MUNDIAL 2018

Στους «8» η Σουηδία με Φόρσμπεργκ (pics+vids)

Οι Σκανδιναβοί ήταν ανώτεροι από την Ελβετία και πήραν δίκαια την πρόκριση για τα προημιτελικά με γκολ του 27χρονου μεσοεπιθετικού της Λειψίας
Στους «8» η Σουηδία με Φόρσμπεργκ (pics+vids)

Ο 27χρονος Έμιλ Φορσμπεργκ πέτυχε το γκολ που έδωσε την πρόκριση στους Σκανδιναβούς με νίκη 1-0 κόντρα σε μία αγνώριστη Ελβετία.

Οι Σουηδοί ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, πειθαρχημένοι στο αρχικό τους πλάνο και δίκαια πήραν το εισιτήριο για την προημιτελική φάση του Μουντιάλ. Αυτή μάλιστα είναι η πρώτη φορά από το 1994 που η ομάδα του Γιάνε Άντερσον φτάνει στους “8” του Μουντιάλ και περιμένει τον αντίπαλο της από το ζευγάρι Κολομβία-Αγγλία.

Αντίθετα η Ελβετία… αύξησε τα ποσοστά αποτυχίας στους “16′ με 0/4 προκρίσεις. Και μάλιστα χωρίς να έχει σκοράρει. Το 1994 από την Ισπανία (3-0), το 2006 από την Ουκρανία (0-0 παρ., 0-3 πέν.) και το 2014 από την Αργεντινή (1-0 παρ.). Και δικαιολογημένα ήρθε ένας ακόμα αποκλεισμός με κάκιστη εμφάνιση.

Πρώτη καλή φάση στο ματς με το μακρινό σουτ του Σακίρι να μην ανησυχεί. Έκτοτε οι Σουηδοί σπατάλησαν δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Μάρκους Μπεργκ, ο οποίος την πρώτη φορά (8’) έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ και ένα λεπτό μετά σε τετ-α-τετ με τον Ζόμερ πλάσαρε πάνω στον Τζουρού.

Στην συνέχεια έπεσε ο ρυθμός, η Ελβετία ισορρόπησε το ματς και προσπάθησε να απειλήσει, χωρίς επιτυχία. Στο 24’ η κεφαλιά του Ζούμπερ πέρασε άουτ, με τους Σκανδιναβούς να χάνου νέα τεράστια ευκαιρία στο 28’ και πάλι με τον Μπεργκ, αλλά ο Ζόμερ εκτινάχθηκε στη δεξιά του γωνία και έδιωξε την τελευταία στιγμή.

Οι Ελβετοί έφτασαν στο γκολ στο 39’. Ο Ζούμπερ έκανε το γύρισμα στο ύψος του πέναλτι, με τον Τζεμαΐλι να σουτάρει στην κίνηση και την μπάλα να περνά λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Όλσεν. Και δύο λεπτά μετά οι Σουηδοί απώλεσαν νέα χαμένη ευκαιρία με τραγικό πλασέ του αφύλαχτου στο δεύτερο δοκάρι Έκνταλ .

Το δεύτερο μέρος δεν είχε την ίδια ένταση, αλλά οι Σουηδοί ήταν αυτοί που και πάλι είχαν τον έλεγχο του αγώνα. Και στο 66’ βρήκαν τον τρόπο να ανοίξουν το σκορ με δυνατό σουτ του Φόρσμπεργκ, με τη μπάλα να βρίσκει στο πόδι του Ακάνζι και να καταλήγει στα δίχτυα για το 1-0.

Έκτοτε οι Ελβετοί πήραν τα ηνία του αγώνα και αναζήτησαν την ισοφάριση. Έχοντας μία κλασική φάση στο 80’ με τον Φόρσμπεργκ να σώζει την τελευταία στιγμή την κεφαλιά του Εμπολό. Στο 91’ ο Όλσεν μπλόκαρε την κεφαλιά του Σεφέροβιτς και κράτησε το 1-0. Στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε ο Λανγκ με απευθείας κόκκινη κάρτα για σπρώξιμο στον Όλσον εκτός περιοχής.

MVP: Ο Έμιλ Φόρσμπεργκ. Ο 27χρονος μέσος ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να λύσει τον γόρδιο δεσμό, έπειτα από σωρεία χαμένων ευκαιριών, και με την βοήθεια του Ακάνζι.

UP: Ο Ρόμπιν Όλσεν. Πραγματοποιεί εξαιρετικό τουρνουά, με σοβαρότητα και φερεγγυότητα στα μετόπισθεν. Αλάνθαστος. Όποτε χρειάστηκε ήταν σταθερός και δε

DOWN: Ο Σερντάν Σακίρι. Όταν ο βραχύσωμος μέσος δεν είναι στα… καλά του, η Ελβετία έχει σοβαρό πρόβλημα στο δημιουργικό κομμάτι. Στο σημερινό ματς ήταν εξαφανισμένος, απείλησε ελάχιστα την αντίπαλη άμυνα και ουσιαστικά δεν βοήθησε καθόλου.

Η ΣΤΙΓΜΗ: Το γκολ του Φόρσμπεργκ. Οι Σουηδοί ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, αλλά πέτυχαν το γκολ της νίκης σε ένα σημείο που δεν υπερτερούσαν. Αλλά και με την βοήθεια της τύχης.

ΓΚΟΛ: 66’ Φόρσμπεργκ

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 31’ Λούστιγκ, 61’ Μπεχράμι, 68’ Τζάκα

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 93’ Λανγκ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)

ΣΟΥΗΔΙΑ (Γιάνε Άντερσον): Όλσεν, Λούστιγκ (82’ Κραφτ), Λίντελοφ, Γκράνγκβιστ, Αουγκούστινσον, Έκνταλ, Φόρσμπεργκ (82’ Όλσον), Σβένσον, Κλάεσον, Τοϊβόνεν, Μπεργκ (90’ Τελίν).

ΕΛΒΕΤΙΑ (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ακάνζι, Λανγκ, Τζουρού, Ροντρίγκεζ, Τζάκα, Μπεχράμι, Ζούμπερ (73’ Εμπολό), Τζεμαϊλί (73’ Σεφέροβιτς), Σακίρι, Ντρίμιτς.

https://www.youtube.com/watch?v=jKskegRQ-e8

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στους «8» η Σουηδία με Φόρσμπεργκ (pics+vids)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Λάππας

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.