SPECIALS

Γιώργος Πομάσκι: Ο άνθρωπος που άλλαξε την προπονητική

Ο Γιώργος Πομάσκι σε 30 χρόνια προπονητικής, άλλαξε την ιστορία του στίβου στην Ελλάδα
Γιώργος Πομάσκι: Ο άνθρωπος που άλλαξε την προπονητική

Τρία «ναι», κανένα «όχι». Αυτό ήταν και είναι το μότο, του ανθρώπου που έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα του στίβου από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα. Του Γιώργου Πομάσκι. Τα τρία «ναι», αφορούν το τρίπτυχο… «δουλειά, δουλειά, δουλειά».

Ο Γκιόργκι, όπως είναι το όνομά του, ήταν ένας αθλητής από την Βουλγαρία που ήταν πάντα στην σκιά του τεράστιου Κρίστο Μαρκόφ και κατέληξε να γίνει ο πιο πετυχημένος προπονητής στην Ελλάδα, από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στην χώρα μας και έγινε «ένα» με αυτήν.

Βλέπετε από το 1988 αποφάσισε να μετακομίσει στη χώρα μας για τα… μάτια μιας γυναίκας. Η σύζυγός του, Εύα Νικολάου, έγινε το άλλο του μισό το 1985 και τρία χρόνια μετά, πήρε την απόφαση να έρθει να ζήσει στη χώρα μας και να γυμνάζεται εδώ. Υπήρχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ και ήθελε να είναι μέρος της ομάδας της Βουλγαρίας. Με το κλίμα στην χώρα μας να είναι καλύτερο, σκέφτηκε πως θα ήταν ιδανικό να προπονείται στην Ελλάδα.

Δεν επιλέχθηκε όμως να πάει στην Νότια Κορέα και κάπου εκεί ήρθε η αντίστροφη μέτρηση για να αποχωρήσει από τους αγώνες και να ασχοληθεί με την προπονητική, αφού στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του στο τριπλούν, ξεπέρασε για πρώτη και τελευταία φορά το φράγμα των 17 μέτρων (17,03μ.).

Βασδέκης ο πρώτος

Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική, πολλοί τον θεώρησαν… ονειροπόλο στο πρώτο του εγχείρημα με Έλληνα αθλητή. Αυτός ήταν ο Σπύρος Βασδέκης, πάνω στον οποίο έβλεπε έναν στρατιώτη. «Ότι του πεις το κάνει. Είναι στρατιώτης ο άνθρωπος. Θα πηδήξει 8 μέτρα», έλεγε στους οικείους του και τους ανθρώπους του στίβου, που τον περνούσαν για τρελό. Βλέπετε ως εκείνη την περίοδο καλύτερη επίδοση πάνω από τα 7,80μ. στο μήκος δεν είχε δει η Ελλάδα.

Τελικά τα κατάφερε. Έκανε τον Βασδέκη και έγινε ο πρώτος που έσπασε το φράγμα των 8 μέτρων. Και κάπου εκεί άρχισαν όλα…

Οι αθλητές του ξεπέρασαν όλα τα όρια. Η αδερφή του Σπύρου, η σπουδαία Όλγα Βασδέκη έγινε μαζί του η πρώτη που σπάει το φράγμα των 15 μέτρων. Η Νίκη Ξάνθου (ή Ξανθού όπως είναι κανονικά το επίθετό της) έγινε η πρώτη στο μήκος που σπάει το φράγμα των 7 μέτρων… Ο Πομάσκι έφερε μετάλλια και ρεκόρ και ταυτόχρονα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού στίβου.

Οι δύο Βούλες και οι σοκολάτες

Αν και η Βασδέκη γνώρισε τις πρώτες της επιτυχίες στις αρχές του ’90, αποφάσισε να αφήσει τον Πομάσκι για χάρη του τότε αρραβωνιαστικού της (και μετέπειτα συζύγου της), Π. Μαρκιανίδη. Τότε ήταν που άρχισε να συζητά με την Βούλα Πατουλίδου, το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μαζί στο μήκος. Η Πατουλίδου πήγε στην Βαρκελώνη να κάνει 100μ. εμπόδια και έγραψε ιστορία για τον ελληνικό αθλητισμό και από την επόμενη χρονιά άρχισε προπονήσεις στο μήκος με τον Πομάσκι.

Αυτός, την πρώτη ημέρα που πήγε η Πατουλίδου στην προπόνηση, της έδωσε μια σοκολάτα. «Θέλω να είμαι γλυκός μαζί σου γιατί μόλις αρχίζουμε προπονήσεις» της είπε. Μετά της… έβγαλε το λάδι.

Την ίδια περίοδο έχει αναλάβει και την Ξάνθου. Αυτή ήταν που ξεχώρισε αμέσως και έφτασε να κάνει άλματα στα 7 μέτρα. Έγινε παράλληλα η πρώτη αθλήτρια που του έφερε μετάλλιο, όταν βγήκε δεύτερη στο παγκόσμιο της Αθήνας το 1997. Οι κόποι του μόλις είχαν αρχίσει να δικαιώνονται.

Το αγώνισμά του όμως, το τριπλούν, δεν το έβγαλε από την προπονητική. Λίγα χρόνια μετά, ήρθε στον δρόμο του η Βούλα Τσιαμήτα. Έβλεπε πολλές προοπτικές πάνω της, αλλά ήταν μια δύσκολη αθλήτρια. Είχε μια… μανία με τις σοκολάτες. Έτσι ο Πομάσκι αποφάσισε να κάνει το απίθανο. Την προέτρεψε να τρώει κάθε μέρα σοκολάτα. Όσο πιο πολύ μπορεί. Μέχρι που στο τέλος η Τσιαμήτα την σιχάθηκε και δεν έφαγε ξανά…

Αυτό ήταν. Έγινε μια αθλήτρια τοπ κλάσης και το 1999 στην Σεβίλλη, μαζί με μια πρώην αθλήτρια του Πομάσκι και Βολιώτισσα όπως και η ίδια, έκαναν το 1-3 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Δύο αθλήτριες που δεν ήταν ποτέ φίλες, αλλά η μία «τραβούσε» την άλλη στις επιδόσεις. Και η νυν αθλήτρια του Πομάσκι, κέρδισε την πρώην…

Το κεφάλαιο Ολυμπιακός και η καινοτομία

Ο Πομάσκι είναι ένας άνθρωπος πολύ απαιτητικός στην δουλειά του. Απαιτεί απόλυτη πειθαρχεία, πολλή προπόνηση και τήρηση του προγράμματος στο ακέραιο. Δεν επιτρέπει καθυστερήσεις στην προπόνηση, ούτε να τον ενοχλεί ο οποιοσδήποτε την ώρα που δουλεύει. Επαγγελματίας με τα… όλα του. Το 2000 η ομάδα του Ολυμπιακού με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο, αποφασίσει να τον προσλάβει ως γυμναστή. Είχε τα στοιχεία που ήθελαν ως άνθρωπος και ως προπονητής. Για δύο χρόνια γύμναζε ποδοσφαιριστές όπως ο Τζιοβάνι, ο Λουτσιάνο, ο Γκόγκιτς, ο Ζάχοβιτς, ο Οφορίκουε, ο Αλεξανδρής, ο Τζόρτζεβιτς και άλλοι. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το νταμπλ, αλλά στην διάρκεια της σεζόν, ο Βούλγαρος προπονητής «τόλμησε» να κάνει κάτι που δεν είχε ξαναγίνει σε ομάδα ποδοσφαίρου.

Ανάγκαζε τους παίκτες που την Κυριακή δεν έπαιζαν στον αγώνα, να κάνουν κανονικά προπόνηση την επόμενη ημέρα! Συνήθως μετά τα κυριακάτικα ματς, οι ομάδες έδιναν ρεπό, πράγμα που σήμαινε πως όσοι δεν αγωνίζονταν, έμεναν απροπόνητοι για δύο ημέρες.

Μετά από δύο σεζόν ωστόσο αποχώρησε από την ομάδα. Δεν άντεχε να μένει μακριά από τον στίβο καθώς αυτό ήταν η ζωή του.

Η επιστροφή και η φυγή

Στα χρόνια που ακολούθησαν προπόνησε σπουδαίους αθλητές. Παπακώστας, Ζαλαγκίτης, Τσιάμης, Τσάτουμας… Πήρε έναν έμπειρο άλτη και τρία ταλαντούχα παιδιά, τα οποία έφτασαν μαζί του να κάνουν πανελλήνια ρεκόρ, όπως και οι πρώτοι του αθλητές.

Ωστόσο το 2005 ήρθε σε ρήξη με τον ΣΕΓΑΣ. Για περίπου έναν χρόνο εξέφραζε την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που λειτουργούσε η ομοσπονδία όσον αφορά τους αθλητές και την προετοιμασία τους και αποφάσισε να εγκαταλείψει (προσωρινά όπως αποδείχθηκε) την προπονητική.

«Σιγά σιγά μαζεύτηκαν πολλά. Πολλές είναι οι πίκρες. Εχουν σχέση με τη λειτουργία του ΣΕΓΑΣ, της ΓΓΑ, του αθλητισμού. Οσο πιο πολλά χρόνια είσαι στον αθλητισμό, τόσο πιο πολλά προβλήματα συσσωρεύονται. Υπάρχουν άσχημα φαινόμενα. Βλέπω ότι δεν μπορώ να κάνω αυτό που θέλω. Και όταν δεν μπορώ να κάνω κάτι όπως εγώ πιστεύω ότι πρέπει, καλύτερα να μην το κάνω», έλεγε και αποφάσισε να φύγει για την Βουλγαρία με τον επιχειρηματία Γιώργο Γλου, προκειμένου να ανοίξουν δουλειές. Έμεινε εκεί για έναν χρόνο. Επέστρεψε στην Ελλάδα καθώς η οικογένειά του ήταν εδώ

Το κεφάλαιο Παπαχρήστου

Όταν αποφάσισε να επιστρέψει στην προπονητική, πήρε αρκετά ταλέντα μαζί του. Ένα από αυτά ήταν η Βούλα Παπαχρήστου. Έβλεπε πως ήταν μια αθλήτρια με προοπτική για να γίνει κορυφαία. Όμως σαν την Τσιαμήτα, έτσι και αυτή ήταν δύσκολος χαρακτήρας. Δεν είχε πειθαρχία, ήταν αντιδραστική και εξωαγωνιστικοί παράγοντες (με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου για ένα tweet που προκάλεσε οργή για ρατσιστικό ύφος), έφερε την διακοπή της συνεργασίας.

Η Παπαχρήστου εξαφανίστηκε για λίγο, άφησε τον στίβο, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει. Πιο συνειδητοποιημένη για το τι συμβαίνει γύρω της, απευθύνθηκε ξανά στον Πομάσκι. Που την δέχτηκε με τους δικούς του όρους. Και κατάφερε να την βάλει πάλι στον χάρτη των μεταλλίων, με αποκορύφωμα το χρυσό στο Βερολίνο.

Βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία

Η αξία του δεν είναι αναγνωρισμένη μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Το 2017 η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία τον βράβευσε για την πολύχρονη παρουσία του στην προπονητική, αναγνωρίζοντας το έργο και την αξία του. Είναι η υψηλότερη διάκριση που δίνεται σε προπονητές και ο Πομάσκι ήταν αυτός που είχε την τιμή να βραβευτεί πέρυσι, στο γκαλά που έγινε στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Το βραβείο το παρέλαβε στην Ελλάδα, καθώς είχε αθλητές να γυμνάσει…

Η ζωή και οι παρέες σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Ο έμπειρος προπονητής εκτός από τις αμέτρητες ώρες που περνάει στον στίβο, έχει και ένα καφέ στο Γαλάτσι. Για πολλά χρόνια το είχε μαζί με τον πρώτο του αθλητή, τον Σπύρο Βασδέκη, με τον οποίο εξακολουθούν να είναι πολύ φίλοι. Ο Βασδέκης άφησε την επιχείρηση, αλλά οι δυο τους είναι… γείτονες, καθώς έχτισαν δίπλα δίπλα τα εξοχικά τους στην Λούτσα.

Και μπορεί να ζει μόνιμα στην Ελλάδα, αλλά συχνά πάει στην Βουλγαρία. Εκεί βρίσκει τους «κολλητούς του». Τον μεγάλο του αντίπαλο στους αγώνες, αλλά φίλο εκτός αυτών, Κρίστο Μαρκόφ και τον πρώην άντρα της κορυφαίας άλτριας του ύψους, Στέφκα Κονσταντίονοβα, τον Νικολάι. Αυτή είναι η παλιο-παρέα του…

[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γιώργος Πομάσκι: Ο άνθρωπος που άλλαξε την προπονητική», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Ευθυμιάδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.