EUROPA LEAGUE

Λάζαρε, έχεις… αφηνιάσει!

Ο Χριστοδουλόπουλος πέτυχε δύο ακόμα γκολ και έβαλε την υπογραφή του στην πρόκριση επί της Λουκέρνης - Από κοντά και ο Γκερέρο!
Λάζαρε, έχεις… αφηνιάσει!

Με συνοπτικές διαδικασίες και συνάμα επιβλητικό τρόπο, ο Ολυμπιακός ξεπέρασε το εμπόδιο της Λουκέρνης και προκρίθηκε στα πλέι-οφ του Europa League, όπου περιμένει την αντίπαλο που θα προκύψει από το ζευγάρι Μπέρνλι-Μπασακσεχίρ.

Οι Πειραιώτες νίκησαν και στον επαναληπτικό αγώνα επί ελβετικού εδάφους, τη φορά αυτή με σκορ 3-1, και με συνολικά γκολ 7-1 (μετά το εντυπωσιακό 4-0 του «Γεώργιος Καραϊσκάκης») εξασφάλισαν το εισιτήριο για τον τελευταίο γύρο των προκριματικών.

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είναι… αφηνιασμένος και σκόραρε δύο γκολ (23′, 59′), όπως είχε πράξει και στην πρώτη αναμέτρηση (9/8). Ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο σημείωσε το τρίτο τέρμα του Ολυμπιακού (68′), ενώ για τη Λουκέρνη το γκολ της τιμής πέτυχε ο Σκελκίμ Ντεμασάι (82′). Λάζαρος και Γκερέρο «υπέγραψαν» την πρόκριση από την τρίτη προκριματική φάση στα πλέι-οφ, σκοράροντας και τα επτά γκολ: τέσσερα και τρία, αντίστοιχα!

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έδωσαν δυναμικό «παρών» και στη «Swissporarena», απολαμβάνοντας μία ακόμα σπουδαία ευρωπαϊκή βραδιά από την ομάδα τους. Στο γήπεδο βρέθηκε και ο διοικητικός ηγέτης του συλλόγου, Βαγγέλης Μαρινάκης!

Δεν έδωσε δικαιώματα

Ο Ολυμπιακός έκανε τα βασικά στη ρεβάνς και το σημαντικότερο: δεν έδωσε δικαιώματα στη Λουκέρνη να πιστέψει καν ότι υπάρχει έστω και 1% πιθανότητα για την ανατροπή. Η ελβετική ομάδα προσπάθησε να αιφνιδιάσει και να πετύχει ένα γρήγορο γκολ. Μετά την αρχική ορμή των γηπεδούχων, όμως, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που έπρεπε και «καθάρισε» νωρίς την υπόθεση-πρόκριση, χωρίς να ανησυχήσει ούτε μία στιγμή στην αναμέτρηση.

Στο 6′, ο Γκβίλια σέντραρε από δεξιά, ο Σερπφ έπιασε την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν άμεσα στην ευκαιρία της Λουκέρνης: στο 8′, μετά το βολέ του Γιαννιώτη, ο Σουλτς έκανε λανθασμένο υπολογισμό της μπάλας. Ο Γκερέρο πίεσε τον αντίπαλό του και έγινε αποδέκτης της μπάλας, πασάροντας με το δεξί στον επερχόμενο Φορτούνη, ο οποίος σούταρε στην κίνηση με το δεξί από το ύψος της μεγάλης περιοχής, όμως η μπάλα προσέκρουσε στο αριστερό δοκάρι, καθώς αρχικά αναπήδησε στο χορτάρι. Αυτό ήταν το τρίτο δοκάρι του αρχηγού των Πειραιωτών, σε δύο αγώνες κόντρα στη Λουκέρνη!

Ο Καμαρά δοκίμασε για ακόμα μία φορά τα πόδια του, καθώς συνηθίζει να απειλεί από μακρινή απόσταση. Στο 15′, σούταρε δυνατά και ευθύβολα με το δεξί, υποχρεώνοντας τον Σάλβι σε εντυπωσιακή απόκρουση, σε κόρνερ, με το αριστερό χέρι. Ένα σουτ του Σερπφ στο 18′, δεν ανησύχησε τον Γιαννιώτη (η μπάλα βρήκε στην εξωτερική πλευρά των διχτυών), για να φτάσουμε στο 23ο λεπτό, όταν και ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ, εξασφαλίζοντας την πρόκριση. Ο Ελαμπντελαουί έπαιξε υπέροχα το ένα-δύο με τον Ποντένσε και έβγαλε «συστημένη» σέντρα από τα δεξιά προς τους Γκερέρο και Χριστοδουλόπουλο. Ο Λάζαρος κινήθηκε στην πλάτη του Ισπανού ως κρυφός κυνηγός και με καρφωτή κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της αντίπαλης εστίας. Ήταν το 1-0 για τον Ολυμπιακό και το τρίτο γκολ του Έλληνα εξτρέμ, σε δύο επίσημους αγώνες!

Από εκεί και πέρα, η ρεβάνς απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα. Στο 27′, ο Σνόιβλι βγήκε στην πλάτη του Τσιμίκα και μπήκε στην περιοχή, μετά την κάθετη πάσα του Γκβίλια, κάνοντας το γύρισμα από δεξιά. Ο Ελαμπντελαουί, όμως, πρόλαβε τον Σερπφ και έβαλε την κόντρα για το κόρνερ. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Τσιμίκας έβγαλε σε θέση τετ α τετ τον Γκερέρο, ο οποίος είχε την επιλογή του Ποντένσε στα δεξιά, αλλά προτίμησε να τελειώσει μόνος του τη φάση. Ο Ισπανός επιθετικός καθυστέρησε και πλάσαρε άτσαλα, με τον Σάλβι να αποκρούει και τον Βόκα να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο. Ο Ελβετός τερματοφύλακας απέκρουσε με αστάθεια ένα δεξί σουτ του Ποντένσε στο 29′, με τον Γκερέρο να μην προλαβαίνει να «τσιμπήσει» την μπάλα.

Υπόθεση των Λάζαρου και Γκερέρο

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός διατήρησε τον έλεγχο της αναμέτρησης και απειλήθηκε ελάχιστα. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έπαιξαν με το χρόνο και κυνήγησαν περισσότερα γκολ. Βέβαια, δεν υπήρχε η απαιτούμενη ηρεμία σε κάποιες τελικές αποφάσεις (σε πάσα και εκτέλεση), αλλά παρόλα αυτά το 0-2 δεν άργησε να έρθει! Στο 58′, ο Ελαμπντελαουί έπαιξε ξανά το ένα-δύο, τη φορά αυτό με τον Λάζαρο, σεντράροντας από δεξιά. Ο Ποντένσε στόπαρε με το στήθος και σούταρε με το αριστερό από θέση μέσα αριστερά, αλλά ο Σάλβι έδιωξε σε κόρνερ. Στο 59′, ο Τσιμίκας εκτέλεσε το κόρνερ από αριστερά, ο Βούκοβιτς πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και πλάσαρε με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι. Η μπάλα προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι και ο Μιράντα με κεφαλιά-πάσα τροφοδότησε τον Λάζαρο, ο οποίος πλάσαρε με το αριστερό σε κενή εστία (ο Σάλβι ήταν εξουδετερωμένος από τη φάση του δοκαριού), «γράφοντας» το 2-0 μέσα στη Λουκέρνη!

Ο Πέδρο Μαρτίνς προφύλαξε τον Φορτούνη, ο οποίος είχε κίτρινη κάρτα από το πρώτο ημίχρονο, ενώ έδωσε αρκετό χρόνο σε Φετφατζίδη και Τοροσίδη. Στο 66′, ο Σνόιβλι εκτέλεσε φάουλ από θέση μέσα αριστερά, ο Γιαννιώτης βγήκε άγαρμπα και έδιωξε με τις γροθιές, ενώ στάθηκε τυχερός, καθώς η μπάλα κόντραρε στον Μπουχαλάκη και πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Στο 68′, ο Ολυμπιακός ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-0. Σε αντεπίθεση, ο Φετφατζίδης έπαιξε το ένα-δύο με τον Ποντένσε. Ο Πορτογάλος μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά και σούταρε, ο Σάλβι απέκρουσε προσωρινά, και ο Γκερέρο σε κενή εστία πλάσαρε εύστοχα με το δεξί. Επτά γκολ στα δύο παιχνίδια για τον Ολυμπιακό: 4 από τον Λάζαρο και 3 από τον Γκερέρο!

Ο Ισπανός επιθετικός παραχώρησε τη θέση του στον Ανσαριφάρντ, ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί καθόλου στο πρώτο ματς. Στο 80′, ο Ποντένσε έκανε έξοχη κάθετη πάσα, ο Φετφατζίδης σούταρε με δύναμη από θέση μέσα αριστερά στην περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία. Το μόνο που κατάφερε η Λουκέρνη ήταν να πετύχει το γκολ τιμής. Στο 82′, ο Γιαννιώτης απέκρουσε το σουτ του Σερπφ από θέση μέσα αριστερά στην περιοχή (τροφοδοτήθηκε από τον Βάργκας) και στην επαναφορά ο Ντεμασάι (μόλις είχε μπει στο ματς) με ευθύβολο αριστερό σουτ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Στο 87′, ο Βάργκας σούταρε στην κίνηση με το δεξί από το ύψος του πέναλτι, με την μπάλα να περνάει πάνω από την εστία. Πανάξια, ο Ολυμπιακός εξασφάλισε το πολυπόθητο εισιτήριο της πρόκρισης για τα πλέι-οφ του Europa League.

MVP: Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έφτασε τα 4 γκολ σε δύο επίσημους αγώνες και ηγείται από το ξεκίνημα της νέας σεζόν. Είναι μέσα στις φάσεις, πατάει περιοχή ως κρυφός κυνηγός, και βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή!

UP: Ο Κώστας Φορτούνης ήταν ο «άτυχος» σε αυτά τα δύο ματς με τη Λουκέρνη, μετρώντας συνολικά τρία δοκάρια! Απόψε, στο πρώτο ημίχρονο, ήταν απολαυστικός. Αισθητά βελτιωμένος είναι και ο Ομάρ Ελαμπντελαουί, ο οποίος βοηθάει πολύ στο δημιουργικό κομμάτι.

DOWN: Δεν υστέρησε κάποιος παίκτης του Ολυμπιακού, αισθητά, αλλά ο Ρόντερικ Μιράντα παραλίγο να βάλει σε… μπελάδες την ομάδα του από πολύ νωρίς, χωρίς να υπάρχει λόγος. Ήταν στην κρίση του διαιτητή η φάση του 4ου λεπτού. Πάντως, ο Πορτογάλος στόπερ είχε ενεργή συμμετοχή στα δύο από τα επτά γκολ των Πειραιωτών κόντρα στη Λουκέρνη.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ο Ρώσος, Κιρίλ Λεβνίκοβ, είχε ένα εύκολο βράδυ στη Λουκέρνη και η διαιτησία του πέρασε απαρατήρητη. Στο 4′, δεν διέκρινε πρόθεση στο χέρι εντός περιοχής του Μιράντα και άφησε το παιχνίδι να εξελιχθεί.

ΓΚΟΛ: 82′ Ντεμασάι – 23′, 59′ Χριστοδουλόπουλος, 68′ Γκερέρο

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: 56′ Άλβες – 32′ Φορτούνης

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ:

ΛΟΥΚΕΡΝΗ (Ρενέ Βάιλερ, 4-3-3): Σάλβι-Γκρέτερ, Άλβες, Σουλτς, Σίντλερ-Γκβίλια (81′ Ντεμασάι), Βόκα, Σνόιβλι (67′ Βάργκας)-Ούγκρινιτς (67′ Βολφ), Ελέκε, Σερπφ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς, 4-2-3-1): Γιαννιώτης-Ελαμπντελαουί, Μιράντα, Βούκοβιτς, Τσιμίκας-Μπουχαλάκης, Καμαρά (72′ Τοροσίδης)-Λάζαρος, Φορτούνης (63′ Φετφατζίδης), Ποντένσε-Γκερέρο (70′ Ανσαριφάρντ).

Λουκέρνη – Ολυμπιακός: Καμία αλλαγή από Μαρτίνς στην 11άδα

Λουκέρνη – Ολυμπιακός: Ολυμπιακοί και στη Λουκέρνη (vid)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Λάζαρε, έχεις… αφηνιάσει!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.