EUROPA LEAGUE

Η πρώτη κούπα κρίνεται στην Λιόν

Μαρσέιγ και Ατλέτικο Μαδρίτης κοντράρονται στον τελικό του Europa League, όπου ο Κώστας Μήτρογλου έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Έλληνας που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο!
Η πρώτη κούπα κρίνεται στην Λιόν

Το πρώτο από τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια κρίνεται σήμερα το βράδυ στη Λιόν. Ο τίτλος του Europa League είτε θα μείνει στη Γαλλία, αλλά θα πάει στη Μαρσέιγ 300 χιλιόμετρα νοτιότερα, είτε θα μετακομίσει στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη. Μαρσέιγ και Ατλέτικο Μαδρίτης, λοιπόν, κοντράρονται στον τελικό του Europa League (21:45) και δείχνουν έτοιμες για την υπέρβαση.

Μεταξύ αυτών που διεκδικούν τον τίτλο και ο Κώστας Μήτρογλου. Ο Έλληνας επιθετικός δέχθηκε έντονη κριτική στην αρχή της θητείας του στη Μασσαλία, αλλά από τον Ιανουάριο και μετά βρήκε τα πατήματά του και βοήθησε τους Γάλλους να βρεθούν στον τελικό.

Επιπλέον αν τα καταφέρει ο Μήτρογλου θα γίνει ο πρώτος Έλληνας που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο, έπειτα από τις αποτυχημένες προσπάθειες του Ζήκου με τη Μονακό στο Champions League το 2004, του Τζιόλη με τη Βέρντερ Βρέμης στον τελικό του Europa League το 2009, αλλά και τους έντεκα του Παναθηναϊκού το 1971 με τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Για τη Μαρσέιγ, λοιπόν, είναι υπέρβαση το δίχως άλλο. Κανείς δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι την περίμενε να φτάσει μέχρι εδώ. Έδειξε όμως σταθερότητα στα κρίσιμα σημεία της πορείας τους και ανέβασε στροφές στο φινάλε, ειδικά μετά τον προημιτελικό με την Λειψία. Εκείνο το σημείο ήταν το σημαντικό. Μετά την ήττα στη Γερμανία με 1-0, «ξύπνησε» και φάνηκε από το τελικό 5-2 της ρεβάνς.

Μέχρι στιγμής είναι η μοναδική γαλλική ομάδα που έχει πανηγυρίσει ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το 1993 κατέκτησε το Champions League, ενώ έχει δύο αποτυχημένες προσπάθειες για το Europa League ή πιο σωστά το UEFA Cup το 1999 όταν ηττήθηκε από την Πάρμα και το 2004 όταν συνέβη το ίδιο από τη Βαλένθια.

Στο αγωνιστικό κομμάτι των Γάλλων, ο Μητρογλου είναι καλύτερα από τον τραυματισμό του, αλλά επειδή έχει χάσει αρκετά παιχνίδια, λογικά θα ξεκινήσει από τον πάγκο. Δεν τίθεται θέμα απουσίας του σταρ της ομάδας Παγιέ, αλλά και των Ρολάντο και Λουίζ Γκουστάβο.

Από την άλλη, υπάρχει η Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι «ροχιμπλάνκος» κατέχουν την εμπειρία από τέτοιες αναμετρήσεις. Τουλάχιστον όσο αφορά το Europa League, αφού υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Σιμεόνε κατέκτησαν το τρόπαιο το 2010 με τη Φούλαμ και το 2012 με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Βέβαια στο Champions League δεν τα έχουν πάει πολύ καλά, αφού ηττήθηκαν το 2014 και το 2016 και τις δύο φορές από τη Ρεάλ.

Φέτος, βρέθηκαν στο Europa, τερματίζοντας τρίτοι μετά τις Ρόμα και Τσέλσι και όπως φάνηκε δεν είχαν αντίπαλο μέχρι τον τελικό. Ακόμη και τα παιχνίδια με την Άρσεναλ, ήταν σχετικά εύκολα για τους Ισπανούς, απέναντι στους «κανονιέρηδες» που ήταν στη χειρότερη φάση τους, των τελευταίων ετών.

Επιπλέον δεν είχαν και την πίεση από τις εγχώριες διοργανώσεις. Το πρωτάθλημα τέλειωσε νωρίς, η συμμετοχή τους στην πρώτη τετράδα που οδηγεί στο Champions League ήταν εξασφαλισμένη, οπότε έριξαν το ενδιαφέρον τους στο Europa League.

Το μεγάλο πρόβλημα για την Ατλέτικο είναι η απουσία του Σιμεόνε. Ο Αργεντινός είναι τιμωρημένος και θα βρίσκεται στην εξέδρα, και στη θέση του θα είναι ο βοηθός του Ερμάν Μπούργος. Αυτή είναι και η μοναδική απουσία, αφού όλοι οι ποδοσφαιριστές υπολογίζονται κανονικά.

Διαιτητής της αναμέτρησης είναι ο Ολλανδίας Κάιπερς.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η πρώτη κούπα κρίνεται στην Λιόν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Τάσος Τσόλκας

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.