ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Αναμνήσεις από το Μετς

Τι «κρύβει» το ιστορικό κλειστό που θα επιστρέψει ο Παναθηναϊκός την Τετάρτη για το Κύπελλο ύστερα από 22 χρόνια
Αναμνήσεις από το Μετς

Για όλους τους +35 ηλικιακά, το κλειστό γήπεδο του Μετς έχει άλλη γοητεία, άλλη χάρη και είναι γεμάτο από αναμνήσεις. Ένα κλειστό με δύο γήπεδα (ένα μεγάλο κι ένα μικρό) που πάντα έσφυζε από ζωή, το πρόγραμμά του πάντα «φουλαρισμένο» από προπονήσεις ή αγώνες ομάδων του Δήμου Αθηναίων και τα τελευταία χρόνια το επισκέπτονται μόνο όσοι παρακολουθούν μικρές κατηγορίες.

Κάποτε ήταν αλλιώς… Το Παγκράτι (που φυσικά ακόμα εκεί βρίσκεται) αγωνιζόταν στην Α1, είχε σπουδαία ομάδα και είχε ρίξει στο καναβάτσο τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και όλες τις ομάδες πλην του μεγάλου Αρη. Την περίοδο 1994-1995 φιλοξένησε δύο ομάδες στη μεγάλη κατηγορία (Παγκράτι και Αμπελόκηπους) και την επόμενη σεζόν μόνο τους Αμπελόκηπους αφού το Παγκράτι είχε υποβιβαστεί. Το 1996 υποβιβάστηκαν και οι Αμπελόκηποι κι έκτοτε δεν εμφανίστηκε ομάδα της Basket League που να το χρησιμοποιεί ως έδρα.

Ο Παναθηναϊκός, την Τετάρτη, θα επιστρέψει στο Μετς ύστερα από 22 χρόνια, ώστε να αντιμετωπίσει το Παγκράτι στο πλαίσιο των «16» του Κυπέλλου. Μεγάλη στιγμή για την ιστορική ομάδα του Παγκρατίου και επιστροφή… αναμνήσεων για τον Παναθηναϊκό από το κλειστό της «Μάρκου Μουσούρου». Μεσοτοιχία με το… Α’ Νεκροταφείο, με την «θρυλική» κατηφόρα που μπαίνουν τα πούλμαν ή τα αυτοκίνητα, το γήπεδο του Μετς έγραψε μερικές μοναδικές στιγμές για τον Παναθηναϊκό, τις οποίες θα θυμούνται μόνο 2 στελέχη της τωρινής ομάδας: Ο Μάνος Παπαδόπουλος, που ήταν team manager τότε και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης που αγωνιζόταν στην ομάδα.

Για τελευταία φορά Παναθηναϊκός και Παγκράτι αναμετρήθηκαν στο Μετς την περίοδο 1994-1995 και οι «πράσινοι» απέδρασαν με δυσκολία (67-62) χάρη σε 25 πόντους και 11 ριμπάουντ του Ζάρκο Πάσπαλι. Το 1996, ο Παναθηναϊκός έπαιξε για τελευταία φορά στο Μετς στην νίκη του κόντρα στους Αμπελόκηπους με 93-79.

Συνυφασμένο με τον Γκάλη

Και προσέξτε πως τα φέρνει η ζωή και πως συνδέονται Παναθηναϊκός- κλειστό Μετς και Νίκος Γκάλης. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1992, ο Νίκος Γκάλης έπαιξε το πρώτο του παιχνίδι στην Basket League με την φανέλα του Παναθηναϊκού, κόντρα στο Παγκράτι στο Μετς και είχε πετύχει 17 πόντους στην πολύ δύσκολη νίκη του Παναθηναϊκού με 71-64. Μάλιστα ήταν και ο πρώτος αγώνας του επαγγελματικού πρωταθλήματος (πέρασε η Λίγκα στα χέρια της τότε ΕΣΑΚ και νυν ΕΣΑΚΕ) που είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Στις 18/10/1994 και στον αγώνα Αμπελόκηποι- Παναθηναϊκός στο Μετς ο Νίκος Γκάλης έκλεισε για πάντα πίσω του την πόρτα του μπάσκετ. Αποχώρησε στο ημίχρονο ενώ προηγουμένως είχε αρνηθεί να παίξει όταν του το ζήτησε ο Κώστας Πολίτης, εμφανώς εκνευρισμένος επειδή δεν τον είχε αρχίσει στην πεντάδα!

Ήταν η τελευταία εμφάνιση του Νίκου Γκάλη…

Η παράδοση

Σε 6 αναμετρήσεις στο κλειστό του Μετς για το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός μετρά 4 νίκες καθώς το Παγκράτι τον νίκησε 111-107 την περίοδο 1990-1991 χάρη σε 38 πόντους του Ερλ Χάρισον και 92-83 την επόμενη χρονιά με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Νίκο Τόλια πρώην παίκτη του «τριφυλλιού» (ήταν αντάλλαγμα στον Εσπερο στο πλαίσιο της μεταγραφής του Δημήτρη Δημακόπουλου κι ακολούθως πήγε στο Παγκράτι).

Τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Τα καλύτερα στιγμιότυπα [vid]

Στιγμές συγκίνησης στο ΟΑΚΑ για τον Παύλο Γιαννακόπουλο (vid)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αναμνήσεις από το Μετς», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College