MUNDIAL 2018

Οι πρεμιέρες στην ιστορία του Μουντιάλ

Από το 1966 άρχισαν να γίνονται με ένα ματς μόνο σε εξέλιξη
Οι πρεμιέρες στην ιστορία του Μουντιάλ

Ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει με αγωνία την έναρξη του Μουντιάλ σήμερα (14/6) με την αναμέτρηση της Ρωσίας με την Σαουδική Αραβία, να έχει ενδιαφέρον μόνο και μόνο γιατί είναι το εναρκτήριο ματς (ας μην κρυβόμαστε, έτσι κι αλλιώς πρόκειται για τις χειρότερες ομάδες της παγκόσμιας κατάταξης που μετέχουν στην διοργάνωση).

Το παγκόσμιο κύπελλο ξεκίνησε το 1930 και μέχρι το 1966, δεν υπήρχε ματς το οποίο έκανε πρεμιέρα (εξαίρεση το 1950). Αρκετά ματς διεξάγονταν την ίδια ώρα, καθώς από το 1966 ήρθε η αλλαγή με την διεξαγωγή ενός μόνο παιχνιδιού στην ημέρα έναρξης της διοργάνωσης.

Στην πρώτη διοργάνωση του 1930, δύο ματς έγιναν παράλληλα στις 15:00 τοπική ώρα. Γαλλία – Μεξικό (4-1) και ΗΠΑ- Βέλγιο (3-0) άνοιξαν την αυλαία, με τον Γάλλο Λουσιέν Λορέν να πετυχαίνει το πρώτο γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Το 1934 και το 1938, το Μουντιάλ διεξήχθη με νοκ άουτ αγώνες στην φάση των «16», με τα ματς να γίνονται παράλληλα.

Το σερί του Μεξικού

Μετά τον πόλεμο, το 1950 η πρεμιέρα έγινε για πρώτη φορά με ένα παιχνίδι σε εξέλιξη στην πρεμιέρα. Η Βραζιλία επικράτησε του Μεξικού με 4-0, χάρη σε δύο γκολ του Αντεμίρ και ένα των Ζαϊρ και Μπαλταζάρ.

Το 1954 επιστρέψαμε σε παράλληλα παιχνίδια. Τέσσερα ματς έγιναν ταυτόχρονα, με ένα από αυτά να είναι και πάλι το Βραζιλία – Μεξικό (5-0). Τα άλλα ήταν Γιουγκοσλαβία -Γαλλία (1-0), Ουρουγουάη-Τσεχοσλοβακία (2-0) και Αυστρία-Σκωτία (1-0).

Στο Μουντιάλ του 1958 η πρεμιέρα είχε δύο παιχνίδια. Και οποία έκπληξη… σε ένα από αυτά μετείχε και πάλι το Μεξικό. Το αποτέλεσμα ήταν βέβαια το ίδιο. Έχασε με 3-0 από την Σουηδία και είχε τέσσερις ήττες σε ισάριθμες πρεμιέρες σε Μουντιάλ. Το άλλο ματς ήταν το Ουγγαρία – Ουαλία (1-1).

Το 1962 έγινε ένα ματς από κάθε όμιλο την ίδια ώρα, στην πρώτη ημέρα της διοργάνωσης. Ουρουγουάη-Κολομβία 2-1, Χιλή-Ελβετία 3-1, Αργεντινή-Βουλγαρία 1-0 και ναι, Βραζιλία-Μεξικό 2-0 (τρίτη συνάντησή τους σε πρεμιέρα Μουντιάλ, πέμπτη για το Μεξικό).

Η αλλαγή και η κατάρα του 0-0

Από το 1966 άλλαξε οριστικά ο τρόπος που ξεκινά ένα παγκόσμιο κύπελλο. Καθιερώθηκε το ένα και μοναδικό εναρκτήριο ματς στην διοργάνωση, το οποίο αποδείχθηκε… καταραμένο.

Για τέσσερις σερί διοργανώσεις, δεν μπήκε ούτε ένα γκολ στο εναρκτήριο παιχνίδι! Το 1966 έμειναν στο 0-0 Αγγλία και Ουρουγουάη, το 1970 το Μεξικό με την ΕΣΣΔ, το 1974 η Βραζιλία με την Γιουγκοσλαβία και το 1978 η Δυτική Γερμανία με την Πολωνία!

Η… κατάρα έσπασε το 1982 από το Βέλγιο, το οποίο κέρδισε την Αργεντινή με 1-0, χάρη σε γκολ του Βάντερμπεργκ στο 62’ της αναμέτρησης στο Καμπ Νου.

Το 1986 η παγκόσμια πρωταθλήτρια αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Βουλγαρία, ενώ το 1990, ο Ροζέ Μιλά και η παρέα του από το Καμερούν, σόκαραν την Αργεντινή, επικρατώντας με 1-0.

Η δεύτερη κατάρα, αυτή που ήθελε να μην κερδίζει η παγκόσμια πρωταθλήτρια στην πρεμιέρα του Μουντιάλ, έσπασε το 1994 στις ΗΠΑ έστω και δύσκολα. Οι Γερμανοί με ένα γκολ του Κλίνσμαν, επικράτησαν με 1-0 της Βολιβίας.

Το 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας, η Βραζιλία χρειάστηκε ένα αυτογκολ του Μπόιντ για να επικρατήσει 2-1 της Σκωτίας στα τελευταία 15 λεπτά του αγώνα, ενώ το 2002, επιστρέψαμε στα… σοκ.

Η Γαλλία γνώρισε την ήττα από την Σενεγάλη με 1-0 και στη συνέχεια ήρθε και ο αποκλεισμός, με μία από τις χειρότερες παρουσίες ομάδας που αγωνιζόταν στο τουρνουά ως παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Πρεμιέρα με διοργανωτές

Από το 2006 άλλαξε και πάλι ο τρόπος που γίνεται η πρεμιέρα. Όχι ως προς τον αριθμό των ματς (ένα γίνεται ακόμη), αλλά ως προς το ποιος παίζει. Αυτός δεν είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά η διοργανώτρια χώρα. Και το 2006 ήταν η Γερμανία που κέρδισε με το εντυπωσιακό 4-2 την Κόστα Ρίκα.

Το 2010 η Νότια Αφρική έφερε ισοπαλία 1-1 με το Μεξικό, το οποίο έπαιζε για έβδομη φορά σε πρεμιέρα Μουντιάλ, ενώ στην τελευταία διοργάνωση, αυτή της Βραζιλίας, η «σελεσάο» επικράτησε με 3-1 της Κροατίας.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οι πρεμιέρες στην ιστορία του Μουντιάλ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.