MUNDIAL 2018

Στη ρώσικη ρουλέτα νικούν οι Κροάτες! (vids)

Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς επικράτησε 4-3 της Ρωσίας στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 η κανονική διάρκεια, 2-2 η παράταση)
Στη ρώσικη ρουλέτα νικούν οι Κροάτες! (vids)

Η Κροατία βγήκε νικήτρια στη διαδικασία των πέναλτι με 4-3 επί της οικοδέσποινας Ρωσίας και μετά από 20 χρόνια προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η διοργανώτρια προηγήθηκε στην κανονική διάρκεια και έμεινε ζωντανή στην παράταση, όμως η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς βρήκε τον τρόπο να πάρει το εισιτήριο για τις 4 καλύτερες του κόσμου.

Αντίπαλος της Κροατίας στην ημιτελική φάση θα είναι η Αγγλία, η οποία νωρίτερα επικράτησε 2-0 της Σουηδίας.

***

Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης του «Ολιμπίσκι Στάντιον Φιστ» του Σότσι η οικοδέσποινα έδειξε πιο δραστήρια, όμως οι παίκτες του Ζλάτκο Ντάλιτς δεν άργησαν να ισορροπήσουν την κατάσταση.

Μετά το 20’ καταγράφηκαν πολλά λάθη στη μεσαία γραμμή, ώσπου με τη συμπλήρωση 31 λεπτών, ο Αρτέμ Τζιούμπα έδωσε στον Ντένις Τσερίσεβ και εκείνος άνοιξε το σκορ με φανταστικό σουτ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής.

Η Κροατία, πάντως, δεν επέτρεψε στη Ρωσία να πάρει περισσότερο θάρρος, τουναντίον ισοφάρισε μόλις 8 λεπτά αργότερα με κεφαλιά του Αντρέι Κράμαριτς, έπειτα από γύρισμα του Μάντζουκιτς από αριστερά.

Αυτά τα 2 γκολ επιβεβαίωσαν ότι η Ρωσία βρήκε ένα κρυφό χαρτί στο πρόσωπο του Τσερίσεβ (δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Χάρι Κέιν με 4 «τεμάχια») και πως η Κροατία διαθέτει παροιμιώδη πλουραλισμό στην επίθεση με 7 διαφορετικούς σκόρερ!

Στο β’ ημίχρονο οι ομάδες ήταν πιο επιφυλακτικές, με την ομάδα του Ντάλιτς να έχει τη φλύαρη υπεροχή και εκείνη του Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ να ακολουθεί συνταγή… Ισπανίας, δηλαδή να περιμένει μια καλή αντεπίθεση για να απειλήσει.

Η Κροατία άγγιξε την ανατροπή στο 60’, όταν ο αμαρκάριστος Ιβάν Πέρισιτς σούταρε από κοντινή θέση και σημάδεψε το δεξί δοκάρι του Ιγκόρ Ακινφέεβ, τρία λεπτά πριν την αντικατάστασή του από τον Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς.

Ο Τσερτσέσοβ, από την πλευρά του, φρεσκάρισε τη μεσοεπιθετική γραμμή με την είσοδο των Αλεξάντρ Ερόχιν και Φιόντορ Σμόλοβ, επιλέγοντας να βγάλει τον αρχισκόρερ του, τον Τσερίσεβ.

Η Ρωσία απείλησε για πρώτη φορά στο 72’ με την κεφαλιά του Ερόχιν, ενώ η Κροατία απάντησε με τα σουτ των Λούκα Μόντριτς και Σίμε Βρσάλκο (το δεύτερο από θέση οφσάιντ) στο 76’.

Το πρόβλημα τραυματισμού του Ντάνιελ Σούμπασιτς στο 89’ και η αναγκαστική αλλαγή του Βρσάλκο στο ξεκίνημα της παράτασης μετέδωσαν ένα σχετικό άγχος στις τάξεις της βαλκανικής ομάδας.

Ωστόσο, ο Μόντριτς εκτέλεσε ένα κόρνερ από δεξιά προς το σημείο του πέναλτι, ο Ντομαγκόι Βίντα πήρε την κεφαλιά ανάμεσα από πολλά σώματα, η μπάλα πέρασε από μία… τρύπα και σαδιστικά κατέληξε στα δίχτυα του Ακινφέεβ.

Η Ρωσία κέρδισε, με τη σειρά της, δύο διαδοχικά κόρνερ στα επόμενα λεπτά, αλλά πέρασαν ανεκμετάλλευτα και, πλέον, τα χρονικά περιθώρια άρχισαν να στενεύουν.

Αλίμονο. Η άγρια ομορφιά του ποδοσφαίρου εμφανίστηκε στο Σότσι, όταν στο 115′ ο Άλαν Τζαγκόεβ εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Μάριο Φερνάντες έμεινε αφύλακτος και με κεφαλιά έστειλε το ματς στη διαδικασία των πέναλτι!

Η… ρώσικη ρουλέτα έδινε προβάδισμα στους γηπεδούχους, εντούτοις οι άστοχες εκτελέσεις των Σμόλοβ και Φερνάντες αποδείχθηκαν… περισσότερες από εκείνη του Κόβατσιτς και η Κροατία πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά με 4-3!

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σάντρο Ρίτσι (Βραζιλία)

ΓΚΟΛ: 31’ Τσερίσεβ, 115’ Φερνάντες – 39’ Κράμαριτς, 100’ Βίντα

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 109’ Γκαζίνσκι – 35’ Λόβρεν, 38’ Στρίνιτς, 102’ Βίντα

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: –

MVP: Ο Ντομαγκόι Βίντα. Σκόραρε στην παράταση, ψύχραιμος και στη διαδικασία των πέναλτι.

UP: Η μαχητικότητα της Ρωσίας. Παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε παίκτες-προσωπικότητες και χωρίς τους Τζιούμπα-Τσερίσεβ για μεγάλο χρονικό διάστημα, πάλεψε μέχρι τέλους για μία ακόμη υπέρβαση.

DOWN: Η απόφαση του Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ να αντικαταστήσει τους Τζιούμπα και Τσερίσεβ.

Η ΣΤΙΓΜΗ: Το πέναλτι του Λούκα Μόντριτς. Ο Ακινφέεβ βρήκε την μπάλα, η οποία όμως συνέχισε την πορεία της προς την εστία, κατέληξε στο δεξί δοκάρι και τα δίχτυα. Αυτό θα πει ρώσικη ρουλέτα.

ΡΩΣΙΑ (Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ): Ακινφέεβ, Φερνάντες, Κουτέποβ, Ιγκνασέβιτς, Κουντριάσοβ, Κουζιάγεβ, Ζόμπνιν, Σαμέντοβ (54’ Ερόχιν), Τσερίσεβ (67’ Σμόλοβ), Γκολόβιν (102’ Τζαγκόεβ), Τζιούμπα (79’ Γκαζίνσκι).

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλκο (97’ Τσόρλουκα), Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (74’ Πίβαριτς), Ράκιτιτς, Μόντριτς, Ρέμπιτς, Πέρισιτς (63’ Μπρόζοβιτς), Κράμαριτς (88’ Κόβατσιτς), Μάντζουκιτς.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στη ρώσικη ρουλέτα νικούν οι Κροάτες! (vids)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.