ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

H… «HISTORICA» της ποδηλασίας στη Ρόδο

Τα ρολόγια… σταμάτησαν για τρεις μέρες στη Ρόδο. Ο λόγος; Η HISTORICA.
H… «HISTORICA» της ποδηλασίας στη Ρόδο

Η πρώτη συνάντηση των φίλων του κλασικού ατσάλινου ποδηλάτου στο «Σμαραγδένιο νησί» βρήκε απήχηση και άμεση ανταπόκριση στους λάτρεις των πεντάλ, μικρούς και μεγάλους.

Εκτός από τους «θρύλους» της ελληνικής ποδηλασίας (Κανελλόπουλο, Γκιτάκο, Βάσκο, Κούτρα, Παγούνα), το “παρών” έδωσαν όλες οι ένδοξες μορφές του αθλήματος, εκπρόσωποι της νέας γενιάς, αλλά και ελεύθεροι αθλούμενοι που μπήκαν στον… πειρασμό να φορέσουν στολές περασμένων εποχών και να διασχίσουν τα 50 χλμ, με τα καλοδιατηρημένα ποδήλατά τους .

Αφετηρία και τερματισμός για τους 50 συμμετέχοντες (ανάμεσά τους ήταν εκπρόσωποι από την Ιταλία, Τουρκία και Ολλανδία) ήταν η πλατεία της 7ης Μαρτίου.

Όλοι τους έκαναν μια στάση στο χωριό Θεολόγος για να γευτούν τοπικά προϊόντα και να έρθουν σε επαφή με ήθη και έθιμα του νησιού.

Τις προσπάθειές τους παρακολούθησε ο Τσέχος, πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, Πάβελ Ντόλεζελ.

Εμπνευστές της ιδέας ήταν ο Γιώργος Βογιατζής, ο Μιχάλης Καρπαθάκης και η Νεμρά Μπάστιαλι.

«Είναι το όραμα τριών ανθρώπων που θέλησαν να ξεθάψουν την ποδηλατική ιστορία της Ρόδου και όλης της Ελλάδας.

Με παλιά ποδήλατα, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, αλλά και την φυσική παρουσία όσων μπόρεσαν να παρευρεθούν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία έκθεση τριών ημερών, αλλά και μία βόλτα με ποδήλατα εποχής», τόνισε αρχικά ο Γιώργος Βογιατζής και αποκάλυψε πως η σύλληψη της HISTORICA οφείλεται στην ιταλική οικογένεια Faggin (κατασκευαστές ποδηλάτων), οι οποίοι διοργανώνουν στη γείτονα χώρα την «Eroica»:

«Είμαι αρκετά επηρεασμένος από την Ιταλία και θαυμάζω τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύουν και εκμεταλλεύονται ότι υπάρχει από την ιστορία τους, όχι μόνο στην ποδηλασία. Όταν φτάσαμε, σε ένα μικρό χωριουδάκι στο Gaiole in Chianti και είδα όλο αυτό τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά, εντυπωσιάστηκα.

Κατευθείαν λοιπόν μου γεννήθηκε η επιθυμία να φέρω τη διοργάνωση στη Ρόδο. Ευτυχώς, κατάφερα να μαζέψω αρκετούς… Μεγάλη συγκίνηση, ζωντάνεψαν αναμνήσεις. Φέτος μπήκαν τα θεμέλια. Κοιτάζουμε τώρα την επόμενη μέρα και του χρόνου θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί…».

Στο περιθώριο του ποδηλατικού αγώνα vintage, το «Νεστορίδειο Μέλαθρο» άνοιξε τις πύλες του και φιλοξένησε για τρεις μέρες την έκθεση ποδηλάτου της Historica, που διοργάνωσε ο Ποδηλατικός Όμιλος Ιβίσκος, έχοντας τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Ολυμπιονίκης καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι

Δικάζεται ο Ούρλιχ για καυγά με πόρνη!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «H… «HISTORICA» της ποδηλασίας στη Ρόδο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.