EUROPA LEAGUE

Αλύγιστος Ολυμπιακός, «μίλησε» η ελληνική ψυχή με Ντουντελάνζ!

Έχασε μία ντουζίνα γκολ και τον Γκερέρο με τραυματισμό, αλλά ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες, με τους Τοροσίδη και Φορτούνη να βάζουν την υπογραφή τους!
Αλύγιστος Ολυμπιακός, «μίλησε» η ελληνική ψυχή με Ντουντελάνζ!

Ο Ολυμπιακός είναι εδώ! Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν την Ντουντελάνζ με 2-0 στο Λουξεμβούργο για την 3η αγωνιστική του 6ου ομίλου στο Europa League και κοιτάζουν με αισιοδοξία το ευρωπαϊκό τους μέλλον, στην τρέχουσα σεζόν.

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς επέστρεψε στις νίκες ύστερα από τέσσερα διαδοχικά παιχνίδια χωρίς νίκη σε Πρωτάθλημα και Europa League (μία ισοπαλία και τρεις ήττες), παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο. Οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν πάθος και ψυχή πάνω στο χορτάρι και η επιστροφή στις νίκες είχε ελληνική «σφραγίδα», με τους Κώστα Φορτούνη, Βασίλη Τοροσίδη, Ανδρέα Μπουχαλάκη και Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, να πιάνουν εντυπωσιακή απόδοση.

Ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο έγινε στο 18′ αναγκαστική αλλαγή λόγω τραυματισμού (το πρόβλημα στο αριστερό γόνατο φάνηκε σοβαρό) και ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο απώλεσε οκτώ καθαρές ευκαιρίες για γκολ, έχοντας σε αυτό το διάστημα 18 τελικές προσπάθειες και σε όλο τον αγώνα, 27! Η πολυπόθητη επικράτηση σημειώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Τοροσίδη να λύνει το γόρδιο δεσμό, με κεφαλιά στο 66′, και το τελικό 2-0 να διαμορφώνεται στο 81′ με το αυτογκόλ του Γιορντάνοφ ύστερα από την προσπάθεια του Φορτούνη.

Ο Ολυμπιακός είχε να κερδίσει σε όμιλο Champions ή Europa League, μακριά από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης», από τη σεζόν 2016-2017. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, είχε επικρατήσει της Γιάνγκ Μπόις με 1-0 στην Ελβετία χάρη στο γκολ του Εστέμπαν Καμπιάσο (42ο λεπτό).

Περίπου 1.000 οπαδοί του Ολυμπιακού βρέθηκαν στο «Stade Josy Barthel», ενώ το «παρών» στο γήπεδο έδωσε για μία ακόμα φορά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος έχει παρευρεθεί σε όλα τα εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας, την τρέχουσα σεζόν. Στο άλλο ματς του γκρουπ, η Ρεάλ Μπέτις νίκησε τη Μίλαν με 2-1 στο Μιλάνο.

Η βαθμολογία του 6ου ομίλου (σε 3 αγώνες):

1. Μπέτις 7 (5-1)
2. Μίλαν 6 (5-3)
3. Ολυμπιακός 4 (3-3)
4. Ντουντελάνζ 0 (0-6)

Δείτε το LIVE του αγώνα

Στο πρώτο ημίχρονο, όλα πήγαν στραβά για τον Ολυμπιακό. Οι τελικές προσπάθειες ήταν 3-18 υπέρ του, έχασε οκτώ καθαρές ευκαιρίες για γκολ, και τον Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο, ο οποίος αποχώρησε με σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο, μόλις στο 15ο λεπτό της αναμέτρησης. Η ομάδα του Πειραιά «ισοπέδωσε» αγωνιστικά την Ντουντελάνζ, αλλά το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ! Ο Φορτούνης έκανε ό,τι ήθελε πάνω στο χορτάρι, αλλά για μία ακόμα φορά έλειψε το καθαρό μυαλό απέναντι από την εστία του αντιπάλου. Στο 4′, ο Φορτούνης προσπάθησε να «κρεμάσει», από θέση μέσα αριστερά, τον τερματοφύλακα της Ντουντελάνζ, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία. Στο 13′, ο Τοροσίδης σέντραρε από δεξιά και ο Ναουέλ πλάσαρε από το ύψος του πέναλτι, χωρίς να βρει «γεμάτα» την μπάλα, με αποτέλεσμα ο Μπονεφουά να πέσει στη δεξιά γωνία και να απομακρύνει. Στο 15′, ο Φορτούνης έκανε «σλάλομ» και μπήκε στην περιοχή, σουτάροντας με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι, όμως πάλι ο Γάλλος τερματοφύλακας έδιωξε δύσκολα. Στην εξέλιξη της φάσης, τραυματίστηκε ο Γκερέρο, στην προσπάθειά του να μην επιτρέψει στους παίκτες της Ντουντελάνζ να απομακρύνουν την μπάλα από τη μεγάλη περιοχή τους. Ο Ισπανός επιθετικός επιχείρησε τάκλιν, αλλά είδε το αριστερό του γόνατο να διπλώνει, με συνέπεια να γίνει αναγκαστική αλλαγή. Τη θέση του πήρε στο 18′ ο Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος αγωνίστηκε σε ρόλο κλασικού σέντερ φορ.

Το ρεσιτάλ των χαμένων ευκαιριών συνεχίστηκε, με τους Λουξεμβούργιους σε παθητικό ρόλο. Προς το τέλος του πρώτου μέρους, οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να βγουν με αξιώσεις στην κόντρα επίθεση, δίχως αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το πρώτο τους καλό σουτ σημειώθηκε στο 30′ με τον Κουτιριέ και την μπάλα να φεύγει απελπιστικά άουτ. Στο 23′, ο Ολυμπιακός είχε δοκάρι. Ο Φορτούνης έκανε εξαιρετική ατομική ενέργεια από δεξιά, έβγαλε τη σέντρα, και ο Λάζαρος με καρφωτή κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στη συμβολή των δοκών. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Μπουχαλάκης τροφοδότησε με έξοχη κάθετη πάσα τον Ναουέλ, ο οποίος μπήκε στη μεγάλη περιοχή από αριστερά, αλλά πλάσαρε πάνω στον εξερχόμενο Μπονεφουά, ο οποίος στο 28′ απέκρουσε το γυριστό αριστερό σουτ του Λάζαρου!

Στο 33′, ο Χριστοδουλόπουλος γύρισε από δεξιά την μπάλα στον Ναουέλ με τακουνάκι, ο Αργεντινός άφησε στον επερχόμενο Φορτούνη, ο οποίος σούταρε μέσα από την περιοχή, αλλά έστειλε την μπάλα ψηλά πάνω από το δοκάρι. Μιλάμε πως συνέβησαν απίθανα πράγματα στο Λουξεμβούργο. Στο 42′, ο Λάζαρος έπιασε ένα εκπληκτικό δεξί σουτ, έξω από την περιοχή και αριστερά, με την μπάλα να περνάει ελάχιστα δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Η όγδοη και τελευταία κλασική ευκαιρία του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο έλαβε χώρα στο 44′. Ο εξαιρετικός Τοροσίδης έκανε το γύρισμα από δεξιά με κεφαλιά, μετά την μπαλιά ακριβείας του πολύ καλού Μπουχαλάκης, ο Λάζαρος πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας στο δεύτερο δοκάρι, αλλά αστόχησε, καθώς επιχείρησε να κάνει την προβολή με το δεξί, ενώ θα μπορούσε να τελειώσει τη φάση με το αριστερό.

Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε με την ίδια ορμή στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Μπονεφουά μπλόκαρε την κεφαλιά του Φορτούνη, ο οποίος δεν σημάδεψε γωνία και η μπάλα πήγε πάνω στον τερματοφύλακα (53′). Ένα σουτ του Ναουέλ στο 60′ πέρασε άουτ. Η Ντουντελάνζ κρατούσε περισσότερο την μπάλα σε αυτό το διάστημα και οι «ερυθρόλευκοι» έψαχναν τη στιγμή τους σε αυτό το ματς προκειμένου να πάρουν το πολυπόθητο προβάδισμα στο σκορ. Και αυτή η στιγμή, ήρθε στο 66! Ο Φορτούνης εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά και ο Τοροσίδης με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας των γηπεδούχων. Λύτρωση για τον Ολυμπιακό και 1-0!

Στο 68′, ο Ποντένσε τροφοδότησε τον Κούτρη, ο οποίος σούταρε με το αριστερό, από τα αριστερά της περιοχής, αλλά ο Μπνεφουά έδιωξε ξανά. Στο 69′, ο σκόρερ Τοροσίδης έδωσε τη θέση του στον Ελαμπντελαουί, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Ποντένσε μπήκε στην περιοχή και σούταρε με το δεξί, αλλά πάλι ο Γάλλος τερματοφύλακας απομάκρυνε τον κίνδυνο. Ο Ολυμπιακός ήθελε ένα δεύτερο γκολ για να «κλειδώσει» τη νίκη και να μην μπει σε… περιπέτειες στα τελευταία λεπτά.

Στο 76′, ο Λάζαρος είχε και δεύτερο δοκάρι στον αγώνα. Η μπάλα άλλαξε με κινηματογραφική ταχύτητα. Ο Φορτούνης πάσαρε στον Ποντένσε, ο Πορτογάλος «έσπασε» στον Κούτρη, ο οποίος επιχείρησε το γύρισμα από τα αριστερά της περιοχής, με τον Λάζαρο να πλασάρει στην κίνηση από το ύψος της μικρής περιοχής και την μπάλα να προσκρούει στο οριζόντιο δοκάρι, αφού πρώτα είχε ακουμπήσει στον Γάλλο τερματοφύλακα! Στο 78′, ο Νάτχο αντικατέστησε τον Ναουέλ, με τον Μαρτίνς να ολοκληρώνει τις τρεις αλλαγές του.

Ο Ολυμπιακός «κλείδωσε» τη νίκη στο 81′! Ο Ποντένσε πίεσε ψηλά και έκλεψε την μπάλα από τον Πρεμπέ. Ο Πορτογάλος εξτρέμ πάσαρε, στην κατάλληλη στιγμή, στον Φορτούνη, ο οποίος βρέθηκε απέναντι στον Μπονεφουά και πλάσαρε με το δεξί, με τον Γιορντάνοφ να μην μπορεί να διώξει την μπάλα και να τη σπρώχνει στα δίχτυα της ομάδας του. Ήταν το 2-0 για τους Πειραιώτες. Στο 90′, ο Τουρπέλ είχε ένα καλό σουτ με το αριστερό, από θέση μέσα αριστερά στην περιοχή, με την μπάλα να καταλήγει άουτ, στην καλύτερη ευκαιρία της Ντουντελάνζ στο ματς. Ο Ολυμπιακός πήρε έστω και δύσκολα τη νίκη. Η πρόκριση στη φάση των «32» του Europa League παραμένει ανοιχτή.

MVP: Ο Κώστας Φορτούνης ήταν ο κορυφαίος παίκτης του γηπέδου. Στην καλή του ημέρα, αλωνίζει και δεν έχει αντίπαλο. Απλά, απολαυστικός.

UP: Οι Τοροσίδης, Μπουχαλάκης και Φορτούνης, βελτίωσαν πολύ το αγωνιστικό πρόσωπο του Ολυμπιακού, ενώ και ο Χριστοδουλόπουλος επέστρεψε στις θετικές εμφανίσεις και από καθαρή ατυχία δεν επανήλθε και στα γκολ. Εξαιρετική απόδοση έπιασε ο 35χρονος Γάλλος τερματοφύλακας Λαντρί Μπονεφουά, ο οποίος έπαιξε για πρώτη φορά στην καριέρα του σε ευρωπαϊκό ματς, σε διασυλλογικό επίπεδο.

DOWN: O Ολυμπιακός δυσκολεύεται να σκοράρει. Υπάρχει πρόβλημα, αλλά και γκίνια. Η ομάδα είχε 18 τελικές προσπάθειες στο πρώτο ημίχρονο και δεν βρήκε έστω ένα γκολ!

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ο Τούρκος, Χουσεΐν Γκιοτσέκ, δεν υπέδειξε σωστά πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στο 11′, καθώς ο Μπονεφουά δεν βρήκε τον Ποντένσε, ο οποίος έπεσε στο χορτάρι. Δεν αντιμετώπισε τη δύσκολη φάση, αλλά προκάλεσε τον εκνευρισμό του Πέδρο Μαρτίνς, καθώς σφύριξε τη λήξη του πρώτου μέρους και δεν επέτρεψε στον Ολυμπιακό να φύγει στην αντεπίθεση!

ΓΚΟΛ: 66′ Τοροσίδης, 81′ αυτ. Γιορντάνοφ

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 56′ Κουτιριέ – 35′ Καμαρά, 73′ Χριστοδουλόπουλος

ΚΟΚΚΙΝΕΣ:

Ντουντελάνζ (Ντ. Τοπμέλερ): Μπονεφουά, Γιορντάνοφ, Σνελ, Πρεμπέ, Μπίσεβατς, Κρούσκα, Στέλβιο (51′ Σινάνι), Κουτιριέ, Ελ Ριτί (74′ Κένια), Στολτς (65′ Μελίς), Τουρπέλ.

Ολυμπιακός (Π. Μαρτίνς): Σα, Τοροσίδης (69′ Ελαμπντελαουί), Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Ποντένσε, Φορτούνης, Ναουέλ (78′ Νάτχο), Γκερέρο (18′ Χριστοδουλόπουλος).

Ανησυχία στον Ολυμπιακό με Γκερέρο

Έπιασε Γιαννακόπουλο και Ελευθερόπουλο ο Τοροσίδης

Ντουντελάνζ-Ολυμπιακός: Ναουέλ, η έκπληξη του Μαρτίνς!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αλύγιστος Ολυμπιακός, «μίλησε» η ελληνική ψυχή με Ντουντελάνζ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.