ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Νίκος Νταμπίζας: «Καμία επαφή για Μαυροπάνο και Μπακασέτα»

Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού μίλησε για όλους και για όλα
Νίκος Νταμπίζας: «Καμία επαφή για Μαυροπάνο και Μπακασέτα»

Μία συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Νίκος Νταμπίζας, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στον Παναθηναϊκό.

Ο τεχνικός διευθυντής του «τριφυλλιού» ρωτήθηκε για αρκετά πράγματα που ενδιαφέρουν τους «πράσινους», την οικονομική κατάσταση, την αλλαγή στη διοίκηση που δεν έχει γίνει και φυσικά για τις προσθήκες και τις πωλήσεις που ακούγονται ότι μπορούν να γίνουν.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Νίκος Νταμπίζας ανέφερε: “Να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά, υγεία, καθαρό μυαλό και ισορροπία σε όλους τους τομείς. Γνωρίζετε ότι μέσα στην εσωτερική διεργασία που έχουμε ως ομάδα ότι θεωρούμε υποχρέωση να ενημερώνουμε τον κόσμο στην αρχή της σεζόν, στη μέση και στο τέλος για να καταλάβει πως τρέχει η διαδικασία που έχει ξεκινήσει, να γίνει μια μίνι αποτίμηση και να περάσουμε ξεκάθαρα κάποια πράγματα προς τα έξω.

Με βάση αυτό που ξεκινήσαμε τον Ιούνιο θεωρώ ότι το πρώτο δείγμα είναι θετικό. Υπάρχει μια διαφοροποίηση όσον αφορά τον προβληματισμό στο ξεκίνημα της χρονιάς με την ιδιαιτερότητα που είχαμε ως κατάσταση, ως πραγματικότητα.

Αυτό έχει διαφοροποιηθεί, έχει περάσει διαφορετική αίσθηση και εικόνα πλέον σε όλους τους κύριους μετόχους που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα. Και αυτό έχει να κάνει με τον κόσμο, τους ποδοσφαιριστές, με εσάς και γενικότερα με όλο τον οργανισμό που λέγεται Παναθηναϊκός. Αυτό αντανακλά σε μια προσπάθεια που γίνεται καθημερινά στο Κορωπί. Και είναι μια μεγάλη κατάκτηση όσον αφορά, αν και είναι μικρός ο ορίζοντας και όλες οι κρίσεις γίνονται στο τέλος της χρονιάς, ξεκάθαρα στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Από τους ποδοσφαιριστές, προπονητές μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο που βρίσκεται στο αθλητικό κέντρο αλλά και τους ανθρώπους στα γραφεία της ομάδας. Δεν αντανακλά μόνο σε αυτό που βλέπεται κάθε δεύτερη εβδομάδα στον αγωνιστικό χώρο αλλά σε ένα ζωντανό οργανισμό που δουλεύει με ισορροπία, διάθεση και πάθος για αυτό που θέλει να πετύχει. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως οι κρίσεις πάντα γίνονται στο τέλος της χρονιάς και το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα κρίνει όλους μας. Ο σύλλογος έχει δυο μάχες μια αγωνιστική και μια εξωαγωνιστική τα καταφέρνουμε μέχρι στιγμής σε καλό βαθμό αλλά η διάρκεια είναι αυτή που θα κρίνει όλους μας και περιμένουμε όλοι να κριθούμε στο τέλος της χρονιάς”.

Με την διοικητική αλλαγή που τελικά δεν υπήρξε ποια είναι τα τωρινά δεδομένα και πόσο επηρεάζει αυτό το μπάτζετ;

“Η ουσία της σημερινής κουβέντας είναι να μιλήσουμε περισσότερο για τα αγωνιστικά. Αλλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να μένει στο κενό αυτό το πράγμα. Φαίνεται ότι δεν έχει προχωρήσει αλλά εμάς αυτό δεν μας διαφοροποιεί καθόλου, εμείς έχουμε ξεκινήσει έναν προγραμματισμό με συγκεκριμένο σενάριο αν υπάρξει διαφοροποίηση στο μέλλον εγώ δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει. Ο προγραμματισμός γίνεται με το τι έχεις στα χέρια σου και είναι υπαρκτό. Αυτά που ξεκινήσαμε να έχουμε είναι διασφαλισμένα και δεν μπορεί να αλλάξει τη φετινή χρονιά. Εμείς προσπαθούμε να επανέλθει ο σύλλογος στην κανονικότητα μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχουμε κανένα εμπόδιο στην λειτουργία μας. Αυτό που πήγε να γίνει και δεν έγινε δεν μας αφορά”.

Θα μπορούσε με αυτό το μπάτζετ να φτάσει στην κορυφή του χρόνου η ομάδα;

“Υπάρχουν πολλές απόψεις για το οικονομικό σκέλος μιας ομάδας. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε σταδιακά στην κανονικότητα. Αυτή έχει να κάνει με δυο σημαντικές παραμέτρους, η ανταγωνιστικότητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να έχεις μια οικονομική σταθερότητα. Κάποιος μπορεί να πει εγώ θέλω ένα ποσό και άλλος άλλο ποσό. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, ο σύλλογος να επανέλθει σε όλα τα επίπεδα εκεί που ήταν. Το πόσο θα πάρει αυτό και πόσα χρήματα είναι στην κρίση του καθενός. Ο προϋπολογισμός ο φετινός είναι 3 εκατ. και με τους φόρους πάει στα  5 εκατ. Δεν έχει διαφορά μεγάλη σε σχέση με το 13-14. Το θέμα είναι πως θα γίνουμε ανταγωνιστικοί ξανά. Να σας δώσω ένα παράδειγμα με κάτι που είναι της ομάδας όπως είναι τα γυμναστήρια. Μπορείς να “φουσκώσεις” πηγαίνοντας κάθε μέρα στο γυμναστήριο ή να παραβιάσεις κάποια πράγματα με την βοήθεια της επιστήμης. Εμείς προσπαθούμε να χτίσουμε με έναν υγιεί τρόπο. Ίσως είναι πιο δύσκολος αυτός ο τρόπος αλλά όταν βάλουμε τις βάσεις θα έχουμε χτίσει κάτι καλό”.

Θα κριθούν όλοι στο τέλος της σεζόν:

“Ο τρόπος που λειτουργούμε είναι πως υπάρχουν κάποιες κατηγορίες συμβολαίων. Αυτή η κατηγορία και που ανήκει ο ποδοσφαιριστής είναι από το βιογραφικό του ποδοσφαιριστή. Έχουμε συγκεκριμένες φόρμες, σίγουρα κάποια προϋπήρχαν αλλά στο τέλος της χρονιάς θα υπάρξει συνολική αποτίμηση για την προσφορά του καθενός για το πως έχει λειτουργήσει μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Θα γίνει μια γενική αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμός για να έχει καλύτερες βάσεις. Η αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος της χρονιάς για όλους”.

Για τα ονόματα των Μαυροπάνου, Κονέ, Μπακασέτα;

“Αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Υπάρχει μια μεταγραφολαγνία και είναι λογικό αρκεί να υπάρχει μια στοιχειώδη λογική. Να γράφεις για έναν ποδοσφαιριστή που κολλάει στα στάνταρ τα δικά μας είναι θεμιτό και μπορεί να γίνει αλλά να γράφεις για κάποιον που δεν είναι στη δική μας λογική δεν είναι σωστό και ο κόσμος μπερδεύεται. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη από μεταγραφές, αυτή είναι η άποψη η δική μας. Κάναμε μια προσθήκη του Αρμενάκα που είναι στη δική μας λογική. Η οποιαδήποτε ενίσχυση έχει να κάνει με καθημερινή βελτίωση σε όλους τους τομείς. Η ενίσχυση έρχεται και μέσα από τις καλύτερες συνθήκες τις κάθε ομάδας. Το μάτι της πρώτης ομάδας είναι στραμμένο πάντα προς την ακαδημία και αν υπάρχει και κάποια ανάγκη στη διάρκεια της χρονιάς προς τα εκεί θα κοιτάξουμε. Δεν έχω κάνει καμία επαφή με τον Μαυροπάνο, δεν έχω μιλήσει ποτέ με τον Μπακασέτα. Δεν θέλω να χρησιμοποιείται το όνομα του Παναθηναϊκού ως διαπραγμάτευση ενός παίκτη με την ομάδα του, κάτι που γίνεται. Τώρα αν είναι κάποια παιδιά που μας ενδιέφεραν η όχι δεν μπορούμε κάθε φορά να διαψεύδουμε. Η ομάδα είναι επαρκής το έχουμε συμφωνήσει με τον προπονητή”.

Θα υπάρξει κάποια πιθανή πώληση;

“Και στο ξεκίνημα της χρονιάς υπήρξαν δυο επίσημες προτάσεις για ποδοσφαιριστές της ομάδας μας με σημαντικό οικονομικό όφελος και της αρνηθήκαμε. Ο ρόλος ο δικός μου είναι όταν έρθει μια πρόταση να την αξιολογήσω, η εισήγηση μου ήταν αρνητική και έγινε δεκτή και αυτό θα ισχύει από εδώ και πέρα και μέχρι το τέλος της σεζόν”.

Υπάρχει η δέσμευση από τον Γιάννη Αλαφούζο πως θα στηρίζει το πλάνο μέχρι να φύγει;

“Πριν ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια είχε γίνει μια συζήτηση, είχαν μπει κάποιες σταθερές, κάποια προαπαιτούμενα. Αυτά που έχουμε συζητήσει δεν έχουν διαφοροποιηθεί έχουν τηρηθεί και αυτό που έχουμε ξεκινήσει το καλοκαίρι θα υπάρχει συνέχεια. Υπάρχει ένας ορίζοντας τριετίας για αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Μέχρι στιγμής έχει τηρηθεί στο έπακρον, δεν διαφοροποιείται και η γενική κατεύθυνση είναι η ίδια”.

Θα ανέβουν τώρα κάποια παιδιά από την ακαδημία;

“Το ρόστερ μας είναι ήδη υπεράριθμο και υπήρξαν κάποιες κινήσεις το καλοκαίρι, κάποια παιδιά να πάνε δανεικοί, δεν είχε επιτυχία αυτό το πράγμα ίσως εκεί είναι και ένα δικό μου μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί που δεν κατάφεραν να βρουν χρόνο συμμετοχής στις ομάδες που είχαν πάει. Θα γίνω λίγο καυστικός, στον μαγικό κόσμο της Football League όταν υπάρχει κάποια προσωπική δέσμευση για να μπορέσει να προχωρήσει μια διαδικασία και δεν μετουσιώνεται σε πράξη υπάρχει μια αποτυχία.

Και εμείς έχουμε υπεράριθμο ρόστερ. Έχουμε καλό κλίμα εσωτερικά αλλά αυτό είναι ένα μειονέκτημα που έχουμε ως ομάδα, όσον αφορά τα πρόσωπα που πρέπει να κάνουν προπόνηση κάθε μέρα. Και πρέπει να είναι πιο ποιοτικός ο χρόνος της προπόνησης και λιγότερος ο αριθμός των παιδιών που προπονούνται καθημερινά με την πρώτη ομάδα.

Οπότε μάλλον κάτι αντίθετο πρέπει να γίνει, να μπορέσουμε να βρούμε χρόνο συμμετοχής για τα παιδιά που είναι πίσω και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορούμε ανά πάσα στιγμή στη διάρκεια των προπονητικών μονάδων να εντάξουμε στις προπονήσεις παιδιά από την Κ19.

Υπάρχει μια συζήτηση με τον κ. Φύσσα και μια πολύ κοντινή σχέση με την ακαδημία και αυτό θα συνεχιστεί. Θα γίνει μια μίνι αποτίμηση και κάποια παιδιά που είναι εκτός συμβολαίου στην Κ19 θα αξιολογηθούν και ανάλογα θα πράξουμε πολύ σύντομα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η δυνατότητα που έχουμε αυτή τη στιγμή αλλά και η βούληση μας να μπορέσουμε να εντάξουμε σταδιακά και μακροπρόθεσμα και άμεσα και άλλα παιδιά από την ακαδημία, έχει πολλαπλά οφέλη αυτή η κίνηση”.

Με τι θα είστε ικανοποιημένος ο ίδιος στο τέλος της σεζόν και τι γίνεται με την Ευρωπαϊκή άδεια;

“Έχουμε θέσει έναν ουσιαστικά και ρεαλιστικό στόχο και σας τον έχω πει και θα τον επαναλάβω. Να επανέλθει η ομάδα όσο πιο γρήγορα και με όσο πιο σταθερές βάσεις στην κανονικότητα. Νομίζω ότι έχουμε παρουσιάσει μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα με συγκεκριμένα αγωνιστικά στοιχεία. Και έχουμε επιλέξει έναν δύσκολο τρόπο να το πετύχουμε αυτό το πράγμα. Πολλές φορές μπορεί να μας στοιχίσει αλλά αυτό είναι που θα μας βελτιώσει και αυτό πιστεύω έχει εκτιμηθεί από όλο τον κόσμο. Για μένα προσωπικά μέσα από τη θέση που έχω κάθε μέρα που περνάει πρέπει να υπάρχει μια βελτίωση σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό πρέπει να γίνει ώστε στο τέλος της χρονιάς να έχουμε βάλει τις βάσεις ώστε να μπορέσει η ομάδα να επανέλθει.

Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος που έχουμε βάλει να μπορέσουμε να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται στο πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι έχουμε βάλει τις βάσεις για αυτό το πράγμα.

Τώρα αν θα μπορέσει η ομάδα να σβήσει αυτόν τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό κατά κάποιο τρόπο ή να γίνει μια προσπάθεια στην UEFA δεν είναι κάτι που μπορεί να το προεξοφλήσει κανένας και είναι καθαρά και θέμα πολιτικής της UEFA για το πως μπορεί να χειριστεί αυτά τα ζητήματα. Αν μπω στη θέση κάποιου άλλου συλλόγου πιθανόν να δημιουργήσει ένα κακό δεδικασμένο που να λέει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να έχει μια άσχημη χρονιά αλλά αν την επόμενη χρονιά επανέρχεται και τηρεί τις υποχρεώσεις του να μην έχει τιμωρηθεί. Πιθανόν να μην είναι δίκαιο; Αν μπω από την άλλη πλευρά. Από την άλλη μπορεί να πει κάποιος γιατί να έχεις χαρακτήρα τιμωρίας. μπορεί να είχες μια άσχημη χρονιά, να υπήρξαν λανθασμένες αποφάσεις και να έγινε κάποιο άσχημο αποτέλεσμα. Δεν ξέρω. Εμείς πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλα τα επίπεδα και στο τέλος της σεζόν και αυτό που θα πάρουμε να είναι αυτό που μας αξίζει”.

Το πρότζεκτ και το επόμενο καλοκαίρι θα παραμείνει το ίδιο αν ο Παναθηναϊκός εξασφαλίσει την άδεια; 

“Δεν θα διαφοροποιηθεί αυτό που έχουμε ξεκινήσει. Μπορεί να έχει και αποτελέσματα και να είσαι και ανταγωνιστικός. Θέλω να διορθώσω κάτι καθώς λένε ότι με τους περιορισμούς αναγκαστήκαμε να πορευτούμε έτσι. Εμείς δεν αναγκαστήκαμε αλλά επιλέξαμε να κάνουμε αυτές τις κινήσεις και να στηριχθούμε στο ελληνικό στοιχείο. Αν θυμηθείτε το 13-14 από τους 30 ποδοσφαιριστές ήταν 12 ξένοι και 20 συμβόλαια ήταν από την ακαδημία. Οπότε και φέτος επιλέξαμε να πάρουμε κάποιους Έλληνες παίκτες και να στηριχθούμε σε παιδιά από την ακαδημία.

Δεν θα διαφοροποιηθεί αυτό το πράγμα. Αν δούμε τα πρωταθλήματα της δυναμικής που μας αναλογούν, το Ολλανδικό, το βελγικό οι ομάδες που πρωταγωνιστούν έχουν στο ρόστερ τους 50% παίκτες από τις ακαδημίες τους. Για να είμαστε ρεαλιστές πρέπει να φέρνουμε παραδείγματα που είναι εφικτά. Για αυτό είναι σημαντικότερο το κομμάτι της ακαδημίας. Τα χρήματα που είναι να δοθούν σε ένα συμβόλαιο να δοθούν στην ακαδημία για να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα. Είναι σημαντικό να βελτιώσουμε τις συνθήκες για την ακαδημία”.

Με τους διακανονισμούς τι γίνεται;

“Είναι ένας αγώνας που γίνεται στον αγωνιστικό χώρο και ένας στα γραφεία. Με βάση τον προϋπολογισμό που έχουμε, τα νούμερα που έρχονται μπορεί να φτάσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Είναι κάτι που εμείς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε”.

Υπάρχει πλάνο τα επόμενα ένα-δυο χρόνια για την ακαδημία ώστε να φιλοξενηθούν περισσότερα παιδιά; 

“Η ακαδημία με την πρώτη ομάδα είναι θεωρώ πάρα πολύ κοντά. Επενδύουμε διαρκώς και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε ακόμα και με την κατάσταση που επικρατεί, που δεν είναι η καλύτερη δυνατή με βάση τα νούμερα που μπορούμε να διαθέσουμε. Όσες εισηγήσεις έχουμε κάνει έως τώρα έχουν γίνει δεκτές. Υπάρχει η πρόσληψη ενός αθλητικού ψυχολόγου που είναι σημαντικό στο κομμάτι της ακαδημίας και γενικός ενός ποδοσφαιρικού οργανισμού. Η διαχείριση των social media και της πρώτης ομάδας και των παιδιών της ακαδημίας. Ο τρόπος λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα.

Υπάρχει ένα τεράστιο κενό, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, που αφορά τον αρχιπροπονητή. Υπήρξε μια πιλοτική συνεργασία με τον κ. Φρέντεμπεργκ που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ενώ φαινομενικά είχε ξεκινήσει με έναν ορίζοντα να οριστικοποιηθεί από την αρχή της σεζόν  η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά και αυτό είναι ένα εσωτερικό μας θέμα. Αυτό είναι το νούμερο ένα ζήτημα που μας “καίει”.

Υπάρχουν όλες οι προοπτικές ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στο υψηλότερο επίπεδο ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Από το ξεκίνημα της χρονιάς θα υπάρξει σύστημα παρακολούθησης των GPS και των παιδιών της ακαδημίας.

Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για νούμερο ένα παράγοντας για επιτυχία στην ακαδημία είναι το προσωπικό και εγκαταστάσεις. Εμείς έχουμε μια συμφωνία και κάνουμε μερική χρήση της Παιανίας, των γηπέδων, όχι των εγκαταστάσεων και αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα για εμάς. Θα ήταν ευχής έργον πραγματικά να γίνει χρήση όλης της Παιανίας. Για να μπορέσει να γίνει ένας συνδυασμός και της πρώτης ομάδας και μερίδιο των ακαδημιών και κοινή χρήση.

Στο Κορωπί υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν κάποια παιδιά αλλά σίγουρα δεν είναι αυτός ο αριθμός που θα θέλουμε να έχουμε. Γίνεται μια προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να είμαστε μαζί και η πρώτη ομάδα και η ακαδημία. Αν μου λέγατε νούμερο ένα κομμάτι που πρέπει να επικεντρωθούμε και να φέρουμε εις πέρας θα ήταν αυτό. Έχει γίνει μια συζήτηση πάνω σε αυτό αλλά ακόμα δεν έχουμε κάτι δεδομένο. Μπορεί να υπάρχει μια επιθυμία. Υπάρχει ένας χώρος που έχει αγοράσει ο ιδιοκτήτης γύρω από το Κορωπί και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά. Να γίνει μια επένδυση εκεί, υπάρχει σαν προοπτική μελλοντική.

Από τη στιγμή που έχουμε ξεκινήσει ένα πρότζεκτ όπου η καρδιά του πρότζεκτ είναι η ακαδημία πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε αυτό το κομμάτι και να το βελτιώσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο. Πιστέψτε με έχει πολλαπλά οφέλη και μπορεί να είναι και ανταγωνιστικό και έχει ένα δέσιμο σαν αυτό που βλέπεται σε κάθε ματς τη φετινή χρονιά. Έχει διαφορετικό δέσιμο ο κόσμος με παιδιά που έρχονται μέσα από τα σπλάχνα του συλλόγου και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα φέτος. Χωρίς να είμαστε απόλυτοι και δογματικοί σαν κύριο άξονα της προοπτικής που έχουμε ξεκινήσει είναι αυτή και εκεί πρέπει να είναι στραμμένη η προσοχή μας”.

Στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός ηττηθεί εκτός αγωνιστικού χώρου και δεν πάρει την άδεια ο Νίκος Νταμπίζας θα μείνει και θα συνεχίσει την προσπάθεια;

“Αν δεν υπάρξει η δυνατότητα αδειοδότησης; Υποθετικά είναι λίγο δύσκολο να δίνονται απαντήσεις αλλά υποθετικά μιλώντας ναι θα έμενα. Είναι το ίδιο πράγμα που επέλεξα εγώ προσωπικά να κάνω το καλοκαίρι ξεκινώντας. Είναι απλό όταν δίνεις μια μάχη προσπαθείς να την κερδίσεις. Εγώ δεν ξέρω κανέναν να ξεκινά έναν αγώνα και να μην προσπαθεί να την κερδίσει. Αν αυτό δεν γίνει στην πρώτη μάχη που θα δώσεις και γίνει στη δεύτερη μάχη είναι μέρος του παιχνιδιού. Δεν θα μπω στην διαδικασία να αναλύσω περισσότερο. Είναι αυτό που λέγαμε και στην αρχή της σεζόν με τον προπονητή. Πως ακουγόταν λίγο ότι έπρεπε να το πούμε, πως πιστεύαμε σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Θεωρώ ότι θα πετύχουμε στο κομμάτι της αδειοδότησης αλλά προσωπικά για μένα σας έδωσα την απάντηση”.

Έχετε την αίσθηση πως όσο ο Παναθηναϊκός “μεγαλώνει” ενοχλεί κάποιους και πρέπει και η ομάδα να προστατευθεί εκτός αγωνιστικών χώρων;

“Αν κατάλαβα το ερώτημα καλά είναι πως κανείς στην αρχή δεν υπολόγιζε τον Παναθηναϊκό και στη διάρκεια της σεζόν έχει ενοχλήσει. Γενικότερα ο Παναθηναϊκός έχει μια δυναμική που δεν αλλάζει από τη μια χρονιά στην άλλη. Σίγουρα μπορούν να διαφοροποιηθούν πρόσκαιρα κάποια πράγματα. Θα κάνουμε μια συγκεκριμένη προσπάθεια στη διάρκεια αυτού που έχουμε επιχειρήσει να κάνουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Έχουμε επιλέξει να λειτουργήσουμε, θεωρώ διαφορετικά, απ’ ότι συνηθίζεται στο κομμάτι της προετοιμασίας Δεν χρειαζόμαστε καμία προστασία μα καμία.

Εμείς πρέπει να έχουμε μια ανταγωνιστική ομάδα κόντρα σε όλες τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε. Είναι μέρος του παιχνιδιού και θα πω ότι ο σύλλογος αυτή τη διαδικασία προστασίας ή αδικίας μπορεί να την παρερμηνεύσει κάποιος εσωτερικά. Εμείς έχουμε ζητήσει από τους παίκτες μας και τους προπονητές μας και το έχουμε καταφέρει να μην ασχολούνται με πράγματα που δεν μπορούν να επηρεάσουν. Το αν είναι μια αδικία ή μια κακή διαιτησία αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού.

Εμείς αυτό που κάνουμε ως σύλλογος και είναι κάποια ουσιαστικά κομμάτια που δεν τα γνωρίζεται εσείς και ο κόσμος είναι να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με έναν δίκαιο τρόπο ζητώντας πράγματα. Εμείς δεν θέλουμε ούτε ανακοινώσεις να βγάζουμε, ούτε προστασίες να ζητάμε. Εμείς θέλουμε μια ομάδα ανταγωνιστική, δυνατή και αν μπορέσει να πετύχει νίκες και κόντρα σε αποφάσεις που τις στερούν αποτελέσματα θα έχει ακόμα μεγαλύτερο βάρος. Πέρα από το πως επικοινωνούμε γενικότερα όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτά τα κομμάτια γίνονται προσπάθειες και ενέργειες με σωστό τρόπο ώστε να μπορέσει ο σύλλογος να έχει αυτό που του αρμόζει.  Αυτό που αντανακλά από την κορυφή μέχρι τα νύχια είναι πως ο Παναθηναϊκός δεν θέλει ως μεγάλη ομάδα ούτε το 51-49%, ούτε το 51-49. Και αυτό το δείχνουμε και με τον τρόπο που χειριζόμαστε τα λάθη και τον σεβασμό στις αντίπαλες ομάδες και προσπαθώντας να πετύχουμε πάντα αυτό που θέλουμε με τις δυνάμεις μας”.

Μπορεί να κάνετε κάποια κίνηση μεταγραφική για το καλοκαίρι από τώρα;

“Τα συμβόλαια που ήρθαν φέτος στην ομάδα είναι όλα τριετίας. Υπήρχαν ήδη κάποια που τρέχουν και τα βγήκαμε και λήγουν στο μέλλον, το καλοκαίρι. Η αποτίμηση για όλους θα γίνει στο τέλος της χρονιάς. Μελλοντικά κάποια πράγματα για παίκτες που μας ενδιαφέρουν μπορεί να γίνουν τους κοιτάξουμε. Είναι πρόωρο να μπεις σε μια διαδικασία να επιλέξεις ή υποθετικών σκέψεων. Κάποια προεργασία στο βάθος του μυαλού σου πάντα υπάρχει αλλά είναι παρακινδυνευμένο να μπεις σε μια τέτοια διαδικασία.

Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες για μια τέτοια απόφαση. Καλύτερα να μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία τον Μάρτιο, τον Απρίλιο. Όταν έχεις ξανά καλύτερη εικόνα για το πως τελειώνει μια χρονιά εσωτερικά και ποιες ανάγκες θα προκύψουν για να μπορείς να κοιτάξεις και μελλοντικά. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω επειδή γράφονται διάφορα πράγματα και όπως σας είπα πριν χρησιμοποιείται εξωτερικά για κάποια οφέλη του καθενός τυχόν ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού είναι πως εμείς θέλουμε να τηρούμε τους κανόνες. Σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα κάνουμε καμία επαφή με ποδοσφαιριστή που έχει συμβόλαιο με άλλη ομάδα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αν θέλει κάποιος και έχει τη δυνατότητα να έρθει σε εμάς ως ελεύθερος με τα συμβόλαια που δίνουμε και την προοπτική αυτό είναι άλλο πράγμα. Εμείς αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε ειδικότερα στα παιδιά που είναι σε μικρές ηλικίες είναι η προοπτική αυτή τη στιγμή να φορέσουν τη φανέλα του Παναθηναϊκού και να βελτιωθούν μέσα απ’ αυτή. Δεν θέλω να περάσει προς τα έξω ότι δεν σεβόμαστε ή προσπαθούμε να λειτουργήσουμε κάτω από το τραπέζι. Αυτό να είναι ξεκάθαρο. Πάντα θα κινηθούμε με το γράμμα του νόμου”.

Για τον Σιαμπάνη θα γίνει κίνηση;

“Ο κάθε Σιαμπάνης είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για τον Παναθηναϊκό όσον αφορά ηλικιακά, τη δυνατότητα να ενταχθεί σε ένα σύλλογο όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Αυτό που δεν είναι όμορφο και ωραίο είναι να λέγονται άλλα που δεν έχουν να κάνουν με επαγγελματικά πλαίσια.

Αν είμαι εγώ φίλος με τον εκπρόσωπο του Σιαμπάνη δεν επηρεάζει καθόλου αυτό το πράγμα και είναι κακό να χρησιμοποιείται. Δεν παίζει κριτήριο στην απόφαση μας η πλεονέκτημα για μια μελλοντική συνεργασία. Είναι καλό να γνωρίζουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή είπατε και το συγκεκριμένο όνομα είναι καλό να αναφέρουμε ότι με τους διοικούντες του ΠΑΟΚ υπήρξε άψογη συνεργασία για τις μεταγραφές των Κάτσε και Πούγγουρα.

Δεν έχω κανένα λόγο να μπω σε διαδικασία να λειτουργήσω διαφορετικά σε αυτό το επίπεδο και ως σύλλογος. Είναι υπεύθυνος ο ρόλος μου και αυτό τον επαγγελματικό και την άψογη συνεργασία που έχουμε θα τη συνεχίσουμε”.

Πόσο θα είναι το μπάτζετ της επόμενης περιόδου;

“Δεν με νοιάζει αν θα είναι 3, 4 ή 5 εκατ. Νομίζω ότι αυτό που μας απασχολεί περισσότερο απ’ όλα είναι να μπορέσουμε δημιουργήσουμε τις συνθήκες και να βοηθήσουμε σε όλα τα επίπεδα ώστε να επανέλθει ο σύλλογος στην κανονικότητα. Δεν μπορεί να διαφοροποιηθούν αρκετά τα πράγματα. Αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι η σταθερότητα και η ισορροπία και να μαθαίνουμε απ’ όσα συμβαίνουν στο παρελθόν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτάσεις στην κορυφή το θέμα είναι ποιον θα επιλέξεις”.

Με τους Κολοβέτσιο και τον Κουλιμπαλί τι γίνεται;

“Υπάρχει ήδη επαφή με την πλευρά του Κολοβέτσιου και θα γίνει το ίδιο και με τον Κουλιμπαλί. Να ξέρετε ότι στις προθέσεις μας είναι να μείνουν και οι δυο ποδοσφαιριστές στην ομάδα. Από εκεί και πέρα για να μπορέσεις να έρθεις σε συμφωνία θεωρώ ότι είναι δυο συμβαλλόμενα μέρη που πρέπει να συμφωνήσουν. Αυτό που πρέπει να επικοινωνήσουμε είναι πως εμείς έχουμε συγκεκριμένα συμβόλαια στο μυαλό μας και με αυτά θα πορευτούμε. Αν η αντίθετη πλευρά θεωρεί ότι δεν της αρμόζει θα υπάρχει διάσταση απόψεων. Η πρόθεση όμως είναι εδώ. Δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός για αυτό που έχουν πετύχει τη φετινή σεζόν και την προσφορά τους και θέλουμε να τους διατηρήσουμε στην ομάδα για περισσότερα χρόνια”.

Εσείς που έχετε βελτιωθεί σε σχέση με την προηγούμενη φορά που δουλέψατε στην ομάδα;

“Δεν νομίζω να ενδιαφέρει αυτό τον κόσμο. Ο κάθε επαγγελματίας κάθε μέρα που περνάει μέσα από τις εμπειρίες προσπαθεί να βελτιώνεται. Η καθημερινότητα είναι αυτή που μπορεί να σε βελτιώσει να σε διαφοροποιήσει και κάποιοι βασικοί κανόνες που υπάρχουν στο μυαλό του καθενός. Σίγουρα η εμπειρία με βάση την πρώτη χρονιά διαφέρει. Μπορείς να βελτιωθείς σε όλα τα επίπεδα. Όπως αυτό που ζητάμε απ’ όλους τους ποδοσφαιριστές και όλα τα στελέχη μας να μπορούν να βελτιώνονται κάθε μέρα άρα και εγώ. Νομίζω ότι οι βασικοί άξονες είναι οι ίδιοι”.

Αν κάναμε την ίδια ερώτηση για τον κ. Αλαφούζο τι θα μας λέγατε;

“Ότι έχω ζητήσει ως τεχνικός διευθυντής έχει υλοποιηθεί. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι πολιτική αλλά μια πραγματικότητα. Αν αυτό είναι αρεστό ή δεν είναι, δεν μπορώ να το διαφοροποιήσω. Αυτό που λέω και ζω ως πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια δέσμευση για συγκεκριμένα πράγματα, υπάρχει διαδικασία που τρέχει και υλοποιείτε. Αν αυτό θα κρατήσει έξι μήνες, πέντε χρόνια δεν έχω μαντικές ικανότητες. Αυτό που ζω τώρα και είναι μέχρι την παρούσα στιγμή είναι αυτό που σας είπα πριν”.

Ο Παναθηναϊκός θα μπορεί να δώσει τα χρήματα που απαιτούνται για να αποκτήσει τον Κάτσε στο τέλος της σεζόν;

“Η καλύτερη απάντηση θα δοθεί στο τέλος της σεζόν. Υποθετικά μιλώντας θα έρθει η αξιολόγηση για τις ανάγκες της ομάδας, να βάλουμε κάτω τα δεδομένα και εμείς ως σύλλογος αν αυτά τα χρήματα είναι αυτά που μπορούμε και ως προϋπολογισμός να έχουμε και ως μελλοντική αξία. Για κάποιο λόγο να ξέρετε ότι δεν έχουμε δαπανήσει πολλά χρήματα για κάποιον ποδοσφαιριστή παρά μόνο για τον Ατζαγκούν. Μπορεί ο Κάτσε να έχει προτάσεις από την παρουσία του και να πωληθεί από τον ΠΑΟΚ. Μπορεί να μην έχει και καμία”.

Πώς θα χαρακτηρίζατε συνολικά τις κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι;

“Βάζοντας ένα πλάνο σε λειτουργία σε συνεργασία με τον προπονητή είναι πιο εύκολο να το υλοποιήσεις. Είχαμε συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό μας. Ακούω συχνά για 4-4-2, 4-3-3 και 3-5-2. Αυτό είναι στην ταυτότητα του κάθε συλλόγου. Θεωρώ ότι έχουμε αντεπεξέλθει σε μεγάλο βαθμό. Ο καθένας μπορεί να θεωρεί πως η ομάδα έχει κάποιες ελλείψεις αλλά εμείς δείχνουμε πως η ομάδα έχει την ικανότητα να ακολουθήσει διάφορους σχηματισμούς. Είναι σημαντικό αυτό που εισπράττουμε. Μεγαλύτερο παράσημο είναι πως υπάρχει μια αναγνώριση και εκτός της ομάδας για την υγεία που βγάζουμε. Και αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα όταν έρχεται εκτός ομάδος. Και ακόμα ένα μεγάλο παράσημο είναι το κλίμα που έχει η ομάδα. Αν κάποιος ήταν σε αυτό το τραπέζι θα καταλάβαινε καλά τι θέλω να πω. Δεν αφορά μόνο τους ποδοσφαιριστές αλλά όσους εργάζονται στην ομάδα”.

Αν η ομάδα πετύχει αλλάζει και ο νόμος της αγοράς, σας φοβίζει αυτό, τι θα ζητήσουν κάποιοι παίκτες αν η ομάδα πάει καλύτερα;

“Αυτό είναι θεμιτό εγώ όπως σας είπα και πριν θέλουμε να έχουμε ισορροπία. Σίγουρα υπάρχουν δυο δρόμοι που μπορείς να διαλέξεις. Να δεις την καριέρα σου με βάση την προοπτική και με βάση το πρόωρο κέρδος. Θεωρώ ότι τα παιδιά που έχουμε στην ομάδα δεν κινδυνεύουν απ’ αυτό. Τα παιδιά βιώνουν την εμπιστοσύνη, την εξέλιξη σε αυτό το πρώτο εξάμηνο. Εμείς στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε την αξιολόγηση μας και δίκαια θα προχωρήσουμε στις όποιες κινήσεις μας. Τα επόμενα χρόνια να παράγουμε ή να επιλέγουμε ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την ομάδα. Θα σας φέρω ως παράδειγμα την Τότεναμ. Δεν έχει κάνει ούτε μια μεταγραφή, είναι το ζωντανό παράδειγμα για το πως μπορεί να βελτιωθεί μια ομάδα. Και επέλεξε για τη χρηματοδότηση του σταδίου να μην δώσει λεφτά για μεταγραφές. Δεδομένα δεν είναι κάτι παρόμοιο αλλά το έφερα ως παράδειγμα”.

Ο Κουρμπέλης σκέφτεται ελληνικά…

Πιεμπονγκσάντ: Τον «φωτογραφίζουν» ως υποψήφιο αγοραστή της Ντιναμό!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Νίκος Νταμπίζας: «Καμία επαφή για Μαυροπάνο και Μπακασέτα»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μάνος Ανδρουλάκης

Ο Μάνος Ανδρουλάκης σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και το 2006 έκανε την αρχή σε εβδομαδιαία εφημερίδα του Ηρακλείου Κρήτης. Από το 2009 μέχρι το 2015 εργάστηκε στην ιστοσελίδα Contra.gr. Στο Sportime επιμελείται τους αγώνες του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού και θέματα γύρω από την «πράσινη» επικαιρότητα.