SPECIALS

Χώρα των Βάσκων-Βενεζουέλα: Ένα ξεχωριστό φιλικό ματς

Μία ποδοσφαιρική μονομαχία διαφορετική από τις υπόλοιπες
Χώρα των Βάσκων-Βενεζουέλα: Ένα ξεχωριστό φιλικό ματς

Η διακοπή των πρώτων κατηγοριών ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων λόγω Nations League, καθώς και η εφετινή Día de la Hispanidad «επέτρεψαν» την τέλεση ενός ξεχωριστού αγώνα.

Συγκεκριμένα, η Χώρα των Βάσκων τέθηκε αντιμέτωπη με τη Βενεζουέλα στο «Μεντιθορότσα» της Βιτόρια-Γαστέιθ, την έδρα δηλαδή της Ντεπορτίβο Αλαβές.

Αυτή ήταν η πρώτη φιλική ποδοσφαιρική αναμέτρηση της αυτόνομης περιοχής μετά τον Δεκέμβριο του 2016 και το τελικό σκορ (4-2) χαροποίησε τους περίπου 15.000 θεατές.

Παράλληλα, αυτό ήταν το πρώτο φιλικό στο συγκεκριμένο στάδιο μετά από 38 ολόκληρα χρόνια (στις 3 Αυγούστου 1980 οι Βάσκοι είχαν ηττηθεί 5-1 από την Ουγγαρία).

«Για να γίνεις ανεξάρτητος είναι απαραίτητο να δείξεις ότι διαθέτεις μια ομάδα, ικανή να λάβει μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις», δήλωσε ο προπονητής Μικέλ Ετσάρι.

Οι παίκτες προέρχονται από την αυτόνομη κοινότητα της βορείου Ισπανίας, τη Ναφαρόα (σ.σ. στα βασκικά η κοινότητα Ναβάρε) και τη γαλλική Χώρα των Βάσκων.

«Παραπάνω από ένα παιχνίδι», χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη αναμέτρηση ο Κέπα Αλίσα, γενικός γραμματέας της βασκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Οι παίκτες έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν τόσο με την Ισπανία όσο και με τη Χώρα των Βάσκων και όπως προσέθεσε ο Αλίσα: «Είναι μια αναγνώριση για μια περιοχή, τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει εκεί. Είναι πολύ σημαντικό για πολλούς ανθρώπους. Θέλουμε μία δική μας ομάδα, που να μετέχει σε επίσημες διοργανώσεις».

Ο γηραιότερος σκόρερ της εθνικής Ισπανίας, ο Άριτς Αντούρις (σ.σ. κανονικά Αδούρις), έπαιξε στο φιλικό ματς με τη Βενεζουέλα, ενώ μία ημέρα νωρίτερα ο μοναδικός Βάσκος που φόρεσε τη φανέλα της «φούρια ρόχα» στο φιλικό με την Ουαλία ήταν ο Κέπα Αρισαμπαλάγκα.

Με τη Χώρα των Βάσκων ο 37χρονος άσος της Αθλέτικ Μπιλμπάο έχει σημειώσει 12 γκολ σε 11 συμμετοχές και κατέχει το σχετικό ρεκόρ (σε εμφανίσεις προπορεύεται ο Σάμπι Πριέτο).

Το φιλικό ματς με τη Βενεζουέλα έγινε την Día de la Hispanidad, μία ετήσια ημέρα εορταστικού χαρακτήρα, καθώς στις 12 Οκτωβρίου 1492 (σ.σ. Ιουλιανό Ημερολόγιο) o Χριστόφορος Κολόμβος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Αμερική.

Τα τελευταία χρόνια η Χώρα των Βάσκων έχει επιβληθεί 6-0 του Περού και 6-1 της Βολιβίας, ενώ στο προηγούμενο παιχνίδι (Δεκέμβριος 2016) είχε επικρατήσει 3-1 της Τυνησίας στο «Σαν Μαμές».

Επιπλέον, το 2003 νίκησε 2-1 την Ουρουγουάη και τρία χρόνια αργότερα ηττήθηκε 1-0 από την Ουαλία με γκολ του Ράιαν Γκιγκς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετρά 3×3 σε ισάριθμες μονομαχίες με τη Βενεζουέλα.

Πριν από το ματς με τη Χώρα των Βάσκων, ο προπονητής της λατινοαμερικανικής ομάδας Ραφαέλ Ντουνταμέλ είχε πει: «Περιμένω ανταγωνισμό υψηλοτάτου επιπέδου. Δεν έχουν αναγνωριστεί από τη FIFA, αλλά η ομάδα τους απαρτίζεται από εξαιρετικούς παίκτες.

Σίγουρα αισθάνονται μεγάλη υπερηφάνεια που εκπροσωπούν την κοινότητά τους και από τη στιγμή που είναι επαγγελματίες παίκτες, γνωρίζουν ότι κρίνονται κάθε φορά που μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο».

Ο Αλίσα, από την πλευρά του, είχε τονίσει πριν από τη σέντρα: «Η ομάδα είναι πάντα δυνατή. Πρόκειται για παίκτες από την ίδια περιοχή που λίγο-πολύ διαθέτουν πανομοιότυπο στυλ παιχνιδιού. Είναι ένα πολύ σημαντικό ματς για εμάς και θέλουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Ο προπονητής Ετσάρι, ο οποίος ελπίζει ότι το επόμενο ματς θα γίνει τα Χριστούγεννα, προσέθεσε: «Οι παίκτες μας τα έδωσαν όλα. Αν και φιλικό αγωνίστηκαν σαν πραγματικοί μαχητές. Ένας φίλος μου είπε ότι μοιάζαμε με κανονικό κλαμπ».

«Προσωπικά πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο επίπεδο της Ουκρανίας. Αν διαθέταμε πλήρες ρόστερ με παίκτες όπως ο Κέπα, θα ήμασταν σίγουρα καλύτεροι από χώρες όπως η Σκωτία και η Ουαλία.

Αγώνες σαν αυτόν με τη Βενεζουέλα είναι σημαντικοί γιατί δείχνουμε ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί», είπε ο 23χρονος Χάρι Μπολ, πρώην άσος βασκικής ομάδας και θεατής του ματς.

Τα γκολ σημείωσαν οι Ιμπάι Γκόμες, Χον Μπαουτίστα, Ανάιτς Αρμπίγια και Άριτς Ελουστόντο για τους γηπεδούχους και οι Αριστότελες Ρομέρο, Αντρές Πόνσε για τους φιλοξενούμενους, όμως αυτά περνούν σε δεύτερη μοίρα…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Χώρα των Βάσκων-Βενεζουέλα: Ένα ξεχωριστό φιλικό ματς», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.