SPECIALS

Επτά χρόνια, επτά στιγμές: Τα highlights του Γίργκεν Κλοπ στην Ντόρτμουντ

Τα πιο ξεχωριστά γεγονότα του Γερμανού στον πάγκο της βεστφαλικής ομάδας
Επτά χρόνια, επτά στιγμές: Τα highlights του Γίργκεν Κλοπ στην Ντόρτμουντ

Ο Γίργκεν Κλοπ πέρασε επτά αξέχαστα χρόνια στον πάγκο της Ντόρτμουντ, την οποία οδήγησε σε δύο πρωταθλήματα Γερμανίας (2011, 2012), ένα κύπελλο (2012), δύο Σούπερ Καπ (2013, 2014), καθώς και στον τελικό του Champions League το 2013.

Από το 2015, όταν και άφησε τη Βεστφαλία για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ, οι πρωταθλητές Ευρώπης του 1997 δεν έχουν καταγράψει επιτυχίες, αν εξαιρεθεί το κύπελλο του 2017.

Πριν από ακριβώς 10 χρόνια, ήτοι στις 13 Σεπτεμβρίου 2008, στο μόλις δεύτερο εντός έδρας ματς του Κλοπ στο πρωτάθλημα, η Ντόρτμουντ βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-3 από τη… μισητή Σάλκε, αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3 στο 89ο λεπτό!

Με αφορμή αυτό το τρομερό ματς, το Sportime.gr θυμάται επτά ξεχωριστές στιγμές, μία για κάθε χρόνο, του 51χρονου προπονητή στον πάγκο της Ντόρτμουντ.

To κάστρο του Βεστφάλεν

Ο Γίργκεν Κλοπ αφίχθη από τη Μάιντς τον Μάιο του 2008 και αμέσως άφησε το στίγμα του. Η Ντόρτμουντ προερχόταν από μια κάκιστη χρονιά στη 13η θέση, ωστόσο δεν γνώρισε καμία εντός έδρας ήττα κατά την πρώτη σεζόν του (8 νίκες-9 ισοπαλίες). Φυσικά το highlight ήταν το προαναφερθέν ντέρμπι με τη Σάλκε.

Επιτέλους Ευρωπαία!

Η δεύτερη σεζόν του Γίργκεν Κλοπ στον πάγκο της Ντόρτμουντ αποδείχθηκε πιο επιτυχημένη, αφού η 5η θέση οδήγησε την ομάδα στο Europa League μετά από επτά ολόκληρα χρόνια! Το pressing ψηλά και οι αντεπιθέσεις-φωτιά έκαναν τη διαφορά, ενώ οι Λούκας Μπάριος (19 γκολ), Ματς Χούμελς, Νέβεν Σούμποτιτς και Νούρι Σαχίν άρχισαν να… ξεπετάγονται.

Jürgenliga!

Από τη μέση της βαθμολογίας στην κορυφή! Τρία χρόνια χρειάστηκε η Ντόρτμουντ για να φτάσει σε αυτήν την υπέρβαση, αρχιτέκτονας της οποίας ήταν φυσικά ο διοπτροφόρος ξανθομάλλης τεχνικός. Με προσθήκες όπως ο Σίντζι Καγκάβα, Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι και Λούκας Πίστσεκ, τον Μάριο Γκέτσε να δίνει… ρέστα (41 συμμετοχές-8 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις), η ομάδα κατέκτησε το 7o πρωτάθλημα της ιστορίας της.

BONUS: Η Σάλκε τερμάτισε… 14η

Πρώτο νταμπλ

Το 1963 η Ντόρτμουντ άγγιξε το νταμπλ, αλλά έχασε 3-0 από το Αμβούργο στον τελικό κυπέλλου (σ.σ. χατ-τρικ ο Ούβε Ζέελερ). Σαράντα εννέα χρόνια αργότερα, όμως, το κατάφερε για πρώτη φορά! Συγκέντρωσε 87 βαθμούς στο πρωτάθλημα (ρεκόρ Bundesliga), σημείωσε 25 νίκες (ισοφάριση ρεκόρ Bundesliga), έμεινε αήττητη για 28 ματς (ρεκόρ Bundesliga) και το κερασάκι στην τούρτα ήταν το 5-2 επί της Μπάγερν στον τελικό κυπέλλου.

Και στο τέλος κερδίζουν οι… Βεστφαλοί

Μία από τις πιο σπάνιες ανατροπές της Ιστορίας. Αφού επιβίωσε από τον «όμιλο του θανάτου» με Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, Άγιαξ και απέκλεισε τη Σαχτάρ, η πρωταθλήτρια Γερμανίας βρέθηκε στο διάβα της Μάλαγα (προημιτελικά Champions League). Το 0-0 στο «Ροσαλέδα» μετατράπηκε σε 1-2 στη Βεστφαλία με γκολ του Ελιζέου στο 82’. Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, αλλά οι Μάρκο Ρόις (90+1’) και Φελίπε Σαντάνα (90+3’) τους ξεκόλλησαν.

https://www.youtube.com/watch?v=HH00bzEtR4U

Special… Κλοπ

Η Ρεάλ Μαδρίτης του Ζοζέ Μουρίνιο ήταν το φαβορί για την πρόκριση στον τελικό του Champions League εκείνης της σεζόν, εντούτοις το πρώτο ματς έληξε 4-1 με «καρέ» του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι! Οι «μερέγκες» άσκησαν ασφυκτική πίεση στη ρεβάνς του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», επικράτησαν 2-0, αλλά η Ντόρτμουντ πήρε το εισιτήριο για τον γερμανικό «εμφύλιο», όπου η Μπάγερν αναδείχθηκε νικήτρια με γκολ-μαχαιριά του Άριεν Ρόμπεν.

https://www.youtube.com/watch?v=vRR436hM8lM

DFL-Supercup, ντεμαράζ, «auf wiedersehen»

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι μεταπήδησε στην Μπάγερν ως ελεύθερος, ωστόσο η Ντόρτμουντ δεν είχε πρόβλημα να πάρει… ρεβάνς μέσω του DFL-Supercup, το οποίο κατέκτησε με σκορ 2-0. Η συνέχεια δεν ήταν καλή, καθώς στον πρώτο γύρο το κλαμπ μέτρησε 10 ήττες, αλλά το ντεμαράζ στο δεύτερο μισό το έφερε στην 7η θέση και το Europa League. Ο Γίργκεν Κλοπ θα έφευγε κυπελλούχος από τη Βεστφαλία, αν η Βόλφσμπουργκ δεν αποδεικνυόταν ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επτά χρόνια, επτά στιγμές: Τα highlights του Γίργκεν Κλοπ στην Ντόρτμουντ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.