TOPS

Η τέχνη του φάουλ: Οι αρτίστες με χατ τρικ μόνο από εκτελέσεις

Ούτε Ζουνίνιο, ούτε Μπέκαμ, ούτε Μαραντόνα. Οι πέντε ποδοσφαιριστές που έχουν πετύχει χατ τρικ αποκλειστικά με απευθείας χτυπήματα φάουλ
Η τέχνη του φάουλ: Οι αρτίστες με χατ τρικ μόνο από εκτελέσεις

Μια εντυπωσιακή ντρίμπλα, μια άριστα δομημένη ομαδική προσπάθεια που θα οδηγήσει σε γκολ, ένα αλήτικο «σκάψιμο» σε τετ α τετ. Καλά όλα αυτά, αλλά με την μαεστρία των εκτελέσεων φάουλ δεν συγκρίνεται τίποτα. Απαιτεί ταλέντο, δεξιοτεχνία και άπειρη δουλειά. Αμέτρητες επαναλήψεις ούτως ώστε να γίνει τέλειο. Το σπουδαίο είναι πως οι παίκτες που θεωρούνται «ειδικοί», δεν είναι απαραίτητα οι κορυφαίοι στον κόσμο. Ούτε καν στην εποχή τους.

Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφοροι που γίνονταν ο τρόμος των τερματοφυλάκων όταν έστηναν την μπάλα για να εκτελέσουν ένα στημένο λίγο (ή και πολύ) έξω από την περιοχή. Για εκείνους οι πιθανότητες να καταλήξει η μπάλα στο πλεκτό ήταν περισσότερες από το φυσιολογικό.

Ζουνίνιο, Ζίκο, Πλατινί, Ριβάλντο, Μπέκαμ, Ροναλντίνιο μεταξύ αυτών. Μερικές από τις εκτελέσεις που δεν χορταίνεις να βλέπεις σε επανάληψη μέχρι να καταλάβεις πως το κατάφεραν, ανήκουν σε αυτούς. Το φάουλ του Μπέκαμ κόντρα την Ελλάδα, που έστειλε την Αγγλία στο Μουντιάλ του 2002. Εκείνο του Ρομπέρτο Κάρλος που αψήφησε τη βαρύτητα κόντρα στη Γαλλία, το all time classic “knuckleshot” του Ζουνίνιο από τα 37,5 μέτρα.

Ωστόσο ακόμα κι αυτοί, οι εκλεκτοί που έστελναν την μπάλα εκεί που τη διάταζαν, δεν κατάφεραν ποτέ δεν πετύχουν ένα επίτευγμα ιστορικό: χατ τρικ από εκτελέσεις φάουλ.

 

Ο master του είδους, Ζουνίνιο Μπερναμπουκάνο, με σχεδόν τριψήφιο αριθμό (!) καταγεγραμμένων επιτυχημένων εκτελέσεων ήταν εκείνος που έφτασε πιο κοντά. Τρεις φορές μάλιστα. Το 2002 κόντρα στην Οσέρ έβαλε δύο φάουλ, το 2005 με την Τουλούζ το επανέλαβε, όπως και με τη Νις το 2008.

Ο Λιονέλ Μέσι τα τελευταία χρόνια της καριέρας του έχει τελειοποιήσει κι αυτός τις εκτελέσεις, πετυχαίνοντας πέρυσι κάτι μοναδικό. Ξεκινώντας από το ματς με τη Τζιρόνα και συνεχίζοντας με Λας Πάλμας και Ατλέτικο Μαδρίτης, σκόραρε σε τρία σερί ματς της La Liga με φάουλ.

 

Εντυπωσιακό, όχι τόσο όμως όσο το αυθεντικό χατ τρικ από απευθείας εκτελέσεις. Αυτοί είναι οι πέντε καλλιτέχνες του είδους:

 

Κώστας Φραντζέσκος

Η ιστορία έχει γράψει: Ζουνίνιο (77), Πελέ (70), Λεγκροτάλιε (66), Ροναλντίνιο (66), Μπέκαμ (66), Μαραντόνα (62), Ζίκο (62), Κούμαν (60), Σένι (59), Μαρσελίνιο (59) και… Φραντζέσκος με 57 γκολ στην καριέρα του από εκτελέσεις φάουλ. Το όνομα του Έλληνα σπεσιαλίστα στις εκτελέσεις φάουλ ήρθε ξανά στην επικαιρότητα πέρυσι τον Απρίλιο όταν ο Μέσι έφτασε τα 40 γκολ από φάουλ στην καριέρα του. Ψάχνοντας λοιπόν ποιους έχει να περάσει ο Αργεντινός, οι περισσότεροι στάθηκαν στον άγνωστο στο εξωτερικό μεσοεπιθετικό που μεγαλούργησε την δεκαετία του ’90 κυρίως με τις φανέλες των Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ.

Ο Φραντζέσκος ήταν από τους παίκτες που ακόμα και στα πέναλτι, θα προτιμούσαν να… έχουν τείχος. Μικρή η διαφορά που του έκανε. Από τα 57 όμως γκολ, το χατ τρικ κόντρα στην Καστοριά στο τέλος της σεζόν 1996/97 είναι ιστορικό. Κι όχι γιατί επιτεύχθηκε με δύο διαφορετικές εμφανίσεις (ο ΠΑΟΚ άλλαξε στο ημίχρονο!), αλλά γιατί τον βάζει για αυτό το μοναδικό του ταλέντο σε ένα κλειστό κλαμπ. Τότε βέβαια δεν το συνειδητοποιούσε, καθώς μετά και το τρίτο γκολ, ο πανηγηρισμός του ήταν απλώς να γυρίσει προς τη σέντρα. Μια ακόμα μέρα στη δουλειά…

Μπέπε Σινιόρι

Ο διάσημος τρόπος εκτέλεσης του Ζουνίνιο, το knuckleshot, πέρασε στο επόμενο επίπεδο από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Είναι το χτύπημα με το εσωτερικό μέρος του ποδιού κατά το οποίο η μπάλα αλλάζει κατεύθυνση στον αέρα κάνοντας αδύνατο για τον γκολκίπερ να υπολογίζει την πορεία της. Πριν όμως αυτό το στυλ γίνει μόδα, όλοι προσπαθούσαν να αντιγράψουν τον Μπέπε Σινιόρι.

Θρύλος της Λάτσιο, ήρθε και τα μέρη μας για τον Ηρακλή (2004) έχοντας όμως αφήσει πίσω του τα καλά του χρόνια. Χαρακτηριστικό του Σινιόρι ήταν οι εκτελέσεις πέναλτι με ένα μόλις βήμα απόσταση από τη βούλα. Οι «λατσιάλι» λάτρεψαν το μαγικό αριστερό του και δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά μετά από παραστάσεις όπως το ματς με την Αταλάντα, τον Απρίλιο του 1994.

Μια επίδειξη ποικιλίας στις εκτελέσεις. Το πρώτο δύο με στρώσιμο και δυνατά σουτ, το τρίτο παρόμοιο με… πέναλτι. Με ένα βήμα φόρα. Χατ τρικ με φάουλ χαρακτηριστικό ενός από τα κορυφαία αριστερά πόδια στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου.

https://www.youtube.com/watch?v=EzFe-e5SqjE

Σίνισα Μιχαΐλοβιτς

Παραδοσιακά η Λάτσιο είχε σπεσιαλίστες στα στημένα. Πώς εξηγείται το ότι και τα δύο χατ τρικ με φάουλ στην ιστορία της Serie A τα έχουν

πετύχει ποδοσφαιριστές της; Ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς ήταν ένας κλασικός αμυντικός του Καμπιονάτο των 90s. Σκληρός στα όρια του αντιαθλητικού, ποτισμένος με μπόλικη βαλκανική «τρέλα». Είχε όμως ένα… αδύναμο σημείο. Τα φάουλ. «Έπαιζα ποδόσφαιρο για τα φάουλ. Διαφορετικά δεν μου άρεσε τόσο, αλλά τα φάουλ τα λάτρευα. Αν δεν υπήρχαν μπορεί να μην είχα ασχοληθεί με το άθλημα».

Ναι, ο Μιχαΐλοβιτς ήταν κράμα… Κούμαν και Βίνι Τζόουνς. Η ομοιότητά του με τον Ολλανδό, στον τέχνη τους στα στημένα, παρότι στόπερ. Η κορυφαία του παράσταση ήρθε κόντρα στην πρώην ομάδα του, Σαμπντόρια, το 1998. Τρεις εκτελέσεις, σα να ανέβαζε το βαθμό δυσκολίας. Οι πρώτες δύο πανομοιότυπες, με λίγα μέτρα διαφορά, η τρίτη από πραγματικά αδύνατη γωνία, εκεί κανονικά θα βολευόταν περισσότερο δεξιοπόδαρος.

 

Για τον Μιχαΐλοβιτς όμως, δεξιά ή αριστερά έξω από την περιοχή, ήταν το ίδιο. Έπαιζε για τα φάουλ.

Ρέι ΜακΚίνον

Κάποτε, τις αρχές των 90s, ήταν η μεγάλη ελπίδα του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου. Λένε πως ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στις πραγματικές προοπτικές του ταλέντου του. Ο Ρέι ΜακΚίνον έκανε πάντως καριέρα που κράτησε σχεδόν δύο δεκαετίες, στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας και τη Σκωτία. Γέννημα θρέμμα του Νταντί, αναδείχθηκε από τη Νταντί Γιουνάιτεντ και στο δεύτερο πέρασμά του από την ομάδα της καρδιάς του, το 1996 πέτυχε κάτι που ξεχωρίζει, στην μετριότητα της καριέρας του.

Κόντρα στην Κιλμάρνοκ πέτυχε και τα τρία γκολ της ομάδας του με εκτελέσεις φάουλ. Κι αν οι δύο πρώτες είναι συνηθισμένες, οι τρίτη είναι όσο εξεζητημένη γίνεται. Από μακρινή απόσταση, με τρία βήματα φόρα όλοι νομίζουν ότι θα διαλέξει εκτέλεση με δύναμη. Αυτός όμως επιχειρεί ένα πλασέ που περνά την μπάλα δίπλα από το τείχος, τη στέλνει να σκάσει δύο φορές πριν καταλήξει στην εστία. Κάτι από… Ροναλντίνιο στο βροχερό Νταντί.

Το ιδιαίτερο στην περίπτωσή του ήταν πως ποτέ δεν έγινε γκολτζής μέσος, συνεπώς τα τρία εκείνα γκολ, ήταν τα μισά της καλύτερης συγκομοιδής της καριέρας τους, που πέτυχε εκείνη τη σεζόν. Ενδεικτικά ο Μιχαΐλοβιτς πέτυχε περισσότερα γκολ με φάουλ, απ’ ότι εκείνος συνολικά στην καριέρα του.

Κριστιάνο ντα Σίλβα

Ο αντίλογος πριν μπούμε στο «ψητό». Το πέτυχε στο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας. Οι αντιδράσεις του αντίπαλου τερματοφύλακα δεν είναι ακριβώς επαγγελματικές. Αυτό δεν αναιρεί όμως το επίτευγμα όμως του Κριστιάνο ντα Σίλβα. Θα ήταν ένας ακόμα Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που δεν έχει πετύχει τίποτα ξεχωριστό, αλλά κάνοντας το χόμπι του σε ένα… εξωτικό πρωτάθλημα βγάζει ξεκούραστα χρήματα.

 

Είναι αυτός που πέτυχε πιο πρόσφατα χατ τρικ από φάουλ. Τον Δεκέμβριο του 2015. Η πρώτη του εκτέλεση κλασική πάνω από το τείχος, στη δεύτερη εκμεταλλεύτηκε την κακή εκτίμηση του τερματοφύλακα, που περίμενε σέντρα και στην τρίτη με ένα ξερό σουτ από τριάντα μέτρα ολοκλήρωσε το χατ τρικ.

Πάντως ο Κριστιάνο ντα Σίλβα είναι γνωστή καλτ ποδοσφαιρική φιγούρα στους παίκτες του FIFA, λόγω του ότι δεν κοστίζει πολύ και έχει υψηλή αξιολόγηση σε ταχύτητα, σουτ και τεχνική. Πρώτα έγινε διάσημος λόγω της EA Sports και… ακολούθως για το χατ τρικ του.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η τέχνη του φάουλ: Οι αρτίστες με χατ τρικ μόνο από εκτελέσεις», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Άγγελος Ρουχωτάς

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.