SPYTIME

Βαγγέλης Πανταζής: «Ο κουτσομπόλης»

Ενα άγνωστο έργο του Δημήτρη Ψαθά, αλλά εξαιρετικό στο θέατρο Ελυζέ
Βαγγέλης Πανταζής: «Ο κουτσομπόλης»

Αν ο τίτλος φαίνεται κάπως μπερδεμένος, ίσως μια αναδρομή στη θρυλική «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου να λύσει την απορία. Ο Βαγγέλης Πανταζής, ο οποίος τηλεοπτικά συνέδεσε το όνομά του με το συγκεκριμένο ρόλο, βρισκόταν απέναντί μας στο θέατρο Ελυζέ, για να μιλήσουμε για τη νέα σκηνοθετική του δουλειά «Ο κουτσομπόλης», του Δημήτρη Ψαθά.

Συνέντευξη του Σπύρου Οικόπουλου

Η πρώτη ερώτηση είχε να κάνει με την επιλογή του συγκεκριμένου έργου. «Είναι ένα έργο του Δημήτρη Ψαθά, που περιέργως είναι άγνωστο, αλλά εξαιρετικό. Ο Ψαθάς παραμένει πάντα κλασικός, έχει γίνει και μια επιστροφή σε παλαιότερα έργα κι έτσι έγινε η επιλογή».

Η εύλογη απορία μου ήταν για την, εντός εισαγωγικών, μόδα της επιλογής κλασικών κειμένων από τους σκηνοθέτες. «Σαφώς και θα επέλεγα κάποιο νέο κείμενο. Δυστυχώς δεν βρίσκεται εύκολα κάτι αξιόλογο. Το συγκεκριμένο έργο είναι διαχρονικό, γιατί το κουτσομπολιό είναι στη φύση μας σαν λαός.

Το προσάρμοσα με ελάχιστα στοιχεία από το σήμερα, όπως για παράδειγμα το κινητό τηλέφωνο. Το έργο ανέβηκε πρώτη φορά το 1969 με το Γιάννη Γκιωνάκη, αλλά πάντα παραμένει επίκαιρο».

Ο Βαγγέλης έγινε γνωστός στον κόσμο σαν ηθοποιός. Τον ρώτησα για τη σκηνοθετική του ιδιότητα και ποια θέση προτιμά στο θέατρο, πάνω στο σανίδι, ή στα παρασκήνια καθοδηγώντας.

«Με έχει κερδίσει η σκηνοθεσία. Η χαρά της δημιουργίας είναι μεγαλύτερη από το υποδύομαι ένα ρόλο. Σαν σκηνοθέτης νιώθω ότι κάνω όλους τους ρόλους. Άλλωστε στο συγκεκριμένο χώρο βρέθηκα για τη χαρά της δημιουργίας και όχι για τη δόξα, ή τα χρήματα».

Πως συμπεριφέρεται, όμως, στους ηθοποιούς με αυτή την ιδιότητα; «Τον ηθοποιό τον σκέφτομαι πολύ και πάντα, καθώς ήμουν και παραμένω ηθοποιός. Ξέρω τις δυσκολίες και θα βοηθήσω, χωρίς να επιμένω με παράλογο τρόπο σε πράγματα. Επίσης δεν θεωρώ θεμιτό το γεγονός ότι σε κάποιες παραστάσεις, σκηνοθέτης και ηθοποιός είναι το ίδιο πρόσωπο. Νομίζω πως δύσκολα μπορεί να πετύχει το απόλυτο και στην ερμηνεία, αλλά και στην καθοδήγηση των υπόλοιπων συντελεστών».

Έχοντας περάσει πολλά χρόνια στο θέατρο, αλλά και στην τηλεόραση, ο Βαγγέλης έχει άποψη και για τα δύο και του ζήτησα να μου κάνει το δικό του σχόλιο.

«Οι περισσότεροι ηθοποιοί πλέον γίνονται γνωστοί από την τηλεόραση και μετά συνεχίζουν την πορεία τους στο θέατρο. Εκεί φαίνεται ποιοι έχουν ταλέντο και ποιοι όχι. Στο θέατρο αν δεν υπάρχει ταλέντο, απλά φεύγεις, γιατί δεν υπάρχει σύγκριση στο βαθμό δυσκολίας. Σε μια τηλεοπτική σειρά μπορεί να γίνουν και δύο και τρία γυρίσματα για μια σκηνή. Εδώ, στο θέατρο, αυτό είναι, αυτό είσαι και τελείωσε» είπε χαρακτηριστικά.

Τον ρώτησα για τα επαγγελματικά και καλλιτεχνικά του όνειρα, καθώς και το αγαπημένο του είδος θεάτρου. «Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο όνειρο. Θέλω να είμαι υγιής και να μπορώ να κάνω όμορφες δουλειές, πάντα με σεβασμό προς τον κόσμο.

Ωραίες παραστάσεις που να έχουν να δώσουν κάτι. Σχετικά με το αγαπημένο μου είδος, θα απαντήσω με το αγαπημένο των θεατών, που στις μέρες μας είναι η κωμωδία, γιατί το γέλιο είναι απαραίτητο. Έχω δουλέψει σε όλα τα είδη και ειδικά στο συγκεκριμένο θέατρο και τα αγαπώ όλα ακριβώς το ίδιο. Καλές παραστάσεις, αυτό είναι πάντα το ζητούμενο».

Γιατί να πάει κάποιος να δει τον «Κουτσομπόλη»;

«Είναι ένα διαχρονικό έργο, με καταστάσεις που συναντά ο καθένας στην καθημερινότητά του, με ατάκες έξυπνες και γρήγορες. Δεν συζητάμε για το χιούμορ του Δημήτρη Ψαθά. Όλα αυτά σε συνδυασμό δίνουν τρομερή ενέργεια επί σκηνής και εγγυημένα οι θεατές θα φύγουν με ευφορία και χαμόγελο».

Στην συνέχεια μιλήσαμε και με το θεατρώνη Τάκη Κτενά, αλλά και με τους ηθοποιούς της παράστασης, Μένιο Βλοχαιτόπουλο, Αναστασία Αυγερινού, Κατερίνα Ξαναλάτου, Δημήτρη Αλεξίου, Χριστίνα Πετράκη, Απόστολο Βαρναβέλια, Ολγα Χλουβεράκη, Βασίλη Κουλόπουλο, Γωγώ Γκαλτέμη, Αναστασία Παπαδοπούλου και Ρενάτα Αθανασιάδου και όλοι μας αποκάλυψαν μια μικρή πτυχή του ρόλου τους.

Δεν θα σας αποκαλύψουμε περισσότερα, γιατί πραγματικά οι εκπλήξεις και ο ρυθμός της παράστασης δύσκολα μπορούν να αποτυπωθούν με λέξεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως φύγαμε με ένα τεράστιο χαμόγελο και πολύ πιο ανάλαφροι από πριν.

Αντί επιλόγου, η ευχή του Βαγγέλη Πανταζή για την νέα χρονιά… «Εύχομαι να γεμίζουν τα θέατρα και να κάνουν τους ανθρώπους καλύτερους».

«Ο κουτσομπόλης» κάνει άνω κάτω το κοινό του κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Ελυζέ, Νυμφαίου 12 στα Ιλίσια. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους συντελεστές και κυρίως στο Βαγγέλη Πανταζή για τη φιλοξενία, αλλά και για απίστευτες στιγμές πραγματικής διασκέδασης που μας χάρισαν!

Πέγκυ Ζήνα: Ρε φίλε αφού τα ξέρεις… ή μήπως όχι;

Δημήτρης Καρατζιάς: «Η ψιλικατζού»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Βαγγέλης Πανταζής: «Ο κουτσομπόλης»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.