ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημέρα μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Tα 45 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου του 1973 και την αιματηρή κατάληξη της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές και η οποία κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου. Υπήρξε μία από τις μαζικότερες...
Ημέρα μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Tα 45 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου του 1973 και την αιματηρή κατάληξη της κατάληψης του Πολυτεχνείου.

Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές και η οποία κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου.

Υπήρξε μία από τις μαζικότερες και δυναμικότερες εκδηλώσεις αντίθεσης στη χούντα των συνταγματαρχών και αποτέλεσε ένα από ισχυρότερα χτυπήματα στη δικτατορία που κατέρρευσε λίγους μήνες αργότερα.

Αυτό όμως μόνο αναίμακτα δεν έγινε. Ο απολογισμός τόσο μέσα στις σχολές όσο και στους δρόμους της πόλης, από τη στιγμή που το άρμα γκρέμισε την κεντρική πύλη, ήταν δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, καθώς στρατιώτες και αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά πολιτών μέχρι και την επόμενη μέρα.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ημέρα μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.