ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το «Κόκκινο Δωμάτιο» στο Προπονητικό Κέντρο!

Ένα από τα ξεχωριστά σημεία της ξενάγησης ήταν η αίθουσα ανάλυσης, που στα ενδότερα του Ρέντη ονομάζεται το «Κόκκινο Δωμάτιο».
Το «Κόκκινο Δωμάτιο» στο Προπονητικό Κέντρο!

Ένα από τα ξεχωριστά σημεία της ξενάγησης των δημοσιογράφων στο Προπονητικό Κέντρο του Ολυμπιακού ήταν η αίθουσα ανάλυσης, που στα ενδότερα του Ρέντη ονομάζεται το «Κόκκινο Δωμάτιο». Εκεί, άλλωστε, γίνονται και οι ομιλίες του Βαγγέλη Μαρινάκη προς το ποδοσφαιρικό τμήμα, όταν κρίνει πως πρέπει να παρέμβει και να μεταβεί στο Ρέντη. Όλα είναι κόκκινα! Καθίσματα, τείχη, πατώματα. Υπάρχουν δύο γραφεία, ένας μεγάλος προτζέκτορας, και άλλη μία τεράστια οθόνη αφής.

Η προετοιμασία ενός αγώνα, στο υψηλό επίπεδο που ανταγωνίζεται ο Ολυμπιακός, είναι μία διαδικασία χρονοβόρα και βασίζεται στη λεπτομέρεια. Ξέχωρα από το προπονητικό επιτελείο, που οριοθετεί το αγωνιστικό πλάνο σε κάθε παιχνίδι, υπάρχει και μία ομάδα που κάνει την «αθόρυβη» δουλειά και έχει την υποχρέωση να παραθέτει όλα τα στοιχεία στον προπονητή για τον επόμενο αντίπαλο και όχι μόνο.

Το Προπονητικό Κέντρο του Ολυμπιακού και το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» προσφέρουν τα πάντα στους «ερυθρόλευκους» και οι τρεις αναλυτές του Ολυμπιακού δουλεύουν με όλα τα εφόδια. Ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης, Γιώργος Μαρτάκος, ήταν απόλυτα κατατοπιστικός και στην ξενάγηση προς τους εκπροσώπους του Τύπου ανέλυσε ολόκληρη τη διαδικασία που ακολουθείται πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά το τέλος ενός αγώνα. Οι δύο βοηθοί του κ. Μαρτάκου, ο οποίος κατέχει επτά χρόνια αυτό το πόστο στον Ολυμπιακό, είναι οι Γιάννης Βογιατζάκης και Ιωσήφ Λουκάς. Και οι τρεις, δουλεύουν ακατάπαυστα και με ορίζοντα «τρεις αγώνες μπροστά» προκειμένου να παρέχουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες στον εκάστοτε προπονητή και τους βοηθούς του για τον επόμενο αντίπαλο του Ολυμπιακού.

Στο «Κόκκινο Δωμάτιο», όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά, οι ποδοσφαιριστές μαζεύονται πριν και μετά τα παιχνίδια και παίρνουν τις απαιτούμενες πληροφορίες, ενώ δέχονται και τις παρατηρήσεις για τα όποια λάθη γίνουν. Ο Ολυμπιακός δουλεύει υποδειγματικά και επαγγελματικά στο 100%. Υπάρχει μία πλήρης συλλογή και καταγραφή των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών τόσο στους αγώνες όσο και τις προπονήσεις. Όλες οι προπονήσεις βιντεοσκοπούνται και αρχειοθετούνται, ενώ, όποτε χρειαστεί, αναλύονται από τους προπονητές.

Πριν από τους αγώνες, γίνεται πάντα η ανάλυση της τακτικής του αντιπάλου και της συμπεριφοράς του τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Οι κύριοι άξονες είναι συγκεκριμένοι: τα τελευταία 4, τουλάχιστον, παιχνίδια του αντιπάλου. Η στρατηγική του σε άμυνα και επίθεση, με τα πλεονέκτημα και τα μειονεκτήματά του, οι στατικές φάσεις.

Η καινοτομία έρχεται κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπου οι τρεις αναλυτές έχουν παρεμβατικό ρόλο, καθώς γίνεται κωδικοποίηση και καταγραφή όλων των στιγμών του. Τα ματς στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (εκτός έδρας δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω των υποδομών) βιντεοσκοπούνται με κάμερα των τριών αναλυτών, καθώς το φαληρικό γήπεδο παρέχει κάθε είδους άνεση και πολυτέλειας, ενώ υπάρχει άμεση επικοινωνία με τον πάγκο και τον βοηθό προπονητή. Μάλιστα, υφίσταται και η δυνατότητα προβολής στους παίκτες των σημαντικών στιγμών του πρώτου ημιχρόνου, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας!

Φυσικά, η δουλειά συνεχίζεται και μετά τα ματς, όπου αναλύεται και αξιολογείται τι έγινε στο κάθε παιχνίδι βάσει της στρατηγικής του Ολυμπιακού και των παραμέτρων του αγώνα. Παρουσιάζονται τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία στο παιχνίδι της ομάδας, ενώ αναλύονται τα λάθη στους παίκτες και βρίσκονται τρόποι για τη λύση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν.

Δείτε βίντεο του Sportime.gr από την παρουσίαση:

Το Προπονητικό Κέντρο-«στολίδι» του Ολυμπιακού (vids+pics)

Ο νέος εργοφυσιολόγος του Ολυμπιακού

Από το πρωί στο Ρέντη ο Πέδρο Μαρτίνς

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το «Κόκκινο Δωμάτιο» στο Προπονητικό Κέντρο!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.