ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ BC

Στο άθλημα των ψηλών το παιχνίδι το φτιάχνουν οι κοντοί!

Ο Νίκος Μπουρλάκης γράφει για την περιφέρεια- φωτιά του Ολυμπιακού που έδωσε ρεσιτάλ απέναντι στην Ρεάλ αλλά και για το σπουδαίο δίδυμο Μιλουτίνοφ- ΛεΝτέι στην frontline
Στο άθλημα των ψηλών το παιχνίδι το φτιάχνουν οι κοντοί!

To μπάσκετ ονομάζεται «άθλημα των ψηλών». Συμφωνούμε, με την απαραίτητη διευκρίνηση όμως ότι το παιχνίδι το «φτιάχνουν» οι κοντοί. Αυτοί έχουν την μπάλα, αυτοί δημιουργούν, αυτοί αποφασίζουν.

Όταν λοιπόν απέναντι σε μια ομάδα όπως η Ρεάλ Μαδρίτης οι τρεις περιφερειακοί του Ολυμπιακού έχουν συνολικά 58 πόντους με 9/18 δίποντα, 9/14 τρίποντα και 13/16 βολές και φυσικά τις 9 από τις 15 ασίστ της ομάδας, δεν έχουμε και πολλά να συζητήσουμε.

Αν κάνουμε τη σύγκριση με την αντίστοιχη περιφερειακή γραμμή της Ρεάλ, θα δούμε την τεράστια διαφορά. Στο πρώτο μέρος μάλιστα, που ηταν μαγικό κι ονειρεμένο για τον Ολυμπιακό (52-41) ο Σπανούλης και ο Ουίλιαμς- Γκος είχαν από 16 πόντους (32 συνολικά) και 6/6 τρίποντα (4/4 ο αρχηγός και 2/2 ο Αμερικανός).

Ο Ολυμπιακός είχε μόλις 5 λάθη και 12 ασίστ στο πρώτο μέρος. Κυριάρχησε στα ριμπάουντ και για μια ακόμα φορά το δίδυμο Μιλουτίνοφ- ΛεΝτέι ήταν εξαιρετικό στην frontline.

Και μπορεί η 3η περίοδος να άνηκε ολοκληρωτικά στην Ρεάλ που με επιμέρους σκορ 24-13 ισοφάρισε σε 65-65 αλλά ο Ολυμπιακός βρήκε και πάλι λύσεις. Μετά από ένα κακό δεκάλεπτο (4/11 σουτ και 5 λάθη για μόλις 2 ασίστ) οι Πειραιώτες συγκεντρώθηκαν και πάλι στον στόχο τους: Η άμυνα ήταν η αρχή.

Η αστοχία της Ρεάλ

Η Ρεάλ δεν μπορούσε να πετύχει καλάθι με τίποτα εκτός από βολές. Ο Γιάνις Στρέλνιεκς έδωσε σημαντικές λύσεις (πέτυχε τους 15 από τους 36 πόντους του Ολυμπιακού στο δεύτερο μέρος). Μετά από τρίποντο του Σπανούλη το σκορ πήγε στο 80-70 ενώ απέμεναν 2’44’’ για το τέλος. Για 7’16’’ στην τελευταία περίοδο η Ρεάλ είχε 0/9 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 5/6 βολές και 2 λάθη ενώ η παραγωγή της είχε κατέβει αισθητά.

Πριν τον αγώνα του ΣΕΦ η Ρεάλ είχε 91,4 πόντους και την καλύτερη επίθεση στην διοργάνωση. Είχε κατέβει αρκετά από τον μέσο όρο της (απουσίαζαν βέβαια οι Γιουλ και Αγιόν όμως είναι ομάδα με πλούσιο υλικό). Ταυτόχρονα είχε χάσει και σε έναν ακόμα τομέα. Σ’ αυτόν που πολλοί, προφανώς, δεν ξέρουν. Η Ρεάλ με 75,9 πόντους είχε και την καλύτερη άμυνα στην διοργάνωση και ο Ολυμπιακός κατάφερε να βρει λύσεις και να προσεγγίσει τους 90 πόντους.

Η «θάλασσα» στο τέλος είχε να κάνει και με την κόπωση. Φυσικά και με τη «βιασύνη» να τελειώσει τον αγώνα αλλά παρά την αντίδραση της Ρεάλ τίποτε δεν θα μπορούσε να αλλάξει.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά οι τρεις περιφερειακοί του Ολυμπιακού έκαναν μεγάλο παιχνίδι. Το 10λεπτο του Μάντζαρη ήταν σημαντικό για τις ανάσες που πήραν οι υπόλοιποι. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος (αναλώσιμος και βοηθητικός) που τον προορίζει ο Μπλατ.

Ο Στρέλνιεκς έκανε δεύτερο καλό παιχνίδι στην σειρά. Το δίδυμο Μιλουτίνοφ στο «5» και ΛεΝτέι στο «4» είναι εκπληκτικό, ενώ ο Πρίντεζης είναι φανερά καταπονημένος. Από τον Παπανικολάου ξέρεις τι να περιμένεις και φυσικά λείπει ο Τουπάν που είναι σημαντικό εργαλείο.

Ο Τίμα παραμένει «χαμηλά» και σίγουρα προβληματίζει. Όπως επίσης είναι δεδομένο ότι ο Μπλατ θέλει και θα επιδιώξει να «ανοίξει» το ρόστερ του (έχει βγει στο DNP κάμποσα παιχνίδια και ο Βεζένκοφ).

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Ολυμπιακός με ένα αθλητικό πεντάρι (αντί του Τίμα) που θα φέρει τον ΛεΝτέι παρτενέρ του εξουθενωμένου Πρίντεζη στο «4» και θα βοηθά σε πολυμορφικά σχήματα στην frontline συνδυαστικά με έναν γκαρντ (ως έβδομο ξένο) αλλάζει προς το καλύτερο.

Δεν είμαι αυτός που αποφασίζει, βέβαια και σίγουρα δεν μπορώ να γνωρίζω περισσότερα ή… καλύτερα από τον προπονητή. Απλώς οφείλω να καταθέσω την άποψή μου. Και δεκτές είναι οι όποιες ενστάσεις.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στο άθλημα των ψηλών το παιχνίδι το φτιάχνουν οι κοντοί!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College