ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ

Ο Μάτζουκας και η ιστορική εμφάνιση

Ο Λευτέρης Μάτζουκας σε ηλικία 15 ετών, τριών μηνών και δύο ημερών, έγινε ο νεότερος Έλληνας που παίζει στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια
Ο Μάτζουκας και η ιστορική εμφάνιση

Απέμεναν 1’22’’ για το τέλος της αναμέτρησης του Προμηθέα στο Βέλγιο κόντρα στον Οστάνδη και η ομάδα της Πάτρας είχε εξασφαλίσει την νίκη στον πρώτο αγώνα της ιστορίας της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ιστορική η 10η Οκτωβρίου για τον Προμηθέα, αν μη τι άλλο… Σ’ εκείνο το χρονικό σημείο, ο Μάκης Γιατράς, ένας άνθρωπος ταυτισμένος και δεμένος με την ομάδα όχι μόνο επαγγελματικά αλλά κυρίως συναισθηματικά, έκανε νεύμα στον Λευτέρη Μάτζουκα να περάσει στο παρκέ στην θέση του τοπ σκόρερ της ομάδας, Ρίον Μπράουν.

Και τότε ο Προμηθέας αλλά και ο νεαρός έγραψαν ιστορία για μια ακόμα φορά.

Ο Λευτέρης Ματζούκας έγινε ο νεότερος Ελληνας παίκτης που έπαιξε ποτέ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα από τότε που οι ομάδες μας έκαναν τις πρώτες τους διεθνείς εμφανίσεις. Κρατάμε μια επιφύλαξη γιατί πριν από 50 και πλέον χρόνια, τα στοιχεία έχουν χαθεί και θα πρέπει να ανακαλύψουμε τα φύλλα αγώνα. Αν και δύσκολα θα υπάρξει νεότερος…

Γεννημένος στις 8 Ιουλίου 2003, σε ηλικία 15 χρονών, τριών μηνών και 2 ημερών έγινε ο νεότερος Ελληνας παίκτης που έπαιξε ποτέ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και μετά από 28 χρόνια προσπέρασε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη.

Μάλιστα ο  νεαρός παίκτης έκανε ντεμπούτο στην Basket League σε ηλικία 14 ετών, 5 μηνών και 6 ημερών (14/2/2018) και στον αγώνα με τον Πανιώνιο στην Πάτρα, όταν έγραψε το πρώτο του ρεκόρ, το «εγχώριο». Τώρα έκανε και το διεθνές.

Τα άλλα «νεούδια» της Ευρώπης

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΛΒΕΡΤΗΣ

16 ετών- 2 μηνών- 15 ημερών

Ο εμβληματικός αρχηγός του Παναθηναϊκού κρατάει ένα ακόμα ρεκόρ που πλέον είναι μόνο «πράσινο» και όχι… πανελλαδικής εμβέλειας καθώς τον προσπέρασε ο Λευτέρης Ματζούκας. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1990 έκανε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο με τον Παναθηναϊκό σε ηλικία 16 ετών- 2 μηνών και 15 ημερών και το ρεκόρ του κρατούσε 28 ολόκληρα χρόνια μέχρι που εμφανίστηκε στο Βέλγιο ο νεαρός άσος του Προμηθέα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΤΣΗΣ

16 ετών- 7 μηνών- 2 ημερών

Στις 4 Νοεμβρίου 1997 και στον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Σλοβακοφάρμα στο ΟΑΚΑ (σκορ 87-60) για το Κύπελλο Σαπόρτα, ο Λευτέρης Σούμποτιτς έριξε στο παρκέ για πρώτη φορά τον Αντώνη Φώτση. Σε ηλικία 16 ετών- 7 μηνών και 2 ημερών, ο Φώτσης πλησίασε αρκετά το ρεκόρ του Αλβέρτη αλλά δεν τα κατάφερε. Μέχρι που εμφανίστηκε προχθές ο Λευτέρης Ματζούκας για να του το «κλέψει».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΟΥΝΤΖΗΣ

16 ετών- 8 μηνών- 20 ημερών

Στις 14 Απριλίου 2015 και στον αγώνα των πλέι οφ της Ευρωλίγκας κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, στην Μόσχα, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έριξε στο παρκέ τον Μιχάλη Λούντζη. Οι Μοσχοβίτες επικράτησαν εύκολα 93-66, ενώ ο Λούντζης με το καλάθι που πέτυχε έγινε ο νεότερος Ελληνας παίκτης που σκόραρε ποτέ στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Τρία χρόνια και 6 μήνες μετά, ο Λούντζης εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην σχετική λίστα.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

16 ετών- 9 μηνών- 5 ημερών

Κοντά στα Χριστούγεννα του 2000 (συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου) ο Κώστας Βασιλειάδης έκανε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο με τον ΠΑΟΚ κόντρα στην Φρανκφούρτη. Είναι ο νεότερος παίκτης του ΠΑΟΚ (τουλάχιστον την τελευταία 25ετία όπως προαναφέραμε) που έχει παίξει ποτέ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και ο μόνος που…έσπαγε την πράσινη κυριαρχία στην σχετική λίστα μέχρι που βρήκε «παρέα» από τον Λευτέρη Ματζούκα του Προμηθέα Πάτρας.

Οστάνδη- Προμηθέας 84-93: Ωραίος και Ευρωπαίος

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Μάτζουκας και η ιστορική εμφάνιση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College