SPECIALS

Στα ίδια «κιτρινόμαυρα» χνάρια

Το αναγράφει το… ριζικό της. Ξεριζωμός. Καταστροφή. Μα και άνθιση. Αθλητικό μεγαλείο. Και η ΑΕΚ ξανά προς τη δόξα τραβά. Και όπου την βγάλει… Το διάβα της θαρρείς πως είναι στρωμένο με ροδοπέταλα. Ο ίδιος δρόμος ήταν – νωρίτερα – γεμάτος αγκάθια. Και η ΑΕΚ αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη πως ένα ρόδο μπορεί να...
Στα ίδια «κιτρινόμαυρα» χνάρια

Το αναγράφει το… ριζικό της. Ξεριζωμός. Καταστροφή. Μα και άνθιση. Αθλητικό μεγαλείο. Και η ΑΕΚ ξανά προς τη δόξα τραβά. Και όπου την βγάλει…

Το διάβα της θαρρείς πως είναι στρωμένο με ροδοπέταλα. Ο ίδιος δρόμος ήταν – νωρίτερα – γεμάτος αγκάθια. Και η ΑΕΚ αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη πως ένα ρόδο μπορεί να φυτρώσει ανάμεσα  στα (ποδοσφαιρικά ή μπασκετικά) χαλάσματα.

Θαρρείς πως ο… τροχός γύρισε. Για όσο κρατήσει. Και το έπραξε σε ταμπλό διπλό.

Το… δίδυμο φαινόμενο του ποδοσφαιρικού και του μπασκετικού τμήματος των «κιτρινόμαυρων» δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο.

Αποτελεί, ωστόσο, κάτι ιδιαίτερο. Και ξεχωριστό.

Μία όμορφή ιστορία προς αφήγηση, για τα χρόνια που θα έρθουν. Είτε αυτά προμηνύονται (επίσης) ρόδινα, είτε καταστροφικά.

Σας το είπαμε και παραπάνω, η ΑΕΚ είναι μαθημένη. Και τίποτα δε μοιάζει ικανό να την… σκοτώσει ολοκληρωτικά.

Αλλιώς δε μπορεί να εξηγηθεί. Τούτη τη στιγμή, η ποδοσφαιρική ομάδα είναι πρωταθλήτρια Ελλάδας και συμμετέχει στους ομίλους του Champions League, για πρώτη φορά έπειτα από μία ντουζίνα ετών. Και μόλις 3,5 χρόνια , ύστερα από την επιστροφή της στη Super League.

Το μπάσκετ μπορεί να καυχιέται και για τα ευρωπαϊκά κατορθώματά του. Έξι χρόνια έπειτα από την… πορτοκαλί επάνοδο στο χώρο των… μεγάλων παιδιών, η ΑΕΚ κουβαλά τίτλους και στις δύο… μασχάλες της: το Κύπελλο και το Basketball Champions League.

Το παρελθόν τους ήταν συνυφασμένο. Ο… χαμός τους ήρθε σχεδόν την ίδια εποχή. Παράλληλη πορεία είχε και η επιστροφή τους. Με αποκορύφωμα εκείνο το «κιτρινόμαυρο» διήμερο του Μαΐου, όταν το ποδοσφαιρικό τμήμα λάμβανε την κούπα του πρωταθλητή και το μπασκετικό, 24 ώρες αργότερα, το τρόπαιο του Champions League.

Μία τρόπον τινά… ασίστ για μία ακόμη σύνδεση. Βλέπετε, υπάρχει και το άλλο Champions League. Αυτό που αναγνωρίζουμε ως το πιο πολύτιμο. Το ποδοσφαιρικό. Το οποίο φέτος θα έχει και… άρωμα ΑΕΚ!

Το παρελθόν οφείλει να οδηγεί το παρόν. Με τα καλά και τα κακά του. Και όλα μαζί πρέπει να πλάθουν το μέλλον.

Μεγάλη Τετάρτη του 2011, ο υποβιβασμός του μπάσκετ.

Τι προηγήθηκε της άνθησης; Μα φυσικά μία διπλή… αυτοκτονία.

Η «σκανδάλη» πατήθηκε. Δις. Ο τίτλος του… δράματος απλός: Η ημέρα που η Ένωση… αυτοκτόνησε.

Η πρώτη φορά συνέβη στις 20 Απριλίου 2011. Μεγάλη Τετάρτη. Το μπασκετικό τμήμα της ΑΕΚ γνώριζε τον υποβιβασμό, παρά τη νίκη της την τελευταία αγωνιστική απέναντι στον Πανιώνιο. Βλέπετε, τα μαντάτα που κατέφθαναν από τη Ρόδο δεν ήταν ευχάριστα. Ήταν τέτοια μόνο για τον Ηλυσιακό, ο οποίος επικρατούσε (58-49) και παρέμενε στην κατηγορία, εις βάρος της «Βασίλισσας».

Η δεύτερη φορά άργησε δύο χρόνια. ήταν 21 Απριλίου 2013. Η ποδοσφαιρική ΑΕΚ ηττήθηκε στο Περιστέρι (1-0) και υποβιβάστηκε. Η κατρακύλα δε σταμάτησε εκεί. Λίγο αργότερα το φινάλε της διαδρομής ανέγραφε με πελώρια γράμματα «Γ’ ΕΘΝΙΚΗ»!

Στο μεσοδιάστημα των δύο… αυτοκτονιών, το τμήμα μπάσκετ επιχείρησε να επιστρέψει. Όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά είδε το έργο του να δυσχεραίνει. Να αγγίζει την εξαφάνιση. Ποιος είπε ότι μία ιδέα δεν μπορεί να… ξεφτίσει μια και για πάντα;

Την πρώτη σεζόν στην Α2 η ΑΕΚ απέτυχε να υποβιβαστεί. Τερμάτισε στην 4η θέση, μόλις δύο βαθμούς από την κορυφή. Τα δικά της αρνητικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που δεν ήταν δα και ευνοϊκά, οδήγησαν σε μία απόφαση: Β’ Εθνική! Και ό,τι βγει.

Αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν τελικά.. χρυσάφι. Από αυτή την αρνητική εξέλιξη, τον Σεπτέμβριο του 2014, βρέθηκε στο διάβα της ΑΕΚ ο Μάκης Αγγελόπουλος. Ο οποίος κόπιασε και ξόδεψε αρκετά χρήματα, αλλά την είδε από την ανυπαρξία της τρίτης κατηγορίας, να φτάνει, βήμα – βήμα, στην κορυφή. Σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έστω και αν το δεύτερο δεν ονομάζεται Ευρωλίγκα. Το λένε Basketball Champions League.Και είναι αρκετό για να αποκτήσει την αίγλη ο τίτλος των… γαλαζοαίματων που φέρει η… Βασίλισσα.

Με όλα αυτά, λησμονήσαμε το ποδόσφαιρο. Το αφήσαμε στα… τάρταρα της B’ Εθνικής. Ο «σκόπελος» ξεπεράστηκε. Όπως και το επόμενο εμπόδιο που προέβαλλε. Το τελευταίο. Πριν τη Super League.

Η αλήθεια είναι όπως στο μπάσκετ, έτσι και στο ποδόσφαιρο υπήρχε μία πατριαρχική φιγούρα. Βγαλμένη από αλλοτινές εποχές, ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Παρακολούθησε και αυτός το δικό του δημιούργημα να αποχωρίζεται τα… χαλάσματα και να αποκτά μορφή. Να διαθέτει περίσσιο θράσος. Και το σημαντικότερο: να μετρά το… βάρος της επιτυχίας στη μοναδική μονάδα μέτρησης, την οποία αναγνωρίζουν οι οπαδοί: τους τίτλους. Από την περίφημη, πια, Τριγλία Ραφήνας, ένα σκαλί παραπάνω. Και από εκεί στο κερδισμένο Κύπελλο. Και έπειτα στο πρωτάθλημα. Και λίγο παραπέρα, στα… αστέρια. Και στο Champions League. Και όλα αυτά σε κάτι παραπάνω από 1.200 ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα που η ΑΕΚ βροντοφώναζε πως επέστρεψε. Η αναμονή και η επιμονή άξιζαν.

Το «κιτρινόμαυρο» timeline της ΑΕΚ

20/4/2011

Η ΑΕΚ επικρατεί του Πανιώνιου (76-68), αλλά υποβιβάζεται στην Α2 για πρώτη φορά στην ιστορία της.

1/10/2011

Δίνει την πρώτη αναμέτρησή της στην Α2, κόντρα στον Αρκαδικό, την οποία και κερδίζει (66-64).

25/7/2012

Η ερασιτεχνική ΑΕΚ, με τη σύμφωνη γνώμη του Γιάννη Φιλίππου δηλώνει αδυναμία συμμετοχής στην Α2 και έκανε αίτημα να αγωνιστεί στη Β’ Εθνική!

21/4/2013

Στο γήπεδο του Περιστερίου γράφεται ίσως η πιο «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ, καθώς η ήττα με 1-0 και το γκολ του Γιαννούλη στο 92΄ επικυρώνει τον υποβιβασμό της, ο οποίος λίγα 24ωρα αργότερα οριστικοποιείται για τη Γ’ Εθνική. Ο Γολγοθάς ξεκινάει.

29/4/2013

Η επικράτηση επί του Ηρακλή, στο κλειστό γήπεδο των Τρικάλων, στο μπαράζ ανόδου (83-76) σημαίνει πως η ΑΕΚ αφήνει ξωπίσω της τον έναν… εφιάλτη (Β’ Εθνική) και κατευθύνεται σε έναν άλλον (Α2) στο δρόμο για την επιστροφή.

27/4/2014

Η ΑΕΚ επικρατεί στη Ριζούπολη της Κηφισιάς με 2-0 και σφραγίζει την άνοδό της στη Football League.

10/5/2014

Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, η «Βασίλισσα» έχει ξορκίσει το… κακό. Επιστρέφει στη Basket League, έχοντας τερματίσει στην 1η θέση της Α2. Ως τελευταία αναμέτρηση στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία έχει καταγραφεί αυτή κόντρα στο Ψυχικό (81-68).

12/10/2014

Πρώτος αντίπαλος της ΑΕΚ στη μεγάλη κατηγορία ο Κόροιβος Αμαλιάδας και μαζί η … υπενθύμιση πως υπάρχει ακόμη δρόμος (ήττα για τους «κιτρινόμαυρους» με 80-67).

25/05/2015

Στην 6η αγωνιστική των πλέι-οφ της Football League, η ΑΕΚ νικάει τον Ηρακλή με 1-0 στο ΟΑΚΑ και πανηγυρίζει την επιστροφή της στην Super League έπειτα από απουσία δύο ετών.

17/5/2016

Ούτε έναν χρόνο μετά την άνοδο στην Α’ Εθνική, οι «κιτρινόμαυροι» του Μανόλο Χιμένεθ βγάζουν νοκ-άουτ τον πρωταθλητή Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (2-1) και κατακτούν το Κύπελλο Ελλάδος για 15η φορά στην ιστορία τους.

28/7/2016

Η ευρωπαϊκή επιστροφή της «Ένωσης» ύστερα από 5 χρόνια, γίνεται στο «Ζοφρουά Γκισάρ» κόντρα στη Σεντ Ετιέν.

14/5/2017

Η πρώτη σημαντική νίκη. Η πρώτη επικράτηση επί του Παναθηναϊκού (71-70), ενός εκ των «αιώνιων» του ελληνικού μπάσκετ, έπειτα από 9 ολόκληρα χρόνια. Τότε η ΑΕΚ ισοφάρισε την ημιτελική σειρά των πλέι οφ, προτού τελικά αποκλειστεί με 3-1.

5/11/2017

Ακόμη μία επικράτηση επί των «πράσινων». Με μεγαλύτερη επιβράβευση, αφού το τελικό 73-69 σημαίνει πως η ΑΕΚ θα μπορέσει να διεκδικήσει το πρώτο τρόπαιό της, το Κύπελλο, έπειτα από το πρωτάθλημα του 2002.

17/2/2018

Η ΑΕΚ είναι εδώ και στο μπάσκετ! Ο πρώτος τίτλος, έπειτα από… ξηρασία 16 ετών είναι γεγονός. Η ΑΕΚ επικράτησε του Ολυμπιακού (88-83) στον τελικό της Κρήτης και πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη της το 4ο Κύπελλο της ιστορίας της.

22/4/2018

Μπροστά σε ένα γεμάτο από 65 χιλιάδες Ενωσίτες στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ επικρατεί με 2-0 του Λεβαδειακού και στέφεται και μαθηματικά πρωταθλήτρια.

5/5/2018

Η αξέχαστη στέψη στη Ριζούπολη, έπειτα από τη νίκη επί του Απόλλωνα με 1-0. Ακολουθεί το ξέφρενο πάρτι στη Φιλαδέλφεια με το ανοιχτό πούλμαν μπροστά από το εργοτάξιο της «Αγιάς Σοφιάς».

6/5/2018

Το κλειστό γήπεδο «Νίκος Γκάλης» έγινε… κιτρινόμαυρο για χάρη της «Βασίλισσας». Μετά το Κύπελλο ήρθε η σειρά του Basketball Champions League. Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα επικράτησε της Μονακό με 100-94 και κατέκτησε ακόμη ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο!

28/8/2018

Η ΑΕΚ αναδεικνύεται ισόπαλη 1-1 με την ουγγρική Βίντι και παίρνει το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, για πρώτη φορά έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια!

[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στα ίδια «κιτρινόμαυρα» χνάρια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.