WORLD FOOTBALL

Ολλανδία: Σηκωνόμαστε, χειροκροτάμε

Οι «οράνιε» ξαναζούν, κάτι που μόνο κατά τύχη δεν προέκυψε
Ολλανδία: Σηκωνόμαστε, χειροκροτάμε

Το διαβάσαμε στο Twitter, συνοψίζει άρτια πόσο εντυπωσίασε η Ολλανδία κόντρα στη Γαλλία (2-0), έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το έγραψε Γάλλος δημοσιογράφος: «Δεν υπάρχει πατριωτισμός μετά από τέτοιο ματς. Σηκωνόμαστε, χειροκροτάμε και τρέχουμε να αγοράσουμε φανέλα του Φρένκι ντε Γιογκ!».

Ο συνάδελφος το απομονώνει στο νέο παιδί – θαύμα του Αγιαξ, στο ποδοσφαιρικό υβρίδιο του μέλλοντος («αμυντικοεπιθετικός μέσος», ας μας επιτραπεί). Μέσα από το ειδικό όμως, σαφώς και μπορούμε να πάμε στο γενικό. Στο ότι δηλαδή οι «οράνιε» ξαναζούν. Πιστοποιώντας πως τα μεγάλα ποδοσφαιρικά έθνη κλυδωνίζονται αλλά δεν βυθίζονται.

Το ερώτημα, εύλογο: τι άλλαξε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με την ομάδα που είχε καταντήσει περίγελος με δύο συνεχείς αποκλεισμούς από μεγάλα τουρνουά; Ο Ρόναλντ Κούμαν είναι η πρώτη, προφανής, απάντηση. Ο 55χρονος κόουτς έχει αλλάξει τα μέγιστα το κλίμα. Παραλλήλως επιλέγει ξεκάθαρη τακτική, αφήνοντας κατά μέρος την εμμονή του «τα κάνουμε όλα σωστά» που παραδοσιακά είχαν οι Ολλανδοί και δεν τους άφησε να δουν την εξέλιξη (των άλλων).

Δεδομένα είναι και τυχερός, αφού η έλευσή του συνέπεσε με την εκτόξευση των Ντε Γιονγκ, του Ντε Λιχτ, το ξεπέταγμα των Ντούμφρις, Χρούνεφελντ, Μπέρχβαϊν. Πρέπει όμως να του πιστωθεί ότι έχει «αναστήσει» παίκτες που σερνόντουσαν επί Μπλιντ ή Αντβοκαατ (όπως κυρίως τον Ντεπάι, αλλά και τους Μπάμπελ και Βαϊνάλντουμ), δεν συνέβη κατά τύχη αυτό. Σημαντικότατο επίσης ότι όλο αυτό είναι αποτέλεσμα στρατηγικής που εκπονήθηκε πριν από πέντε χρόνια. Χρειάστηκε υπομονή, μεσολάβησαν ταπεινώσεις, αλλά πλέον η ταλαιπωρία είναι παρελθόν, η επόμενη μέρα προμηνύεται λαμπρή.

Με νίκη επί της Γερμανίας, η Ολλανδία τερματίζει πρώτη στον όμιλο της στο Nations League, σφραγίζει το comeback της. Την ίδια στιγμή, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Γάλλοι αναρωτιούνται δυνατά πού πάνε. Προτάσσουν ως δικαιολογία τις απουσίες τους (Πογκμπά, Ιμτιτί, Λουκά Ερναντέζ), δεν βρίσκουν όμως και πολλά για να εξηγήσουν την παντελή έλλειψη ενέργειας, πλάνου και διάθεσης, την ανοργανωσιά που επέδειξαν στο Ρότερνταμ. Μόνο ο Ουγκό Λιορίς έπαιξε ως παγκόσμιος πρωταθλητής. Γι’ αυτό άλλωστε μείναμε «μόλις» στο 2-0.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ολλανδία: Σηκωνόμαστε, χειροκροτάμε», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.