ΚΟΣΜΟΣ

Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

Με 81 ψήφους υπέρ και μηδέν κατά εγκρίθηκε η αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, μετά και τη συμφωνία του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ με το αλβανόφωνο κόμμα BESA, αλλά και με τους αντάρτες πρώην βουλευτές του VMRO-DPMNE, ενέκρινε την τροπολογία...
Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

Με 81 ψήφους υπέρ και μηδέν κατά εγκρίθηκε η αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, μετά και τη συμφωνία του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ με το αλβανόφωνο κόμμα BESA, αλλά και με τους αντάρτες πρώην βουλευτές του VMRO-DPMNE, ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας.

Η εξεύρεση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 80 βουλευτών έδειχνε δύσκολη μέχρι και σήμερα το μεσημέρι. Η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής αναβλήθηκε, ενώ σήμερα ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση.

Σε τι αφορούν οι τέσσερις τροπολογίες 

Οι τέσσερις τροπολογίες, που ψηφίστηκαν σε μια σύντομη συνεδρίαση, αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Βρέθηκε «χρυσή τομή» με το αλβανόφωνο κόμμα Besa

Τελικά, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε τις απαιτούμενες ψήφους (πήρε μάλιστα μία παραπάνω από τις 80 που χρειαζόταν), μετά τη συμφωνία του με το αλβανόφωνο κόμμα BESA,  που μετρά δύο βουλευτές.

Αμέσως μετά τη συμφωνία, το αλβανόφωνο κόμμα BESA απέσυρε τις συνταγματικές τροπολογίες που είχε καταθέσει και εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με την κυβέρνηση.

Σε κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης με το BESA διευκρινίζεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και ορίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας. Παράλληλα, με νομοθεσία θα υπάρξει προσαρμογή τηςνομοθεσίας όπου χρειάζεται.

Επίσης, έγινε δεκτή και η τροποποίηση της συνταγματικής τροπολογίας ΧΧΧVI, που επιβεβαιώνει ότι η χώρα θα φροντίζει εξίσου και τη διασπορά όλων των πολιτών. Επίσης, στο νόμο για την ταυτότητα, θα συμπεριληφθεί και η εθνικότητα των πολιτών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Αστικοί μύθοι ή όχι: Τα τέρατα που εμφανίζονται μόνο το χειμώνα (vid)

Απολύσεις 12 δημοσιογράφων στον ΣΚΑΪ – Δεν θα βγει απόψε το κεντρικό δελτίο

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.