ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 10:30 το ραντεβού Τσίπρα- Καμμένου – Έντονο παρασκήνιο

Στις 10:30 το κρίσιμο ραντεβού ανάμεσα στους δύο άντρες
Στις 10:30 το ραντεβού Τσίπρα- Καμμένου – Έντονο παρασκήνιο

Ραγδαίες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις σήμερα, αφού πλέον κορυφώνεται η αντίστροφη μέτρηση για την επικύρωση του πολιτικού «διαζυγίου» του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο.

Το κρίσιμο ραντεβού των δύο έχει οριστεί για τις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δύο ώρες αργότερα (12:30), ο υπουργός Άμυνας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Πλέον, αυτό που απομένει να φανεί είναι αν οι δύο εταίροι θα οδηγηθούν σε «βελούδινο» διαζύγιο, ή σε οριστική ρήξη.

Η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια, κάτι που σημαίνει ότι πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να έρθει στην ελληνική Βουλή προς ψήφιση εντός του Ιανουαρίου, κινητοποίησε τις εξελίξεις.

Πλέον, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του, θεωρείται δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος θα παραιτηθεί από το υπουργείο Άμυνας, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και η υφυπουργός Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά. Άλλωστε, ο κ. Καμμένος πριν από λίγες ημέρες «αποχαιρέτισε» υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη, αναφέροντάς τους σε συνεδρίαση ότι είναι τελευταία φορά εκεί ως υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει, στη συνέντευξή του στο Open, από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να δηλώσει ρητά τη στήριξή του στην κυβέρνηση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, δήλωσε, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Έντονο ήταν το παρασκήνιο και τα παζάρια πριν από τον ορισμό του σημερινού ραντεβού των δύο πολιτικών αρχηγών, για τους όρους του «διαζυγίου». Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος συνομίλησαν πολλές φορές το Σάββατο (12/1), προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνάντησή τους.

Αυτό που απαιτεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από τον πρωθυπουργό είναι να «απελευθερώσει» όλους τους υπουργούς του κόμματός του από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην φανεί ότι «παζαρεύουν» θέσεις, αλλά να δοθεί η εικόνα ότι είναι ενωμένοι στη γραμμή που έχει χαράξει ο ίδιος.

Επιπλέον ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να μην συμπεριλάβει βουλευτές των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μην πάει αποδεκατισμένο το κόμμα του στις εκλογές. Ομως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε δεκτά αυτά τα αιτήματα.

Ο πρωθυπουργός, θεωρώντας πλέον ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς, του ζητά τα πάντα:

Να αποχωρήσει ήσυχα και συντεταγμένα- καθώς τα πισωγυρίσματα και η συνέντευξη Τύπου ενόχλησαν το Μέγαρο Μαξίμου- και να κάνει ξεκάθαρη δήλωση ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά δεν δεν άρει την εμπιστοσύνη του σε αυτή.

Σε διαφορετική περίπτωση ζητά από τους ΑΝΕΛ να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, χωρίς όρους, μετά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση

Κρατά τους υπουργούς των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση και αναμένεται να εντάξει στελέχη του κόμματος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Καμμένος φέρεται να είναι είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με τον πρωθυπουργό που «αιχμαλωτίζει» τους ΑΝΕΛ στα σχέδιά του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον κ. Τσίπρα «Δεν θα γίνω εγώ Ιφιγένεια για να επιβιώσεις εσύ», ενώ οι μεταξύ τους διάλογοι το Σάββατο ήταν ιδιαίτερα έντονοι.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ όμως δεν έχει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδας του. Ο ίδιος και η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά θα αποχωρήσουν, αλλά στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να παραμείνουν οι Ελενα Κουντουρά, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Βασίλης Κόκκαλης, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τον κ. Καμμένο.

Με τις αναμενόμενες παραιτήσεις Καμμένου και Κόλλια- Τσαρουχά, ανοίγει ο δρόμος για ανασχηματισμό, καθώς θα πρέπει να αντικατασταθούν και οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, που είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος προτείνει για τη θέση του στο υπουργείο Αμυνας τον Ευάγγελο Αποστολάκη, αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

πηγή: iefimerida.gr

Καιρός: Έρχεται νέα επιδείνωση από Δευτέρα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στις 10:30 το ραντεβού Τσίπρα- Καμμένου – Έντονο παρασκήνιο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.