SPORTMINUTE

VARετή Βραζιλία με σωτήρα τον Κουτίνιο! (vid)

Ο Κουτίνιο στις καθυστερήσεις λύτρωσε τη «σελεσάο» η οποία χρειάστηκε να «ματώσει» για να επιβληθεί 2-0 των μαχητικών Κοσταρικανών
VARετή Βραζιλία με σωτήρα τον Κουτίνιο! (vid)

Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, ο Φιλίπε Κουτίνιο ήταν ο άνθρωπος που ηγήθηκε της Βραζιλίας, δίνοντας τη λύση και την πρώτη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας κόντρα στην Κόστα Ρίκα. Ο Νεϊμάρ έκανε το 2-0 στο φινάλε και ενώ πριν το VAR του είχε αρνηθεί -σωστά- πέναλτι.

Όσο κι αν οι καιροί έχουν αλλάξει, το ποδόσφαιρο που παίζεται πλέον στο Μουντιάλ υπηρετεί ξεκάθαρα την σκοπιμότητα και όχι το θέαμα, βλέποντας και μόνο τη φανέλα της «σελεσάο», περιμένεις ντρίμπλες, γκολ, φαντασία. Από αυτά δεν έχει αυτή η εκδοχή της. Περισσότερο φέρνει σε ευρωπαϊκή ομάδα που ένας αντίπαλος άριστα στημένος τακτικά μπορεί να την περιορίσει. Η Κόστα Ρίκα το έκανε για 90 λεπτά, κρατούσε την εστία της απαραβίαστη και τις ελπίδες της για πρόκριση ζωντανές. Ο Τίτε έριξε στο ματς όλα του να επιθετικά όπλα και ο Φιρμίνο τον δικαίωσε. Μια συνεργασία με τον Κουτίνιο και μεσολάβηση του κοντρόλ του Ζεσούς, απέφερε τη λύτρωση για τη Βραζιλία στις καθυστερήσεις (90+1′). Μόχθησε, πάλεψε και τελικά δικαιώθηκε σε ένα ματς που είχε διαφανεί από την αρχή πως δεν θα είναι απλή υπόθεση.

Το πρώτο μέρος εξελίχθηκε σε ένα επιθετικό μονόλογο, χωρίς όμως η ομάδα του Τίτε να απειλεί ουσιαστικά. Ο Μαρσέλο πήρε αρκετές πρωτοβουλίες, απειλώντας μάλιστα με δικά του σουτ αλλά το πρώτο που κατέληξε στο στόχο -στην αγκαλιά του Νάβας όμως- ήρθε στο 41ο λεπτό.

Η αλλαγή του Ντόουγκλας Κόστα στο ημίχρονο άλλαξε και τη διάθεση των Βραζιλιάνων. Στο 49’ η «σελεσάο» δημιούργησε την πρώτη πραγματικά καλή της φάση στο ματς, με τον Φάγκνερ να σεντράρει από δεξιά και την κεφαλιά του Ζεσούς να σταματά στο οριζόντιο δοκάρι. Στην εξέλιξη της φάσης η μπάλα στρώθηκε στον Κουτίνιο που όμως δεν κατάφερε να την στείλει στα δίχτυα, καθώς ο Γκαμπόα την έδιωξε πάνω από τη γραμμή.

Η πίεση συνεχίστηκε και στο 56’ ο Νάβας έδιωξε σε κόρνερ το κοντινέ πλασέ του Νεϊμάρ. Ο σούπερ σταρ της Παρί πήρε πέναλτι για τράβηγμα (78′), αλλά ο διαιτητής το πήρε πίσω μετά από εξέταση στο VAR, αφού οι παίκτες της Κόστα Ρίκα το απαίτησαν. Δικαιότατα, καθώς ο Νεϊμάρ… κατέρρευσε με ένα άγγιγμα. Το δράμα του πάντως «γλυκάθηκε» στο φινάλε, όταν στο 97′ βρήκε εξ επαφής δίχτυα από ασίστ του Κόστα.

Γκολ το οποίο είναι αυτό που σημειώθηκε πιο αργά από οποιοδήποτε άλλο σε κανονική διάρκεια αγώνα Μουντιάλ, ξεπερνώντας εκείνο του Γάλλου Αλέν Μποσίς το 1982! Σήμαινε πάντως τόσα για την συνείδηση του ίδιου, που μετά τη λήξη «άδειασε» ψυχολογικά, ξεσπώντας σε κλάματα.

MVP: Αν η Κόστα Ρίκα κρατούσε το μηδέν θα ήταν οΚέιλορ Νάβας. 7 αποκρούσεις μέτρησε πριν ο Κουτίνιο τον νικήσει από σημείο που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Τρίτο σερί ματς με το εθνόσημο που σκοράρει, δείχνοντας πως είναι ο Βραζιλιάνος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη κατάσταση. Δικαιωματικά ο πολυτιμότερος, όχι μόνο στο ματς, αλλά στο Μουντιάλ τους μέχρι στιγμής. Είχε επιπλέον φανταστικό ποσοστό, 92% στις πάσες.

DOWN: Γουίλιαν. Ήταν ένας από τους λόγους που η Βραζιλία σπατάλησε ένα ημίχρονο. Το απόλυτο… μηδέν από τη δεξιά πλευρά που την έκανε αυτόματα απόλυτα προβλέψιμη, επιχειρώντας συνέχεια από αριστερά με Νεϊμάρ και Μαρσέλο. Μεγάλη η διαφορά από τη στιγμή που μπήκε ο Κόστα

Η ΣΤΙΓΜΗ: Η μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα πριν το γκολ έπεσε στα πόδια του θεωρητικά ιδανικότερου. Ο Κουτίνιο έκανε την κάθετη προς τον Ζεζούς, ο Ντουάρτε στην προσπάθεια του να απομακρύνει τροφοδότησε τον Νεϊμάρ που βρέθηκε απέναντι στον Νάβας, όμως το πλασέ του από το ύψος της μεγάλης περιοχής δεν βρήκε καν εστία στο 73ο λεπτό. Απογοητευτικό.

H βραζιλιάνικη ντρίμπλα του Νεϊμάρ

Τρίτος σκόρερ όλων των εποχών στη «σελεσάο» ο Νεϊμάρ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπιόρν Κάιπερς (Ολλανδία)

ΓΚΟΛ: 90+1’ Κοουτίνιο, 90+7’ Νεϊμάρ

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 81’ Κουτίνιο, Νεϊμάρ / 84’ Ακόστα

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: –

 

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Τίτε): Άλισον, Φάγκνερ, Τιάγκο Σίλβα, Μιράντα, Μαρσέλο, Καζεμίρο, Παουλίνιο (68’ Φιρμίνο), Κοουτίνιο, Γουίλιαν (45’ Ντόουγκλας Κόστα), Νεϊμάρ, Γκαμπριέλ Ζεζούς (90+1’ Φερναντίνιο).

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Όσκαρ Ραμίρες): Νάβας, Ακόστα, Γκονζάλες, Ντουάρτε, Οβιέδο, Γκαμπόα (75’ Κάλβο), Γκουζμάν (83’ Τεχέδα), Μπόρχες, Βανέγκας, Μπράιαν, Ουρένια (54’ Μπολάνιος)

https://twitter.com/BarcaMediaAcc/status/1010158854615662597

Το πανόραμα του Mundial 2018

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «VARετή Βραζιλία με σωτήρα τον Κουτίνιο! (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Άγγελος Ρουχωτάς

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.