξί σουτ. Είναι κομβικό καλοκαίρι και ακόμα πιο κομβική η σεζόν που έρχεται για τον Κώστα Φορτούνη. Δείχνει, πάντως, να έχει το μυαλό του στο πώς θα γίνει ακόμα καλύτερος, βελτιώνοντας τομείς του παιχνιδιού του και έχοντας απαλλαχθεί από τα βάσανα του παρελθόντος για το τι λέει ο κόσμος για αυτόν.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το τρένο ξανά σε ράγες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.