ΑΕΚ

Βίντι – ΑΕΚ: Όταν οι «αετοί» προκρίνονται (vids)

Η σχέση της ΑΕΚ με τις ουγγρικές ομάδες είναι (σχετικά) στενή. Τα παλιότερα χρόνια ένας σύλλογος από τη χώρα των μαγυάρων βρίσκονταν στο ευρωπαϊκό διάβα της. Η τελευταία φορά ήταν στο ξεκίνημα του νέου αιώνα. Από τότε κύλησαν 18 χρόνια. Με την Βίντι να προβάλλει ως το τελευταίο εμπόδιο πριν τους ομίλους του Champions League....
Βίντι – ΑΕΚ: Όταν οι «αετοί» προκρίνονται (vids)

Η σχέση της ΑΕΚ με τις ουγγρικές ομάδες είναι (σχετικά) στενή. Τα παλιότερα χρόνια ένας σύλλογος από τη χώρα των μαγυάρων βρίσκονταν στο ευρωπαϊκό διάβα της.

Η τελευταία φορά ήταν στο ξεκίνημα του νέου αιώνα.

Από τότε κύλησαν 18 χρόνια. Με την Βίντι να προβάλλει ως το τελευταίο εμπόδιο πριν τους ομίλους του Champions League.

Η… βουτιά στο παρελθόν θα είναι βαθιά. Θα ανταμώσουμε ομάδες όπως η Βάσας, η Φενερντσβάρος, η ΜΤΚ, η Σαλγκοταριάν και η Ουίπεστ. Οι τέσσερις από αυτές διαθέτουν έναν (θετικό για την ΑΕΚ) κοινό παρονομαστή: την πρόκριση της Ενωσης.

Και οι πέντε ακόμη ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, αρνητικό για την πρωταθλήτρια: η ΑΕΚ δεν έχει νικήσει σε ουγγρικό έδαφος!

Η πρώτη φορά

Τη σεζόν 1972-1973, στο τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Σαλγκοταριάν. Στο πρώτο ματς, στη Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ επικράτησε με 3-1 (1’ Νικολάου, 42’ Βιθέντε, 54’ πεν. Νικολαίδης-90’ πεν. Γιεκ) και στον αγώνα ρεβάνς απέσπασε ισοπαλία (1-1, 53’ πεν. Μπάστι-86’ Νικολάου) και την πρόκριση.

Η σειρά της Ουίπεστ

Ο μοναδικός αποκλεισμός για την ΑΕΚ, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1983-1984. Το 2-0 (65’ Κωττής, 88’ Ρος) της πρώτης αναμέτρησης στο «Νίκος Γκούμας» δεν αποδείχτηκε τόσο ισχυρό στην αναμέτρηση της Βουδαπέστης. Τελικό σκορ 4-1 (10’ Κίσζνερ, 13’ Κις, 39’ πεν., 74’ πεν. Κάρντος  – 17’ Βλάχος) υπέρ της Ουίπεστ.

Πρόκριση επί της Φερεντσβάρος

Απαιτήθηκε μπόλικος κάματος γι’ αυτό (Κύπελλο UEFA, σεζόν 1998-1999). Η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ με 4-0 (11’ Σέλιμι, 28’ Λεντβάι, 54’ Νίιλας, 83’ Βίντσε), όμως δύο τέρματα της… τελευταίας στιγμής (86’ Νικολάιδης, 88’ Σέμπουε) διατήρησαν την ελπίδα (4-2). Αυτή υλοποιήθηκε στο «Νίκος Γκούμας» με την ΑΕΚ να διαλύει την αντίπαλό της (4-0, 8’, 13 πεν., 26’ Νικολαΐδης, 64΄Δώνης) και να παίρνει την πρόκριση!

https://www.youtube.com/watch?v=Trm17IanuZc

Η σειρά της ΜΤΚ

Ακόμη μία ουγγρική ομάδα, ακόμη μία πρόκριση. Και ακόμη ένα ταξίδι στη Βουδαπέστη και ακόμη μία απώλεια. Η ΜΤΚ επικράτησε με 2-1 (20’ Εγκρέσι, 35’ Ερός – 62’ Τσίριτς), όμως η πρόκριση κρίθηκε στη

Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ νίκησε με το… ελάχιστο 1-0, ξανά με σκόρερ τον Ντράγκαν Τσίριτς (76’ πεν.) και συνέχισε την ευρωπαϊκή της περιπέτεια.

Και τελευταία η Βάσας

Η αναμέτρηση στο «Νεπστάντιον» διαθέτει ιδιαίτερη σημειολογία. Ήταν η μοναδική όπου η ΑΕΚ κρατούσε σφιχτά τη νίκη στα χέρια της, μέχρι που αρκέστηκε στην ισοπαλία. Οι «κιτρινόμαυροι» βρέθηκαν μπροστά στο σκορ με 2-0 (47’ αυτ. Πέτο, 50’ Νικολαΐδης), ωστόσο οι Ούγγροι «έκλεψαν» το «Χ» με γκολ στο 89’ (Πέτο) και στις καθυστερήσεις (Κομόντι).

Στη αναμέτρηση της Αθήνας, ένα… καθαρό 2-0 έφερε την ΑΕΚ στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου UEFA (σεζόν 2000-2001). Σκόρερ της Ενωσης οι Μαλαδένης (28’) και Νικολαΐδης (30’ πεν.) .

Βίντι – ΑΕΚ: Έφτασε Βουδαπέστη ο Μελισσανίδης

Βίντι – ΑΕΚ : Το…. πεδίο της αποψινής μάχης (vid)

Βίντι – ΑΕΚ: Η διαφορετική εμφάνιση της “Ενωσης”

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Βίντι – ΑΕΚ: Όταν οι «αετοί» προκρίνονται (vids)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.