ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού και ο Καλάθης των 33 επιθέσεων

Ο Σπύρος Βασιλείου αναλύει την πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα αλλά και τον ρόλο που έχει ο Καλάθης πάνω στο παρκέ
Το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού και ο Καλάθης των 33 επιθέσεων

Αρχές Οκτώβρη, πρεμιέρα στις διοργανώσεις και ο στόχος για τις ομάδες είναι ένας και μοναδικός. Να μην έχουν απώλειες. Είναι δεδομένο πως καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη αυτή την περίοδο οπότε ο στόχος είναι να νικά. Και ο Παναθηναϊκός το κατάφερε στη δική του πρεμιέρα στην Ευρωλίγκα.

Αντικειμενικά οι «πράσινοι» είναι, ή μάλλον θα εξελιχθούν, σε καλύτερη ομάδα από τη Μακάμπι. Τώρα όμως που όλοι βρίσκονται στην ίδια αφετηρία είναι πολύ σημαντικό να έρχονται θετικά αποτελέσματα, καθώς πέρα από το δεδομένο -τους βαθμούς- δίνουν και καλύτερες συνθήκες ώστε να δέσει το σύνολο.

Γράφαμε χθες πως σε μια τέτοια μεγάλη σεζόν είναι πολύ βασικό για τις ομάδες να έχουν μεγάλα ρόστερ. Να υπάρχει ο πάγκος που θα μπορέσει να δώσει λύσεις. Και αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού. Σε ένα παιχνίδι που δεν κρίθηκε εύκολα, ο Τσάβι Πασκουάλ πήγε σε ένα -κανονικό- ροστέισον 10 παικτών και είδε ουσιαστικά εκείνους που έρχονται από τον πάγκο να κάνουν τη διαφορά.

Ο MVP του αγώνα Ματ Λοτζέσκι πχ δεν ήταν στους starters. Οι πρωταθλητές Ελλάδας, πήραν το 60% (ήτοι 53 στους 89) πόντους τους από τους παίκτες του πάγκου. Την ίδια στιγμή στη Μακάμπι η αναλογία ήταν μόλις 64-20, παρότι και Σπάχια άνοιξε το ροτέισόν του μέχρι τον 9ο-10ο παίκτη.

Από τα δικά του χέρια

Ο Πασκουάλ χρησιμοποίησε συνολικά 17 διαφορετικές πεντάδες στο παιχνίδι. Από αυτά τα σχήματα μόλις τα δύο δεν είχαν μέσα τον Καλάθη. Στο ένα ήταν στον άσο ο Λεκαβίτσιους (για 3:34 και με σκορ 9-10) και στο άλλο ο Παππάς (για 1:55 με σκορ 3-2). Ο Νικ Καλάθης έμεινε στο παρκέ συνολικά 34:31, περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη του Παναθηναϊκού και σχεδόν όσο το… αντίπαλο δέος, στη Μακάμπι, Σκότι Ουίλμπεκιν. Από τα χέρια του Παναθηναϊκού λοιπόν πέρασαν -είτε ολοκληρώθηκαν από εκείνων είτε κατέληξαν σε καλάθι από συμπαίκτη του- συνολικά 33 επιθέσεις που στο παιχνίδι των περίπου 80 κατοχών του Παναθηναϊκού μεταφράζεται σε μία στις επιθέσεις. Αυτός μάλιστα ο αριθμός μεγαλώνει αν αναλογιστεί κανείς τις πάσες που έδωσε και δεν κατέληξαν στο καλάθι, πέρα δηλαδή από τις 14 ασίστ που μοίρασε. Τελείωσε δε το 1/4 των επιθέσεων της ομάδας του.

Οι παραπάνω αριθμοί είναι μία επιβεβαίωση πως ο διεθνής γκαρντ είναι ξεκάθαρα ο ηγέτης του Παναθηναϊκού πάνω στο παρκέ και εκείνος που ρυθμίζει το παιχνίδι της ομάδας του. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά. Έχοντας δίπλα του παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν επιθετικά (όπως ο Λάνγκφορντ που κάνει πιο εύκολη τη ζωή και του Λοτζέσκι) δεν «πονάνε» τα άστοχα σουτ που έχει.

ΥΓ: Απόψε το βράδυ θα έχουμε και την πρώτη -κανονική- εικόνα από τον Ολυμπιακό. Μια ομάδα που άλλαξε πολλά το καλοκαίρι που πέρασε με πρώτο και καλύτερο την αγωνιστική φιλοσοφία. Μένει να δούμε πόσο έχει προχωρήσει αυτή η μετάβαση.

ΥΓ1: Αξίζουν πολλά μπράβο στον Πρoμηθέα. Είναι από τις λίγες ομάδες που δείχνουν να έχουν ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο και να το υπηρετούν με ευλάβεια. Ακόμα και αν φέτος η ομάδα δεν έχει τις περυσινές επιτυχίες, έχει κερδίσει τον μπασκετικό σεβασμό όλων.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Παναθηναϊκός – Μακάμπι 89-84: Με κόπο και «πράσινη» ποιότητα (vids)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού και ο Καλάθης των 33 επιθέσεων», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Βασιλείου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.