ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

2019: Το έτος ΜΗΔΕΝ για τον Παναθηναϊκό

Το 2019 αποτελεί ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο ο Παναθηναϊκός και οι διοικούντες τον θα πρέπει να έχουν τις κεραίες σηκωμένες και πλάνο που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Σκοπός επιβάλλεται να είναι η όσο γίνεται πιο γρήγορη ανάνηψη του κοιμώμενου γίγαντα. Αγωνιστικά το ποδοσφαιρικό τμήμα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ όσο αναμενόταν το καλοκαίρι κι...
2019: Το έτος ΜΗΔΕΝ για τον Παναθηναϊκό

Το 2019 αποτελεί ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο ο Παναθηναϊκός και οι διοικούντες τον θα πρέπει να έχουν τις κεραίες σηκωμένες και πλάνο που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Σκοπός επιβάλλεται να είναι η όσο γίνεται πιο γρήγορη ανάνηψη του κοιμώμενου γίγαντα.

Αγωνιστικά το ποδοσφαιρικό τμήμα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ όσο αναμενόταν το καλοκαίρι κι αυτό είναι αισιόδοξο. Όμως, σε μία εκλογική χρονιά, για να γίνει ο σύλλογος αυτάρκης πρέπει να καθίσει η μπίλια στο θέμα του γηπέδου, να σταθεροποιηθεί η διοίκηση που θα προκύψει και να μην υπάρξει καμία λοξοδρόμηση στον σχεδιασμό Νταμπίζα και Δώνη.

Πόσο αυτά είναι πραγματοποιήσιμα θα φανεί στο άμεσο μέλλον…

ΠΛΑΝΟ… ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ

Ο Νίκος Νταμπίζας υπενθύμισε πρόσφατα το πλάνο που «τρέχει» μαζί με τον Γιώργο Δώνη από το καλοκαίρι. Πλάνο που έχει προφανή τρωτά σημεία να το απειλούν. Τα όσα είπε ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού δεν ήταν ξένα για κανέναν.

Το πλάνο που σχολίασε, σκληρό και κυνικό για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού. Μην υπολογίζοντας σε διοικητική αλλαγή. Βέβαια μία σημείωση εδώ. Ακόμη και στην παρουσίασή τους, Νταμπίζας και Δώνης, μίλησαν με γνώμονα την υπάρχουσα κατάσταση. Που είναι ίδια το καλοκαίρι, με τώρα. Το πλάνο τριετίας δεν αποτελεί κάποια ανακάλυψη του Δεκεμβρίου. Ισχύει από το καλοκαίρι. Θ’ αναπροσαρμοζόταν αν υπήρχε ιδιοκτησιακή διαφοροποίηση. Όπως αν υπάρξει από εδώ και στο εξής τέτοια εξέλιξη, θα διαφοροποιηθεί ο σχεδιασμός.

Τα ανησυχητικά σημεία όσων είπε ο Νταμπίζας είναι τα εξής. Αρχικά μιλάμε για ένα πλάνο μίας μικρομεσαίας ομάδας, που παλεύει να κρατηθεί όρθια. Όχι του Παναθηναϊκού. Μίας ομάδας που θα ζει με τα έσοδά της και θα έχει απολύτως συγκεκριμένους στόχους. Η αμέσως επόμενη… ανησυχία, προφανής. Μπορεί ένα τέτοιο πλάνο να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη επιτυχία; Να εξασφαλίσει αποτελέσματα, διακρίσεις, τρόπαια που θα κρατήσουν τον κόσμο πλάι στην ομάδα;

Ό,τι έχει γίνει έως τώρα, το έχουν φέρει οι νίκες, η καλή μπάλα και η υγεία που αποπνέει το ποδοσφαιρικό τμήμα. Όλα αυτά, στον Παναθηναϊκό, εύκολα δηλητηριάζονται από τις ήττες…

ΟΧΙ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μία από τις δυστυχέστερες συνέπειες της οικονομικής και διοικητικής κρίσης του Παναθηναϊκού είναι η σύνδεση με την πολιτική παροχολογία. Το απόφθεγμα «ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να σκάσει επί των ημερών του ο Παναθηναϊκός» ακούστηκε πολύ στο πρώτο μισό του 2018. Αφού το κακό έγινε (το «τριφύλλι»… ενεπλάκη με τις πολιτικές εξελίξεις) ας υπάρχει όφελος τουλάχιστον, ανεξάρτητα την πολιτική γραμμή που ακολουθούν τα ΜΜΕ Παναθηναϊκών παραγόντων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Αν σε μία εκλογική χρονιά οι «πράσινοι» μπορούν να επωφεληθούν στο κομμάτι του γηπέδου, ας μην κρατούν… ομπρέλα!

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΙΚΟ

Το Sportime με ρεπορτάζ σ’ όλη τη διάρκεια του 2018 κατέγραψε την πραγματικότητα, όσον αφορά τη μόνιμη λύση στην κρίση για τον Παναθηναϊκό. Μόλις δρομολογηθεί το που θα στεγάζεται το «τριφύλλι» για τις επόμενες πολλές δεκαετίες, τότε θα υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για διοικητική και οικονομική σταθερότητα κι ευημερία. Οι προοπτικές γνωστές: ΟΑΚΑ ή Βοτανικός. Τα δεδομένα συγκεκριμένα. Οι προϋποθέσεις επίσης. Απαιτείται ισχυρή διοικητική βούληση, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση.

Ο ΔΩΝΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ «ΕΧΤΙΣΕ»

Το καλοκαίρι η πρόσληψή του έγινε στη σκιά απομάκρυνσης του Μαρίνου Ουζουνίδη. Η πλειοψηφία του κόσμου αμέσως μπήκε στη διαδικασία σύγκρισης με τον νυν τεχνικό της ΑΕΚ. Ο Γιώργος Δώνης, σύντομα, κατάφερε να γυρίσει υπέρ του την κατάσταση. Είναι, τούτη τη στιγμή, σταθερά για τον Παναθηναϊκό. Όπως και ο τεχνικός διευθυντής. Το μεγάλο στοίχημα του 49χρονου είναι να διαχειριστεί σωστά ό,τι ο ίδιος δόμησε. Το περιβάλλον του «τριφυλλιού» είναι σαν κινούμενη άμμος. Εκεί που όλα μοιάζουν στέρεα, μπορεί ν’ αρχίσει το έδαφος να υποχωρεί. Στο χέρι του Δώνη είναι ν’ αυτοπροστατευτεί. Αν το πετύχει, το 2019 θα είναι η χρονιά του.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «2019: Το έτος ΜΗΔΕΝ για τον Παναθηναϊκό», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λάμπρος Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.