ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο όνομα Severna Makedonija κατέληξαν Τσίπρας και Ζάεφ

«Οι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία», είπε ο πρωθυπουργός
Στο όνομα Severna Makedonija κατέληξαν Τσίπρας και Ζάεφ

Σε Severna Makedonija θα μετονομαστεί το γειτονικό κράτος, σύμφωνα με τηλεοπτικό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός είπε: «Οι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija, δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Με τη συμφωνία επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα και αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων, ενώ υπογράμμισε ότι αφαιρούνται οποιεσδήποτε ιστορικές-αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του συντάγματός τους.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός προσέθεσε: «Εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία»

H Ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.

Me τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή».

Ζάεφ: «Έχουμε ένα αξιοπρεπές όνομα»

Μητσοτάκης: «Να μην υπογραφεί η συμφωνία για το όνομα»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στο όνομα Severna Makedonija κατέληξαν Τσίπρας και Ζάεφ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.