SPECIALS

Το αριστερό μου χέρι. Του Ρόμπερτ Γουίτακερ Τζούνιορ

«Λένε πως όταν επιχειρήσεις την κίνηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αν επιχειρήσεις να σκοράρεις, μπορείς να την καταστρέψεις». Πόσες φορές… Αυτή η διαολεμένη κίνηση έχει προβάλλει μπροστά από τους οφθαλμούς του Ρόμπερτ Γουίτακερ Τζούνιορ πολλές φορές. Σε διαφορετικές περιπτώσεις. Σε κάποιες, ελάχιστες, έσφαλε. Επιχείρησε να πάρει το… εκατομμύριο και να το βάλει στα πόδια. Διέθετε...
Το αριστερό μου χέρι. Του Ρόμπερτ Γουίτακερ Τζούνιορ

«Λένε πως όταν επιχειρήσεις την κίνηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αν επιχειρήσεις να σκοράρεις, μπορείς να την καταστρέψεις».

Πόσες φορές… Αυτή η διαολεμένη κίνηση έχει προβάλλει μπροστά από τους οφθαλμούς του Ρόμπερτ Γουίτακερ Τζούνιορ πολλές φορές. Σε διαφορετικές περιπτώσεις. Σε κάποιες, ελάχιστες, έσφαλε. Επιχείρησε να πάρει το… εκατομμύριο και να το βάλει στα πόδια.

Διέθετε ισχυρό άλλοθι. Την άγνοια κινδύνου. Την παιδική ηλικία. Το εύκολο κέρδος.

Την πρώτη φορά ήταν δέκα ετών. Η πρώτη ημέρα της νέας ζωής του. Ακόμη και αν ο ίδιος δεν τον γνώριζε.

Εκείνη τη στιγμή, η γραμμή του βίου του ακολούθησε ένα διαφορετικό σταυροδρόμι.

Γεμάτο δυσκολίες. Διαφορετικές καταστάσεις. Και μπάσκετμπολ.

Από τότε έχουν κυλήσει 22 έτη. Και ο Γουίτακερ παραμένει αθεράπευτα «ερωτευμένος» με το άθλημα.

Και δεν σταματά να ονειρεύεται πως μία ημέρα, αργά ή γρήγορα, θα ακολουθήσει το επαγγελματικό μετερίζι. Ποτέ, άλλωστε, δεν είναι αργά.

Η επιτυχία του θα είναι μοναδική. Ο πρώτος στην ιστορία του αθλήματος, ο οποίος θα έχει μόνο ένα χέρι!

Ναι, ο Ρόμπερτ Γουίτακερ Τζούνιορ διαθέτει μοναχά ένα χέρι. Εκείνο το παιδικό σφάλμα του στέρησε το αριστερό χέρι του.

Μαζί με τον αδερφό του συνήθισαν να σκαρφαλώνουν στο δέντρο που υπήρχε μπροστά από την κατοικία τους. Εκείνη την ημέρα τα δύο παιδιά… πέταξαν πιο ψηλά απ’ ότι έπρεπε. Και ο Ρόμπερτ Τζούνιορ έπιασε ένα γυμνό καλώδιο ηλεκτρισμού, το οποίο περνούσε πάνω στο δέντρο.

ΜΠΑΜ!

Ο ήχος ήταν εκκωφαντικός. Διαπεραστικός. Παρέμεινε παγωμένος στο δέντρο. Και το κορμί του έβγαζε καπνούς. Ο ηλεκτρισμός τον είχε διαπεράσει από το αριστερό χέρι, μέχρι τον κορμό και από εκεί ως το δεξί πόδι του!

Η διαδρομή προς το νοσοκομείο ήταν ατελείωτη. Απαιτήθηκαν σχεδόν δύο ώρες, προτού ο ίδιος και η μητέρα του, Λαχόμα Σάντερς, φτάσουν σε μία κλινική, κάπου κοντά στο Ντάλας.

Οι γιατροί δε θέλησαν να σηκώσουν ψηλά τα χέρια. Αλλά δε μπορούσαν να κάνουν πολλά. Το χέρι θα έπρεπε να κοπεί. Όχι από το ύψος του αγκώνα, όπως υπολόγιζαν στην αρχή. Αλλά από τον ώμο!

Το σοκ ήταν τεράστιο. Και δεν ήταν το τελευταίο. Ο Ρόμπερτ Γουίτακερ Τζούνιορ κινδύνεψε να χάσει και το δεξί πόδι του.

Το μπάσκετ έγινε το αποκούμπι του. Έτσι και αλλιώς, όταν διέθετε και τα δύο χέρια του, λογίζονταν ως ένα από τα καλύτερα ταλέντα στη μικρή πόλη του Τζάκσονβιλ.

https://twitter.com/i/status/974724263017177088

Το χαμένο χέρι αποτέλεσε ένα σημαντικό μειονέκτημα. Αλλά του πρόσθεσε κάτι άλλο, σημαντικό. Του αφαίρεσε τον φόβο.

Στην αρχή ήταν δύσκολα. Ποιος προπονητής, άλλωστε, θέλει στην ομάδα του ένα παιδί δίχως χέρι; Μοναχά ο Μάικλ Χάμλετ. Ο κόουτς μίας παιδικής ομάδας στο Τζάκσονβιλ.

Τον πήρε στην ομάδα του όταν ακόμη ο πιτσιρικάς ήταν στο νοσοκομείο. Δεν ήταν μία κίνηση παρηγοριάς. Λίγο αργότερα, φάνταζε ως μία επιλογή λύτρωσης. Για τον ίδιο τον αθλητή.

Ο Χάμλετ ήταν εκείνος που του έμαθε τη μηχανική για τον νέο τρόπο σουτ. Πως να γίνει πιο γρήγορος. Και περισσότερο απρόβλεπτος. Βλέπετε, με ένα χέρι η ισορροπία αλλάζει. Όπως και η κίνηση. Και ο Γουίτακερ έπρεπε να ξεκινήσει από το… μηδέν.

Χρειάστηκε δύο ολάκερα χρόνια, προκειμένου να μπορεί να παίξει μπάσκετ.

Στην αρχή, οι αντίπαλοί του τον αντιμετώπιζαν χαλαρά. Σύντομα άλλαξαν τη συμπεριφορά τους. Απαιτήθηκαν μερικές εντυπωσιακές κινήσεις και μπόλικα σουτ τριών πόντων στη… μούρη του εκάστοτε αμυντικού.

Τότε όλοι έμαθαν για ένα πιτσιρίκι, το οποίο μολονότι έχει ένα χέρι, δε χάνει σουτ!

Το τελευταίο είναι αληθινό. Πέρα για πέρα. Ο Γουίτακερ φρόντισε να το πιστοποιήσει σε ένα τουρνουά «Νοκ άουτ». Εκεί υπάρχει ένας κανόνας: όποια ομάδα ευστοχήσει στα περισσότερα σουτ, κερδίζει.

Καυχήθηκε, προτού ξεκινήσουν, πως δεν θα χάσει ούτε ένα σουτ. Δε λάθεψε. Απέκλεισε μόνος του τέσσερις ομάδες.

Πηγή: theundefeated.com

Τα χρόνια του Λυκείου ήταν περισσότερο δύσκολα. Η πραγματικότητα πρόλαβε τον Γουίτακερ. Διαπίστωσε πως θα ήταν δύσκολο, όχι μόνο να βρει χρόνο συμμετοχής στην ομάδα μπάσκετ, αλλά και να αποφοιτήσει. Κάπου εκεί ήρθε το επόμενο σφάλμα.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, για κατοχή κοκαΐνης!

Το αποτέλεσμα έμοιαζε με ένα μεγαλοπρεπέστατο σκαμπίλι στο πρόσωπο. Ικανό να βγάλει τον καθένα από τον οποιοδήποτε… λήθαργο.

Κάπου εκεί ο πρωταγωνιστής μας αποφάσισε να πορευθεί έχοντας στο μυαλό και στην καρδιά του ένα εδάφιο της Βίβλου: «Μπορώ να κάνω τα πάντα με τη βοήθεια του Χριστού, ο οποίος μου δίνει δύναμη».

Η αλήθεια είναι πως χρειάστηκε αρκετή δύναμη. Για κάθε φορά που αμφισβητούσε τις ικανότητές του. Για κάθε φορά που κάποιος άλλος αμφισβητούσε τις ικανότητές του. Για κάθε φορά που αναμετρήθηκε με την κατάθλιψη. Για κάθε φορά που από το μυαλό του περνούσε το ερώτημα «γιατί σε εμένα;»…

Για δέκα χρόνια, από το 2004 και έπειτα, γύρισε αρκετές ερασιτεχνικές λίγκες από το Τέξας μέχρι τη Λουιζιάνα.

Το 2014 αποφάσισε να επεκτείνει τα σύνορά του. Πληροφορήθηκε για το πρόγραμμα που τρέχει ο Τζον Σόλομον. Και ταξιδεύει αθλητές σε διάφορες λίγκες του κόσμου, προκειμένου να βρουν δουλειά.

Στην Ασία δεν ήταν τυχερός. Στο Μεξικό κατάφερε να βρει μία ομάδα (τους Πιονέρος Ντε Λος Μοκίς), η οποία του έδωσε την ευκαιρία. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε.

Στο πρώτο παιχνίδι, ο χρόνος συμμετοχής του ήταν ελάχιστος. Το ίδιο και στο δεύτερο. Ο Σόλομον πήγε να ζητήσει τον λόγο. Η απάντηση που εισέπραξε από τον προπονητή της ομάδας, Γκίλμπερτ Λόπες ήταν κυνική, όσο και αναμενόμενη. «Τι πρέπει να κάνει για να πάρει παραπάνω χρόνο;», ήταν το ερώτημα. Ποια ήταν η απόκριση; «Να έχει άλλο ένα χέρι»!

Η απομάκρυνση του… γκρίνγκο με το ένα χέρι ήταν θέμα χρόνου. Όπως και έγινε. Φτου και από την αρχή…

Η ζωή είναι δύσκολη, δίχως την προσθήκη καμίας απρόβλεπτης συνθήκης. Ο Ρόμπερτ Γουίτακερ Τζούνιορ διαθέτει μπόλικες από δαύτες. Αλλά δεν τα παρατά. Έχει μία φαμίλια να ταΐσει. Και ένα όνειρο να πραγματοποιήσει: να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ. Και ας έχει μοναχά ένα χέρι…

[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το αριστερό μου χέρι. Του Ρόμπερτ Γουίτακερ Τζούνιορ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.